Kumar

07 Temmuz 2019 Pazar

BOP, Suriye, “F. Gülen Hocaefendi” vs. kumarlarını falan karıştırmayalım.
Ama “İstanbul” üzerine de bal gibi kumar oynadı.
Onu da kaybetti.

***

Diyanet’in İslam Ansiklopedisi “Kumar”ı şöyle tarif ediyor:
“Şans ve becerinin birlikte veya tek başına söz konusu olduğu bir olayın yahut yarışmanın ya da belirsiz bir olayın sonucu üzerine bahse tutuşmak ve bu yolla kazanç elde etmeye çalışmak kumardır.” Bu tanımı bir dönem birlikte çalıştığı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu yapmış. Devamı da var:
“Şekli ve türü toplumlara-dönemlere göre değişse de esas itibarıyla haksız kazanç, mal ve zaman israfı, irade zafiyeti ve toplumsal çözülme gibi bir dizi olumsuzluğa yol açtığı için (..) kumar, İslâm’ın temel yasaklarından biridir.” Yani, ucunda cehennem var. İnancından kuşku duymadığımız Reyiz, eğer ki.. Kumarı bu defa da, KHK’leri, TBMM’deki çoğunluğu veya İstanbul Belediye Meclisi’ndeki AKP üstünlüğü ile sürdürürse, kendisi de yanacak, İstanbul da, İstanbullular da. Diyanet Başkanı uyarmış.. Bizden de hatırlatması.

***

Büyük kentleri geçtik, İstanbul’da, fazladan 800 bin seçmen de hatırlattı bir daha kumar oynanmasın diye! 6 ay boyunca dursuz duraksız aşktan gönülden söz ettiler. Yapmadıkları tehdit, vermedikleri gözdağı, dökmedikleri dil kalmadı. İstanbul’u aşklı gönüllü ilanlarla donattılar.
Binali Bey ile sahne alıp nihavent makamında “İstanbul’u sevmezse gönül aşkı ne anlar!” diye düet yapmak akıllarına gelmedi. (İkna etseler ve reklamcı Ateş İlyas Başsoy ile çalışsalar bu etkili olabilirdi belki.)
Buna da gerek yoktu zaten. İstanbul’u yirmibeş yıldır, bir maganda gibi öldüresiye sevdiklerini dünya âlem biliyor ve görüyordu.

***

Aşkın fedakârlık isteyen bir kumar olduğu da, kumarda kaybedenin aşkta kazanacağı da hep söylenir durur. 2023’e ulaşabilirse elbet bu da bir teselli. Yine de güzelim ülkenin, hem fiziken, hem de ekonomik, kültürel ve toplumsal bir siyasi kumara kurban edildiği de ortada. Bu gerçeği “dostluğumuz pazara değil mezara kadar!” diye övündüğü Gül de, partinin anahtarlarını ve hükümeti teslim ettiği Davutoğlu da gördüğü için, ileride kesilecek cezadan kurtulmak için yollarını ayırıyorlar.

***

“Manşetlerle savaşarak geldik!” diye övündü. Sonra o manşetleri atanları da organlarını da milletin kesesinden satın aldı. Önünde takla bile attırdı. Bu da bir kumardı. Ama şans dönünce ve masayı terk etmedikçe kurtuluş yok. Manşetlerin yerini artık sosyal medya almıştı.
Maaşlı Twitter ve Facebook beslemeleri ile oralarda egemenlik kurmak ise mümkün değil. Buna örtülü ödeneği geçtik Türkiye’nin bütçesi bile yetmez. (Örneği geçen bir yazıda vermiştik.. Saray Artizleri’ne dahil edemediği Cem Yılmaz’ı bile takipçi sayısında bir türlü geçemiyor.)

***

Sanal âlem, bir âlem. Bir tür tövbe istiğfar veya özeleştiri ya da itirafçılık âlemi. Kaybedilen kumarların listesini bu kez Reyizgillerin bizzat kendileri sayıp döküyor:
Hükümeti kazandık; Hikmeti kaybettik.
Makamı kazandık; Mevkii kaybettik.
Seçimi kazandık; Geçimi kaybettik.
Nimete gark olduk; Şükretmeyi kaybettik.
Camiler yaptık; Cemaati kaybettik.
Yollar açtık; Yönümüzü kaybettik.
Örtüyü kazandık; Başı kaybettik
Hedefi bulduk; Edebi kaybettik.
Pahalı arabalara bindik; Yolu kaybettik.
Villalar köşkler aldık; Rüyalarımızı kaybettik.
Devasa okullar yaptık; Talebeyi kaybettik
Adliye Sarayları yaptık; Adaleti kaybettik.
Geleceği kazandık; Gençliği kaybettik.
Hakkı kazandık, Teraziyi kaybettik.
Ve maalesef;
- Kazanmanın anahtarını bulduk; Karakterimizi kaybettik.
Allah tüm bunları tekrar kazanmayı nasip etsin inşaallah. Amin. Amin.

***

İşte böyle; Yağmur duasına çıkar gibi sanal âlemden ilahi âleme ulaşmaya çıkmış Reyizgiller. Oysa ne kumarın duası olur ne de kumarbazın duası kabul olur. Bu bir “kumarbazın yanılgısı”dır. Literatürdeki adı “Monte Carlo Fallacy”dir. En pratik kumar, yazı turadır. İstanbul seçimi bir yazı tura idi. İktidar İstanbul’da 12 kez seçime girdi. (6 genel, 3 yerel, 3 referandum ve CB) Yani 12 kere parayı havaya attı. 12’sinde de yazı geldi. Bu kez 13. kez atınca tura gelme ihtimalinin daha fazla olacağından korktu. (Örnek çok: 13 uğursuzdu. O yüzden 12. Cumhurbaşkanı Gül’den sonra 13. CB olacağı için sistem değişikliği numarası ile 1 numara oluverdi!) 13. kez girdiği seçime bütün gücü ile asıldı. Beka dedi. Pazarcılara, “soğan- patates teröristi” dedi. Ekonomi ile korkuttu. Kürtçe konuştu. Aranan teröristi TV’ye çıkardı. Böylece yine yazı geleceğini düşündü. Oysa havaya fırlatılan para gibi, seçim sandığı da daha önce ne olduğunu bilemiyordu. Casino dünyasındaki “kumarbaz yanılgısı” bir kez daha tecelli etti.

***

Bundan sonraki yaşamlarında Reyiz’in de, Reyizgillerin de Allah yâr ve yardımcısı olsun.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Erdoğannâme... 14 Nisan 2024
At binenin 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları