Tuncay Mollaveisoğlu

"Çüş!" Kadına siyasette de şiddet!..

01 Kasım 2019 Cuma

Başlıktaki ifade aslında az bile kalır. Kadına yönelik şiddetin tırmandığı dönemde bir kadın belediye başkanı sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 

Üstelik saldırıya uğrayan yalnızca başkan değil... İki kadın yoldaşı da aynı şiddetin mağduru oldu. 

Saldırıyı gerçekleştiren kişi, üç dönem Selçuk Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra koltuğu AKP’li bir isme devreden Vefa Ülgür... 

Selçuklular, önceki seçimlerde Ülgür yerine başkanlığa AKP’li bir ismi getirirken, belediye meclisinde çoğunluğu CHP’ye vermiş. 

Son yerel seçimlerde ise Selçuk’ta belediyeyi rekor oyla CHP yeniden kazandı. AKP’den belediyeyi alan bir kadın hukukçu... Filiz Ceritoğlu Sengel... 

Filiz Hanım, Şelçuk’un ilk kadın belediye başkanı olarak yoğun şekilde çalışıyor. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Ege’de bir başka olur, köylere kadar uzanır...

Filiz Sengel de kutlamalar için Şirince’ye gidiyor. O sırada köyde eski başkanlardan Vefa Ülgür ve yakınları var. Ülgür köye gelen belediye yönetimine tacize başlıyor. Önce yine bir kadın olan, belediye başkan yardımcısı Bilgi Keskin’in masasına gidiyor, hakaret edip masayı yumrukluyor. Köylüler araya girip ortamı sakinleştiriyorlar. 

Ardından Filiz Ceritoğlu Sengel’e yöneliyor ve benzer tacizlerini sürdürüyor. Ülgür ve yakınları her seferinde araya girenler tarafından sakinleştiriliyor. 

Son tacizi ise halay çekerken Filiz Sengel’in yanına gidip elini tutarak yapıyor. Sengel’in parmaklarını sıkıp geriye doğru kıvırmaya çalışan Ülgür, başkana hakaret edip tehdit ediyor. 

Bu kez de köylü kadınlar araya girerek Ülgür’e tepki gösteriyorlar. Ülgür ve yakınlarının köyden ayrılmasını istiyorlar. 

Çıkan arbedede Ülgür’ün yeğeni olduğu iddia edilen bir şahıs, yine bir kadın olan Sengel’in sekreterini yumruklayarak yere seriyor! 

Görgü tanıkları tüm bunları detaylarına kadar bana aktardılar. İzmir gibi kadınların hayatın her alanında önde ve görünür olduğu bir kentte Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında üç kadın saldırıya uğrayabiliyor! 

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yıllardır kadın haklarını savunan bir çizgiden geliyor. Saldırı sırasında etrafında etten duvar oluşturan kadınlara teşekkür ediyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ile konuşuyorum; “Bir kadın devrimi olan Cumhuriyet bayramımızda yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum” diyor. Adli süreci ve parti içindeki disiplin sürecini takip edeceklerini söylüyor. 

Daha bir hafta önce Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu katıldığı bir törende AKP’li milletvekili tarafından omuzundan itilmişti!

Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın koşar adım gelip Çerçioğlu’nu itmesi, yüzündeki öfke, hareketlerindeki tuhaflık... o görüntüleri izlediğinde kendisi ile ilgili ne düşündü bilmiyorum ama ben “çüş” demekten kendimi alamadım! 

Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur ve bu suçu işleyen şahısları kınıyorum. 

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada kadınların siyasetten uzak durmalarının başlıca nedeninin “yalanlar” olduğu ortaya çıkmıştı. Oylamaya katılan kadınlar “şiddeti” akıllarından bile geçirmemiş olmalılar! 

Kadınlar uygarlığı yaratanlardır... Önde oldukları her alanda başarı mutlaktır. 

Cumhuriyet’in 96. yıldönümünde Atatürk’ün bize en büyük miras ve armağanlarından biri, kadınların hayatın her alanında öne çıkmasıdır! 

Selçuk ve Aydın’da yaşanan ilkelliklere Egelinin en güçlü cevabı vereceğine inanıyorum.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Seçimin ardından 29 Mayıs 2023

Günün Köşe Yazıları