O Yasağı CHP de Tanımayacak

28 Kasım 2014 Cuma

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetemiz yazar ve yöneticileriyle önceki akşam gerçekleşen buluşmasında 2015 seçimlerine nasıl hazırlandıklarının önemli işaretlerini verdi. Kendisi ve yemekte yanında yer alan kurmayları Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Ercan Karakaş, Mehmet Bekaroğlu, Erdoğan Toprak ve Oğuz Kaan Salıcı’dan edindiğimiz izlenim önceliklerinin yoksulluk ve işsizlik olacağı. Tabii ki demokrasiye, insan haklarına, Kürt sorununa, Alevilerin beklentilerine, çevre katliamlarına önem veriyorlar ama öncelik vatandaşın gündelik dertleri olacak. Kılıçdaroğlu çok somut bir örnekle anlattı:
“Bugün Tuzla’da bir dramla karşılaştım. Kocası ölmüş yaşlı bir kadın. Oğlu Denizli’de hapiste. Yanında bir kızı var. O da küçükken menenjit geçirmiş, konuşamıyor. Anne kız bir gecekonduda 350 lira aylıkla geçinmeye çalışıyor. Siz buna ne çevreyi, ne laikliği, ne sosyal devleti, ne demokrasiyi anlatabilirsiniz. Hiçbir şeyi anlatamazsınız. Bu durumda etrafımızda yüz binlerce insan var hepimizin ulaşması gereken...”
Bu bakış doğrultusunda ‘aile sigortasını’ işsizleri ve asgari ücret altında yaşayanları kapsayacak şekilde genişleten ve çocukların bakım-eğitimi için sosyal devlet ilkesini temel alan yeni projelerle halkın karşısına çıkacaklar.

***

Yoksullukları anlatırken doğal olarak Türkiye’nin yolsuzluk gerçeğini anlatacaklar. Seçim beyannamelerinde yolsuzluk önemli yer tutacak. 17 Aralık yolsuzluk komisyonunun çalışmalarına, bizzat komisyonun AKP’li başkanının talebiyle getirilen yayın yasağına karşı gazetemizin ortaya koyduğu tavrı Kılıçdaroğlu sonuna kadar destekliyor. Cumhuriyet gibi CHP de sansüre boyun eğmeyecek, o yasağı tanımayacak. Kılıçdaroğlu, önceki sabah yasak haberini gazetemizden okuyunca ilk iş olarak CHP grubuna “17 Aralık komisyonunun tutanaklarını Meclis kürsüsünden okuyun” talimatı vermiş.
Yolsuzlukların unutturulmaması konusunda da kararlı. 17 Aralık’ın birinci yıldönümünde de, Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) isimli polislerce kurulan bir sivil toplum örgütünün ‘yolsuzluk’ konulu konferansının açış konuşmasını yapacak. Kurmayları Tekin ve Karakaş da o hafta boyunca örgütlerin yolsuzluk konulu etkinlikler yapacağını ekliyor.

***

CHP’nin en fazla eleştirildiği konuların başında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yerel ve genel siyasette temsil edilmiyor olmaları gelir. CHP lideri bölge toplantıları kapsamında yarın bir kez daha Diyarbakır’da olacak. Geçmişte Kürt sorununa ilişkin söylemleri nedeniyle CHP’nin de hatalarının olduğu özeleştirisini yaptıktan sonra 2015 seçimi için iddia ortaya koyuyor: “Doğu ve Güneydoğu’dan az da olsa mutlaka milletvekili çıkaracağız.”
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik ılımlı üslubunu korusa da HDP ile seçim ittifakı olasılığını kesin dille reddediyor. Çözüm süreci konusunda ise konu parlamento zeminine gelmedikçe iyimser değil. Hükümetin arka arkaya çıkardığı polis devletini güçlendiren yasaların seçim sonrasında Güneydoğu’da yeni bir çatışma sürecinin habercisi olduğu kaygısını taşıyor.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ikilisinin tüm adımlarını yakından takip ediyor. Özellikle de Erdoğan’ın Meclis ve hükümetin sorumluluk alanına müdahalelerinin er ya da geç hem bu ikili arasında hem de AKP içinde kriz yaratmasının kaçınılmaz olduğu düşüncesini taşıyor. Erdoğan ve Davutoğlu’nun kritik 2015 seçimleri öncesinde, Alevilerin acıları ve beklentileri üzerinden CHP’yi hedef almalarını ‘tuzak’ olarak değerlendiriyor. ‘Dersim’ tartışmasında CHP’nin yapılabilecek tüm önerileri yaptığını ve hepsinin de AKP tarafından reddedildiğini anımsatırken samimi ve dürüst birileri tarafından yapılacak arşiv çalışması sonrasında gerekiyorsa devletin de özür dilemesi gerektiği düşüncesini bir kez daha kayda geçiriyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları