Hükümsüz bir çalıştay

01 Eylül 2019 Pazar

Bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi’nin işbirliği ile “Adalar Ulaşım Çalıştayı” düzenlendi.
Çalıştaya, birçok kişi gibi, atlı fayton zulmüne karşı yıllardır mücadele eden ve bu konuda sürekli yazan bir gazeteci ve aktivist olarak ben de davet edilmedim.
Hayvan hakları savunucuları açısından bu çalıştay, sonucu önceden planlandığı belli olan bir fiyaskodur; hayvan sömürüsünü olumlayan bir eksende sınırlı kalmış ve hiçbir çözüm sunamamıştır.
Bu yılın ilk 8 ayında sadece Büyükada’da 150’yi aşkın atın fayton işkencesi ile öldürüldüğü biliniyorken hâlâ faytonların sayısının azaltılarak devamını istemenin adını ben değil, siz koyun...
Hayvan hakları ve doğa için mücadele eden 25 oluşumun bir araya gelerek çalıştay hakkında açıkladığı bildiriyi, yer darlığı nedeniyle kısaltarak paylaşıyorum.

***

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatı ile Adalar’da ulaşım sorunlarını çözmek amacı ile düzenlendiği belirtilen çalıştay, hayvan hakları savunucuları için hükümsüzdür.
1- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 20 Haziran’da bir röportajda, fayton uygulamasına son verileceğini ve elektrikli faytonların kullanıma gireceğini söyledi. Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu’nun “Oylarımız Hayvanlar İçin” kampanyası kapsamında “Söz Veriyorum” taahhütnamesini de 27 Mart’ta imzaladı.
Seçim vaadini yerine getirmesi gerekirken, yaz boyu konuyu sürüncemede bıraktı, atlar bu arada zulüm görüp ölmeye devam ederken çalıştay düzenletip konuyu yeniden tartışmaya açtı. Bu kabul edilemez bir durumdur.
2- Çalıştay ile ilgili olarak sosyal medya duyurularında, “Atlı faytonlar konusunda tarafları buluşturuyoruz” denilmiş ama konu ile ilgili örgütlerin tümü davet edilmediği gibi, bu konuda mücadele eden aktivistler ve akademisyenlerin önemli bölümü yok farz edilmiştir.
3- Hayvan hakları savunucularının bir kısmı, kendi inisiyatifleriyle çalıştaya katılmış ve faytonların kalkması için taleplerini dile getirmiştir. Ancak toplantı sonundaki sunumlarda bu görüşlere yer verilmemiştir.
4- Çalıştaydan “Adalılar atlı faytonları istiyor” gibi bir sonuç çıktığı yönünde basında yer alan haberler, tamamen yanlıdır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü çalıştayda Ada halkının bir kısmı atlı faytonları desteklediğini beyan ederken, birçok Adalı da tamamen kaldırılmasını talep etmiştir.
5- Bu gerçekler göz önünde bulundurulduğunda, çalıştayın amacının atlı faytonları devam ettirmek ve bunu “halkın tercihi” gibi yansıtmak olduğu ortadadır. Böylelikle hayvan zulmüne karşı olanların tepkisi bastırılmak istenmiştir.
6- Yaşadığımız bilim ve teknoloji çağında Adalar’ın atmosferine uygun, çevreci ve çağdaş çözümler mevcutken, hayvan sömürüsü turistik rant ve nostalji gibi gerekçelerle devam ettirilmek istenmektedir.
7- Çalıştayın kapanışında ifade edilen çözüm önerileri kısmında atlı faytonların tamamen kaldırılması gerektiği sadece bir cümle ile geçiştirilmiş, etik, bilimsel ve hukuki gerekçelere yer verilmemiştir.
Atları birer “mal”a, ulaşım aracına indirgeyen ve çalıştaya hâkim olan bu insanmerkezci yaklaşım, Adalar’ın doğasının da kısa süre içinde tahrip edilmesi ve Ada ekosisteminin tümüyle yıkıma uğratılmasını kaçınılmaz kılacaktır.
Bütün bu nedenlerle çalıştay bildirgesine şerh düştüğümüzü kamuoyuna duyuruyoruz.
Atlı faytonlar, hiçbir koşul gözetilmeden derhal kaldırılmalıdır. Sorun can ile ilgilidir ve ivedilik arz etmektedir.
Talebimiz, nostalji adı altında belli sayıda atın fayton köleliğine devam etmesi değil, tek bir faytonda tek bir atın kalmayacağı şekilde faytonlardan kurtulmasıdır.
Talebimiz, fayton atlarının hayatları boyunca sömürülmeden yaşayacağı alanların tesis edilmesidir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Istakoz 19 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları