Cüneyt Arcayürek

Kim Yutar?

10 Ekim 2008 Cuma

TBMMde sınır ötesi harekâta bir yıl daha izin veren tezkere görüşmeleri, bugün yapılacağı açıklanan sivil asker karışımı terör toplantısından sonra gerçekleşmeliydi.

Ertelenme gerçekleşseydi hükümetin yeni yol haritasının içeriği, alacağı yasal ve idari önlemlerle Irak ve ABDye yapacağı diplomatik girişimler açıklanmış, yeterli olup olmadığı ortaya çıkmış olacak ve tartışmalar dün olduğu gibi alınması gereken önlemler üzerine kurulmayacaktı.

Parlamentoda muhalefet -ola ki Deniz Baykalın söylediği gibi- hâlâ terörü kavramamış olan hükümetin bugüne değin izlediği politikalar ve alamadığı önlemler üzerinde eleştirilerini sıraladı.

Hükümet de geleceğe ışık tutan hiçbir açıklama yapmadan muhalefet eleştirilerini karşılamaya çalıştı.

Bu tartışmalar yarınlarda önümüzü görmemizi sağlayacak mı? Hükümetin yeni yol haritası adı altında yapmak istedikleri anlaşılacak mı?

RTEnin grup toplantısında öne sürdüğü gibi, TBMMde temsil edilen -tabii örgüte bir türlü terör sıfatını konduramayan, örgüt lehine silahlı savaşımın sona erdirilmesini isteyen, tezkereye karşı oy kullanacağını açıklayan Demokratik Toplum (Kürt) Partisi dışındaki- partiler AKP-CHP-MHP tam destek verdi.

Ne ki bu sonuç partilerin elbette terör örgütüne ve eylemlerine karşı olduğunu somut biçimde ortaya koyacak ama; sorunun çözümünde ve uygulamalarda partiler arası görüş birlikteliği olduğunu kanıtlamayacak.

***

Kuşku yok, muhalefet sınır ötesi harekâta bir yıl daha izin veren tezkereyi onaylamakla terör örgütüne karşı başarılı bir savaşım verildiği veya verileceğini kabul etmiş olmuyor.

Ana muhalefet lideri iktidar partisine bir öneride bulundu. Çözüm yollarını birlikte arayalım, sözde de ve özde de işbirliği yapalım, dedi.

Ulusal bir davada muhalefetle aynı masada oturmayı ve iktidar-muhalefet işbirliğini bir türlü içine sindiremeyen RTE; tabii bu öneriden söz bile etmedi.

Tek başına iktidarım, ulus bana tam yetki verdi. Ulusal davalarda tek başına gereken kararları ve önlemleri alırım. Ulusal birliktelik adına size bunları onaylamak düşer diyen bir kafa yapısıyla sorunu çözmeye çalışmak Deveye hendek atlatmak gibi bir şey!

***

İç ve dış odak noktalarından yükselen kınama sesleri terör örgütünün kanlı eylemlerine devam etmesini engelleyecek mi? Hayır!

Siyaset adamlarımız dışarıdan kınama mesajları yerine terör örgütünün lojistik gereksinmelerinin engellenmesi için Avrupalı devletlerin harekete geçmesini istiyorlar. Bu çağrılara ABden bir yanıt alındı mı? Hayır!

Yüksek sesle sizi terörle mücadelede sözle ev-vvettt destekliyoruz diyorlar.

Lakin sıra terörün dışarıdan beslenmesini engellemeye geldi mi, yan çiziyorlar.

Aklının herkesten daha önde gittiğine kendini inandırmış iktidar adamları ise bu gerçeği somut hareketlerle AB ülkelerinin önüne koyamıyorlar.

Öylesine trajikomik açıklamalar yapılıyor ki

Sonuncusu AKP iktidarının stratejik ortağı ABDden geldi.

Üstelik resmi bir açıklama: Terör örgütünün ortadan kalktığını görmek istiyoruz diyor.

17 şehidin Türkiyeyi ayağa kaldırdığını gördükten sonra toplumsal duygusallığın ABDye bir kez daha nefrete dönüşeceğinden korktuğu için mi böyle açıklamalar yapıyor Washington?

Türk kamuoyunun kulağına hoş gelecek açıklamalar yapacak, halkımızla aynı doğrultuda düşündüğünü öne süreceksin.. sonra.. terör örgütünün yaşam alanlarını Türk askerinden korumak için gizli açık her türlü diplomatik manevralara girişecek K. Irak topraklarının bekçiliğine soyunacaksın.. yılanın ortadan kalkması, en azından saldırgan kimliğini yok etmek isteyen Türkiyenin önüne türlü çeşit engeller çıkaracaksın!

Böylesine dostluğu, örgütün tamamen yok edilmesini görmek istediği gibi tamamen sanal senaryoları.. ancak ve ancak seni siyasal yaşam sigortası olarak gören AKP dışında.. aklı başında hiç kimse yutmaz mirim, yutmaz!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları