Tesadüf Teşebbüs

14 Ekim 2008 Salı

AKP geçen yasa döneminde Elektrik Piyasası Yasasında değişiklik yaptı. Kamunun enerji alanında gerektiğinde yatırım yapmasına ilişkin hüküm kaldırıldı.

Kamunun, yani Elektrik Üretim AŞnin enerji yatırımlarından çekilmesi ne demek?

Piyasanın tümüyle özele açılması demek, dahası teşvikli ve kâr garantili ihale demek...

İşte bu yasa değişikliğinin hemen ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın eşi, 2 kızı ve oğlu tarafından kurulan AB Gıda Sanayi Şirketi, Elektrik Piyasası Düzenleme Kuruluna başvurarak Bandırmada termik santral kurmak üzere lisans başvurusunda bulundu.

Hür teşebbüstür, bulunur... Burada asıl akıl karıştıran, teşebbüsün tesadüflüğü. Yani teşebbüsün, yasanın hemen çıkmasından sonra hürleşmesi...

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen, bu hür tesadüfü bizim için teknik açıdan yorumladı:

Unakıtanların, enerji alanını DUY (dengeleme ve uzlaştırma mekanizması) ilekazan kazankoşulları ile düzenleyen, otomatik fiyatlandırma mekanizması ile yurttaştan sürekli zamlanarak kârlılığı garanti altına alınmış, tahsilatı ayrıca garantilenen bir alana girmemesi bizi çok ama çok şaşırtırdı!

Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın eşi, 2 kızı ve oğlu tarafından kurulan AB Gıda Sanayi A.Şnin EPDKye, Bandırmada 600 MW kurulu güce sahip olacak termik santral kurmak üzere lisans başvurusu yaptığı, Unakıtanların yapacağı yatırımın maliyetinin en az 600 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Mısır, yumurta, tavuk derken Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın ailesi hedef büyütmüş. Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın eşi Ahsen Unakıtanın yönetim kurulu başkanı olduğu, ayrıca yönetimde iki kızı ve oğlunun da bulunduğu AB Gıda Sanayi Tic. A.Şnin Balıkesir Bandırmada ithal kömüre dayalı termik santral kurmak üzere başvurusu işleme konuldu.

Unakıtanların termik santralında yıllık 4 milyar kilovat saatlik üretim halinde, birim fiyat ortalamasının 10 Avro/sent ortalama kabulüyle yıllık ciro 400 milyon Avro olacaktır. Bu durumda -amortisman hariç- yüzde 15-16 kârlılık hesabı yapılabilir. Bu durumda Unakıtanlar finansman giderleri hariç 60 milyon Avro kazanma peşinde görünmektedir. Bu ara bir sürü yatırımcının peşine düştüğü yatırım hevesi de zaten bu karaborsa nedeniyle değil mi?

Diğerlerine ayıp olmayan Unakıtanlar için niye ayıp olsun ki?

 

Olası Adaylar

 

Yerel yönetim seçimleri öncesi CHPde Ankara için kulaktan kulağa dolaşmaya başlayan olası adayların sayısı artıyor:

Anakent: Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Eski ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, Eski Ankara Belediye Başkanı ve SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın.

Çankaya: Ankara İl Başkanı Yaşar Çatak, Eski Ankara İl Başkanı Levent Gök, Eski Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz, Eski Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, Türk Mühendisler Birliği Derneği Başkanı Bülent Gürsoy, Ali Dinçerin belediye başkanlığı döneminde ASKİ Genel Müdürü olan Levent Tosun, bir önceki seçimlerde Yenimahalle belediye başkan adayı olan Ufuk Ataç, eski Devlet Bakanı İbrahim Tez.

Yenimahalle: Eski Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Ünsal Toker, Ufuk Ataç, eski milletvekili adayı İbrahim Aksöz, Dr. Servet Ünsal, eski ilçe başkanı Fethi Yaşar, eski ilçe başkanı Naci Kutlucan, belediye meclis üyesi Günay Öztürk.

Gölbaşı: Eski milletvekili adayı Özgün Ökmen, belediye meclisi üyesi Hamit Mermer, Eski ADD Şube Başkanı Cemal Kaman.

Keçiören: Eski Sıvas Milletvekili Mahmut Işık, emekli albay Servet Harputluoğlu, eski ilçe başkanı Mahmut Yurtsever, avukat Taner Güner, Çağ Ankara Gazetesi Sahibi İlhami Öztürk.

Mamak: İlçe başkanı Veli Gündüz Şahin.

Sincan: Eski Sincan Belediyesi İmar Müdürü Erkan Özdemir.

Etimesgut: Bir önceki belediye başkan adayı Mesut Sarıkaya, eski ilçe başkanı Mustafa Tinç, Taylan Çamkerten.

Altındağ: İlçe Başkanı Ümit Buğdaycı, bir önceki belediye başkan adayı Murat Uzun.

Okurlar Derneği

Nikbinlik dergisi, ODTÜ fizik amfisine sığışmış, odasız bir topluluğun ilk göz ağrısıydı. İlk altı sayısında PİA adıyla yayımlandı. Önceleri ODTÜ şiir ve edebiyat topluluklarının dergisiydi. Serpildi, gelişti. Edebiyat ve kültür dergisi olarak yayın yaşamını sürdürüyor.

Nikbinlik dergisinin sahibi ve yazıişleri müdürü Ahmet Antmen, şimdilerde okurları ve yazarları aynı çatı altında buluşturan bir derneğin tohumlarını atmaya çalışıyor. Önde gelen hedef, Okurlar Derneğinin kurulması. Ölü Ozanlar Derneği gibi bir oluşum, düşlenen...

Son sayısını hayatta ve sanatta boşluklara ayıran Nikbinlikte Ahmet Antmen, İnsan, her şeyin hiç olmadığı kadar hızla ve sürekli değiştiği bir toplumda tutunacak hiçbir dal bulamıyor. Uzattığı el hep boşlukta kalıyordiye yazmış.

Boşluktaki ellerin buluşması, Okurlar Derneğinin kurulması dileğiyle...

 

Soruşturma

Halk Bankası genel müdürlük binasında kadınlar için mescit açıldığını duyurmuştuk. Genel müdürlük yetkilileri, soruşturma açmışlar.

Bilgiyi bize kimin aktardığını bulmak için...

Mire...

Daha neyi belgelesin, kanıtlasın ve de tanıtlasın Kemal Kılıçdaroğlu?

Mir olan, bey olan sözünü tutar... İstifa ederim dediyse, hiç durmaz eder...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları