Cüneyt Arcayürek

Bu Başa İşte Bu Tıraş Yaraşır!..

29 Kasım 2014 Cumartesi

Savcıların rüşvet almaktan kanıtlarıyla suçladığı dört AKP’li bakanın Meclis’te kurulan soruşturma komisyonunda sorguya çekilmeden bir gün önce komisyon başkanı Bay Köylü’nün başvurusu üzerine Ankara’da bir mahkemenin basına konuyla ilgili yayın yasağı koyan bir karar aldığı açıklanınca...
...başbakanlığı zamanında devletin denetim kurullarını kullanarak evire çevire suskun kuşa dönüştürdüğü Türk medyası, rüşvet sorumlusu 4 bakanın Meclis Komisyonu’na verecekleri söz cambazlığı içeren savunmaları artık haberleştiremeyecek dedim içimden...

***

Medya yine bu mahkeme kararına suspus olacak... halkın bilgi edinme özgürlüğüne vurulan bu kaçıncı darbe derken...
…Mahkeme kararının açıklandığı o gecenin sabahı piyasaya çıkacak olan gazetem Cumhuriyet’te dokuz sütuna büyük harflerle “Yargı kararını tanımıyoruz” manşetini ve manşetin gerekçesini açıklayan “Reddediyoruz!..” başlıklı başyazısını..
...12 yıldır halkın haber alma özgürlüğüne vurulan darbeye karşı gazetemin dik duruşunu okuyunca tarifi olanaksız ölçüde rahatladım ve “Bu başa işte bu tıraş yaraşır” dedim..

***

Cumhuriyet; zorba, yasakçı, eli sopalı iktidarın bu yeni yasakçı örneğine başkaldırıyor ve tanımadığını ilan ettiği mahkeme kararına karşın komisyondaki bakan ifadeleriyle olan biteni halka duyuran haberleri yayımlamaya devam edecekti ve... dün devam etti de.
Lakin dün, her sabah Hasan’ın getirdiği 15’e yakın gazetenin birinci sayfalarını bir bir inceledim...
Önceki gün mahkeme kararını haberiyle, başyazısıyla tanımadığını ilan eden Cumhuriyet’i izleyen ilk gazete dün başyazısı ve komisyon haberiyle Hürriyet’ti.
Yurt, Taraf, Sözcü de önceki gün komisyonda sorguya çekilen AB’den sorumlu eski Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın savunmasının özetini yayımlayarak mahkeme kararını tanımadıklarını kanıtlıyorlardı.
Rahmetli Abdi İpekçi’nin Milliyet’i mi?
Dünkü Milliyet de yandaş gazeteler grubunda yer aldı; iktidarın medyaya yıllardır uyguladığı yasakçı davranışının bu son örneğine nihayet karşı olduğunu kanıtlayan ne haber ne de yorum vardı!

***

Oysa aynı gün yayın yasağına Avrupa’dan ilk sert tepki Dünya Yazarlar Birliği PEN’den geldi. Norveç Genel Sekreteri yayın yasağının “Avrupa’da hiçbir demokraside olmayacak kadar absürd (saçma)” olduğunu söyledi.
Uzağa gitmeye ne hacet. AKP iktidarının rüşvet, yolsuzluk olayları ve soruşturmalarının, ilk kez savcılar kanalıyla, ortaya çıktığı 17 Aralık tarihinden itibaren üstünü kapamaya kararlı olduğu dünya diline düşmüş, artık yadsınamaz bir gerçek!
Yüksek yargı organı Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yasak kararını aldıran komisyon başkanını hukuken haklı gören Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı eleştiriyor. Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın yargı paketi ile hükümetin yargıya müdahalesi ile yargı üzerinde kontrolünü artırmaya giriştiğini içeren açıklamalarını haklı buluyor ve....
...“gerilimin kaynağının iktidarın yargıyı ele geçirme çabası” olduğunu açıklarken “gerilimin tarafları kim” sorusuna, iktidarın maskesini indirerek yargıyı ele geçirmeyi içeren gerçeği ortaya koyuveren öyle kısa bir yanıt veriyor ki:
“Biri hükümet, diğeri de Yargıtay’daki hâkim grup!”

***

Komisyonda, yanından ayırmadığı bakanı, çok çok yakını Egemen Bağış, Zara’dan gömleği, takım elbiseleri, kutu kutu çikolataları, Türk geleneği hediye diye açıklar ve tabii aldığı öne sürülen milyonlarca rüşvet doları inkâr ederken...
....bir başka kürsüde Cumhurbaşbakan RTE: bugün kendisini ve kadrosunun dünyayı şaşırtan zenginliğine değinmeden,
“Hepimiz, aç, ailesi, torunları aç olduğu halde hediye edilen birkaç hurmayı, komşularına, kardeşlerine hediye eden, paylaşan, hayatı boyunca sofradan bir tek kez olsun tam doymadan kalkan bir nebinin takipçisiyiz” diyordu.

***

Nasıl Yeni Türkiye mi?
Yarattığı ve savunduğu, söylemleriyle yaşam gerçekleri birbirini yalanlayan Yeni Türkiye!..    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları