Saray Uçurumdan Atladı

13 Temmuz 2019 Cumartesi

Financial Times’ın yorumu çok açık: Saray, ekonomiyi uçurumdan aşağı atarak kendi gidişini ivmelendirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da benzer düşüncede. Ona göre, Türkiye ekonomisi, tarihinde görülmemiş derinlikte bir siyasal ve sosyal temelli ekonomik bunalıma götürülüyor:
Demokrasinin, yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün ortadan kalkması toplumsal kutuplaşma, tutarsız ve saldırgan dış politika ve devletin kurumsal çöküşü ile birleşince tarihin en ağır ekonomik krizine girdik.
Merkez Bankası’ndaki kayınpeder-damat müdahalesine gelince… Yapılanın anayasaya aykırı olduğunu savunan Erdoğdu’nun yorumu şöyle:
Merkez Bankası’nın asli görevi fiyat istikrarını sağlamak ve enflasyonla mücadele etmek, yani milli paranın itibarını korumaktır. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı milli paranın itibarını sağlar. Banka, ihtiyat akçesini Hazine’ye vermez veya şüpheli swap işlemleri ile rezervlerini manipüle etmez. Merkez Bankası Başkanı bu hukuksuz ve yanlış kararlara karşı direniyor diye görevden alınamaz. Alınırsa Milli para değer kaybeder, yani kur yükselir ve enflasyon artar. Yani millet daha fakir, daha işsiz kalır.
Öyle uzun uzun anlatmaya gerek yok. Durum, bu kadar anlaşılır ve basit.

Yüksek Hızlı Tren
1980’li yılların sonunda Japonya’da adadan adaya köprülerle geçen hızlı trenlere binmiş, o alandaki atılımlara doğrudan tanık olmuştuk.
Mustafa Balbay, geçen hafta Japonya’daki hızlı trenleri yazdı. Anlaşılan aradan geçen süre içinde daha da ileri gitmişler. Balbay’a göre, 2018’deki tüm hızlı tren seferlerinin gecikme süresi toplam 45 saniyeymiş. Şimdi Japonlar, bu 45 saniyeyi azaltma için çaba gösteriyorlarmış.
AKP’nin “Yüksek Hızlı Tren”lerine gelince...
Ankara-İstanbul arasında sık sık trenle seyahat ediyoruz. İki kent arasını 4.5 saate indirdiklerini ileri sürüyorlardı. Yüksek Hızlı Tren, nedense bir türlü 4.5 saatte hedefine varamıyor. Hep gecikiyor.
Hatta, geçenlerde İstanbul’dan geliyorduk. Trende, “Teknik arıza oldu” diye duyuru yaptılar. Eskişehir’de durduk. Tüm tren yolcuları, ellerinde bavullar, çantalar, çocuk arabaları; apar topar, yüksek hızla istasyonda bekleyen öbür trene geçtiler!

Hoyrat Rektör
ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’ün özgeçmişine bakıyorsunuz: Fransa’da, İngiltere’de, Almanya’da, Macaristan’da eğitim görmüş, araştırmalar yapmış. Yani, Batı uygarlığını görmüş, tanımış, bilmiş.
Böyle bir insan, nasıl olur da, öğrencilerine bahar şenliğini çok görecek kadar, onları polislere dövdürecek kadar, ağaçları hızarla kestirebilecek kadar hoyrat olabiliyor!
Galiba, saraya, AKP’ye bulaşan herkes sonunda bir biçimde birbirine benziyor.

Molla Yönetiminin Resmi
Yandaki fotoğraf, bir ülkenin adım adım nasıl çağdışılığa sürüklendiğinin resmidir:
Cumhuriyet devriminden yaklaşık 100 yıl sonra, saraydan yönetilen; okulların medreseye, küçücük çocukların mollaya dönüştürüldüğü bir ülke.
Saltanat özlemcileri, uygarlığın güneşi söner sanıyorlar.
Saatleri durdurabilirler. Zamanı asla…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları