Şahin Aybek

2019 YKS tercihlerine dair her şey

22 Temmuz 2019 Pazartesi

Değerli okurlar her yıl olduğu gibi gündeme damgasını vuran Türkiye’nin geleceği gençlerimizin her aşamasında ter döktüğü YKS’nin 1. Aşaması bitti. Şimdi ise sürecin bambaşka bir boyutundayız. Yaklaşık 2.400.000 aday sonuçlarını bir gece, ansızın öğrendi. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte kimileri için tatlı kimileri için can sıkıcı bir telaş başladı.

Konu hakkında tüm sorularımızı sınava girmiş tüm öğrenci ve elleri kalbinde çocukları için en iyisini isteyen velilerimiz için Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Yöneticisi/ Uzman Rehber Öğretmen Meltem KAHRAMAN’ a sizler için sordum. Tavsiyem şudur ki merak ettiğiniz her şeyi bulacağınız yazımızın tamamını mutlaka okuyun ve püf noktaları bilerek tercih listenizi oluşturun.

Kıymetli Meltem KAHRAMAN, öncelikle adaylar ve velilerimiz adına bu yoğun döneminizde bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.

Türkiye genelinde 2019/YKS sonuçları açısından durum nedir ? Değerlendirir misiniz?

Sevgili Şahin Hocam, bu fırsatı bana verdiğiniz için ben teşekkür ediyorum. Türkiye’ de sınava giren yaklaşık 2.400.000 aday için sınav sonuçları tam anlamıyla hayal kırıklığı oldu. Sıralaması her ne olursa olsun adayların tamamı sıralamasının gerisinde kaldığını iddia etti, sonuçları açıklandıktan sonra. Sonra baktık ki haklılar…

Geçtiğimiz yıl sınava giren adayların sonuçları ve bu yıl aynı neti yapan ve aynı puanı alan öğrencilerin sıralamalarına baktığımızda ciddi farklar görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 417 puan alan bir sayısal alan öğrencisinin sıralaması 2018’ de 39.842 iken, bu yıl aynı puanı alan öğrencinin sıralamasının 53.514 olduğunu gözlemleme şansımız oldu. Yine sayısal alanda 2018 YKS’ sine girmiş bir öğrencimizin puanı 301, sıralaması 155.411 iken, 2019 YKS sonucuna baktığımızda yine 301 puana denk gelen sıralamanın 184.604 olduğunu gözlemliyoruz.

Bunun iki açıklaması var; birincisi üniversite sınavı geçtiğimiz yıl ilki uygulanan YKS’ den daha zordu! İkincisi ise 2019/ YKS’ ye giren öğrenci kitlesi önceki yıla göre daha başarılıydı.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl ilki uygulanan YKS’ de birçok aday sınava adapte olamadı ve mezuna kalan çok fazla öğrenci oldu. Bu öğrenciler bu yıl tekrar sınava girdi. Geçtiğimiz yılın TYT’ sinin puanı daha yüksek ise AYT’ ye o puan katkı sağladı. Ve geçtiğimiz yılın TYT’ si bu yıl uygulanan TYT’ den daha kolaydı. Dolayısıyla mezunlar TYT’ de iyi olan puanı AYT’ ye etki ettiği için şanslı sayılıyor diyebiliriz. Ancak bu durumun adil olmadığını, ilk defa sınava giren 12. Sınıf öğrencileri bu durumun geride bıraktığını düşünüyorum. Aynı TYT ve AYT birleşimi ile oluşan YKS sonucu ile tercih yapılabilselerdi çok daha adil olurdu.

Bunun yanı sıra çok fazla öğrencinin barajı geçemediğini ve ders bazında YKS’ de Türkiye başarı oranlarının düşük olduğunu da gözlemlemekteyiz. Bu durum ve birçok adayın sıralamasının beklentisinin altında gelmesi büyük bir öğrenci kitlesinin bir sonraki yıl şansını tekrar deneyeceğinin de göstergesi oluyor. Seneye hedefli, hırslı ve sınav konusunda tecrübeli büyük bir grup tekrar sınava hazırlanacak. Tekrar sınava hazırlanmak elbette hedef ve kararlılık işidir. Bu durumda olan adaylar seneye işlerinin biraz daha zor olacağını, motivasyonlarını iyi tutarak, bir önceki yıl yaptıklarının çok daha iyisini yapmak için kolları sıvamaları gerektiğini unutmamalılar. Şunu da unutmasınlar ki üniversiteden mezun olduklarında kaç yılında üniversiteye girdikleri değil, hangi bölüm ve hangi üniversite mezunu oldukları sorulacak kendilerine…

Peki bu ve bu gibi durumlar tercih listemizi nasıl etkiler?

Tercih listemizde üç şey bu yıl bize avantaj sağlayabilir; birincisi ekonomik kriz nedeniyle ve geçtiğimiz yılın boş kalan kontenjanlarına baktığımızda özel üniversiteleri özellikle %50, %25 ve ücretli bölümlerini tercih eden sayısı önceki yıla göre daha da azalacaktır. Bu puanlara şu şekilde yansıyabilir; 120.000’ de sıralamaya girmiş bir öğrenci 90.000’ lik yere de boş kontenjanlar nedeniyle girebilir. Tabii bu durum puanı çok yüksek özel okul ve bölümleri için geçerli değil.

Ekonomik durum devlet üniversitelerine olan talebi artıracaktır. Az önce de bahsettiğimiz sınava sonraki yıl tekrar hazırlanan adayların seneye yoğun olacağını düşünerek yine sıralamada tercih yapacak olan adaylar esnek tercih konusunda şanslı sayılırlar. Bu ve bu gibi etmenlerden dolayı adaylara tavsiyem listelerini esnek tutsunlar. Örneğin bir öğrenci 80.000’ lik sıralamaya yerleştiyse listesini 45.000/ 150.000 arası tutmalıdır.

Meslek seçimi de önemli elbette. Adayın ilgi, yetenek ve kişisel özelliklerini göz önünde bulundurması çok önemli.

23/ 29 Temmuz arasında tercih giriş işlemleri başlayacak listelerini akılcı, tutarlı ve esnek tutmalılar. 24 tercih haklarını isteğe bağlı, ancak mantıklı bir sıra ile oluşturmalılar. Bu konuda mutlaka bir uzmandan destek almalılar. Süreçte üniversiteleri gezmeliler, bölümlerin içeriğini çok iyi araştırmalılar.

Tercih giriş işini son dakikaya bırakmasınlar. 27 Temmuz gibi giriş yapıp, kontrolünü sağlamış çıktılarını almış olmalılar. Değişiklik 29 Temmuz’ a kadar yapabilirler, ancak uzmandan destek almadan listelerinde değişiklik yapmalarını da doğru bulmuyoruz. ÖSYM aday işlemleri şifrelerini saklı tutmalılar.

Yazacakları her bölümün bir sürprizle karşılaşmamak için mutlaka ÖSYM Kılavuzdan özel koşullarını okumalılar.

Peki hangi üniversite ve bölümler sizce daha da ön plana çıkacak?

Sınav sonuçları bu durumda olunca birçok öğrenci şu sınıra takıldı; başarı sırasına geçtiğimiz yıl getirilen yeni düzenleme ile hukuk için başarı sırası sınırı 190.000, tıp fakültesi için 50.000, mühendislik için 300.000, mimarlık için 250.000, öğretmenlikler için 300.000. Dolayısıyla bu sınıra takılan öğrenci grubunun artması bölümlere, sivil havacılığa, iktisadi idari bilimler bölümlerine olan talebi artırdı.

Yine bu sene öğrencilerin çok büyük kısmı üniversitelerini ve bölümlerini seçerken yurt dışına çıkma durumunda kendisine sağlayacak avantaj ve dezavantajları öğrenerek bu imkânı kendilerine sağlayacak bölümlere yoğunlaştı. Örneğin moleküler biyoloji ve genetik bölümü yurt dışında çalışma imkânı sağlayan bir bölüm olduğu için bu bölüme olan talepte artış gözlemledik.

Geleceğin meslekleri diyebileceğiniz birkaç meslek hakkında bize tüyo verir misiniz?

Şöyle düşünüyorum, kendisi için en doğru mesleği seçen herkes işini mutlulukla yaptığı için başarılı olur.

Elbette teknolojinin gelişmesi ile Nano teknoloji, bilgisayar, elektronik haberleşme gibi bölümlerin sayısal alanda ön plana çıktığını gözlemleyebiliyoruz.

Eşit ağırlıklı alanda ise daha çok yine hukuk, psikoloji ve uluslararası ticaret ve lojistik gibi bölümler ön plana çıkıyor.

Sözel alanda tercih yapacak öğrencilerimiz için ise iletişim tasarımı, grafik, reklamcılık gibi bölümler tercih listelerinde ilk sıraları alıyor.

Dil alanında dünyanın en yaygın dili İngiliz Dili ve yanı sıra mütercim tercümanlık sık tercih edilen bölümler arasında diyebilirim.

Son olarak sonuçlar ne zaman açıklanır ve üniversite kayıt tarihleri nelerdir?

ÖSYM’ den yine bir sürpriz bekliyorum. YKS yerleştirme sonuçlarını da 29 Temmuz’dan yaklaşık bir hafta sonra açıklar diye tahmin ediyorum. YKS sonuçlarına göre bir bölüme kayıt yapma hakkı kazananların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacak. Üniversite elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacak. Kayıt hakkı elde eden adayların, kayıt için istenilen belgeleri tamamlaması gerekiyor. Verilen süreler içerisinde kayıt yapmayan kişiler, kayıt haklarını kaybedecekler. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan evraklara ve tarihe göre işlem yapacaklar. Bir üniversite bölümüne kayıt hakkı kazanan fakat kayıt yaptırmayan adayların bir sonraki yıl orta öğretim başarı puanının yarı yarıya kesintiye uğradığını da burada hatırlatmak istiyorum. Doğru tercih yapmak yine bu açıdan da bizim için büyük önem arz ediyor.

Türkiye’nin aydınlık geleceği olan tüm adaylara her şeyin gönüllerince olmasını diliyorum ve Şahin Hocam size teşekkür ediyorum.

Kıymetli Meltem Hocam, bende desteğinize ve bu güzel bilgi yüklü açıklamalarınız için tekrar tüm okurlarım adına size teşekkür ediyorum. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları