Adnan Dinçer

Doğru teşhis!

28 Ağustos 2019 Çarşamba

Değerli futbol dünyası okurlarım. Sizlere geçirdiğim rahatsızlık ve sonucu farklı geçen teşhis arayışı ile geçen can yakan operasyonlar sürecinde hasta yatağımdan ulaşmaya çalıştım. Belki hatalarım olmuştur ama bilin ki canımdan önemlisiniz benim için!
Futbolu kendi elimizle nasıl bitiriyoruz yıllardır haykırıyorum. Kendime destek tek bir kişi bulmuştum şu ana kadar! O da bende gizliydi açıklıyorum: Johan Cruyff.
Artık kaybedilen zamanı durdurmamız lazım! Futbol hemen kendi olmalıdır. Yoksa bize ait bir şey kalmayacak! Futbolu her çeşit ilgi ve yorumlara karşın futbolun içinden gelenler kurtarır. Sistemi endüstriyel çıkar ve makam doğrultusunda, çarpık ekonomisiyle düzeltemeyiz. Futbol dünyası garip ve vefasızdır! Bu âlemde idealist olmak biraz saflık olsa da ben yine o saflığı tercih edenlerdenim!
Öncelikle yabacı oyuncu sayısını azaltmak şarttır! 5+6 en iyi uygulamadır. Yönetim inandığı ve sabırla desteklediği teknik adamla yola çıkarken onunla kendi arasında uyumlu bir sportif kişiyi seçmelidir. Futbolcu oyunu iyi planlayan teknik adamla oynatacağı oyuna uygun bir şablonla tespit edilir. Her iyi sanılan yıldız futbolcu transferde takım olgusuna uymayabilir! Piyasadaki menajerlerin hangisi takımın başarısına kefil oluyorlar? Veya medya yorumunu yapar! Bunu sentezleyecek futbolcu veya yönetici değil, teknik adamdır. Bazı futbolcular vazgeçilmez değillerdir ve onlar futbol dünyamızın aşkını süsleme sürecini doldurmuş olabilirler. Kadrolardan beklenenlerin hemen olması değil; üretimle gelişen bir süreçle beklenen uzun vadede ulaşması mümkündür. Sahada oynayan organizmasının ve düşünsel kapasitesinin yaratıcılığına kilitlenen teknik ve ona uyan keşfi yapan taktik yaratıcısı özgür teknik adamla hedefe ulaşmalıdır.
Yönetici, kulüp gücünü sevgisini ateşleyen organizasyonlara girerken vadesi uzun bir hedef ile kulübüne katkıda bulunmalıdır. Soyunma odaları yöneticinin yeri olamaz! Futbol, çağdaş yeniliklerin eğitimi ile yeteneklerin gelişmesini sağlamalıdır. 80 milyonluk ülkemin futbol sevgisi sadece tribüne sıkıştırılamaz! Cevherlerin gelişmesi için elimizi ve sabrı taşın altına koyarak gerçekleştirebiliriz.
Görülüyor ki bir futbolcu oynarken gelmesi muhtemel bir yabancı ile adeta yok ediliyor! Buna alkış tutuyoruz. Rekabet ve kendi futbol gerçeğimiz Japonya ile ABD’den geri kaldıysa suç bize aittir. Dünya kadın futbolunda doğruları ile önemsenmeye başlarken biz içimizdeki varolan değerleri adeta dondurduk!
Olaylara doğru teşhis koyamayan doktorlar nasıl hastasını iyi edemezlerse, konusuna ve futbola da yanlış bakan, hatır, gönül, dargınlık ve ihanetlere açık ortama izin verenler de yanlış yapıyorlar demektir.
Son olarak futbola doğru teşhisle kendi gençlerimizin ve sayısının artmasıyla yakın gelecekte imkânlarımızı aşarız. Bizler zor sahalardan sizlere taptığınız gençler yetiştirdik! Şimdi sıra sizlerde! Bu gerçeği bilenler bilmeyenlere anlatsın ve doğru yolda buluşalım. Geçmişte yanlış hesap Bağdat’tan döner derlerdi! Şimdi ne matematik ve ne de Bağdat kaldı futbolda!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nihayet 20 Nisan 2024
Beşiktaş’a benzemek! 14 Nisan 2024
Bilen yönetsin! 13 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları