Sol ve Yerel Seçimler...

15 Ekim 2008 Çarşamba

Soldaki partilerin arasında yerel seçimlerde güç birliği olasılığı gerçekleşebilecek mi?

Soruyu, bu şekli ile mesela DSP Genel Sekreteri Masum Türkere yöneltirseniz alacağınız yanıt daha çok politik olacaktır. Türkere göre böyle bir durum ancak seçimlerin başlamasına beş kala belirginleşir.

Ama masaya oturmak için de, partilerin ellerinin güçlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bugünün gündeminin başında da o güçlenmenin hazırlığı geliyor.

Öyle anlaşılıyor ki, Şişli Belediye Başkanı Sarıgülün eski partisi DSPye dönmesinin gerçekleşmesi için taraflar arasında sürdürülen görüşmeler, bir tür sözü edilen partinin elinin güçlenmesini de sağlamayı amaçlıyor. Tıpkı aynı partinin Eskişehir Büyükşehir ve Ordu belediye başkanlarının, CHPden gelen çağrılara, Biz yerimizden memnunuz yanıtını vermelerinde olduğu gibi.

Karayalçın’ın gösterdiği hedef

Ve yine tıpkı geçen hafta Ankara Büromuzun, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçının, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ankaralı sosyal demokrat seçmenin CHPden gelmesini beklediği öneriye olumlu yanıt verebileceğini söylediğini duyuran ön haberi gibi.

Ve yine aynı haberde yer aldığı şekilde CHP Genel Başkanı Baykalın böyle bir olasılığı mutlulukla karşılayacağının dostlar arasında konuşulduğunun belirtilmesi gibi..

Karayalçının, konuyu gündeme adamakıllı yerleştirmek amacıyla, partisinin pazar günü düzenlediği yerel seçimlere hazırlık toplantısında yaptığı konuşma çok önemlidir.

Sevgili başkentimiz Ankarayı bu yönetimden kurtarmak için nerede durmam gerekiyorsa orada duracağım, nerede olmam gerekiyorsa orada olacağım, nereye gitmem gerekiyorsa oraya gideceğim sözlerini tüm sosyal demokratlar ya da demokratik solcular birkaç kez okumalıdırlar.

Okumalı, sonra da başkentsözcüğünü önce kendi yaşadıkları kent, daha sonra da ülke olarak değiştirerek Mart 2009 yerel seçimlerinde ulaşılması zorunlu hedef olarak bellemelidirler.

Türkiye’yi AKP’den kurtarmanın yolunu açmak

Böyle bir güç birliğinin, daha önce de yazdığım gibi, her kentteki güç oranına göre CHP-DSP-SHP ve ÖDPliler arasında yapılabileceğine yakın zamana kadar en fazla karşı çıkan partinin CHP olduğu biliniyordu.

Ana muhalefet partisinden gelen haberler, o olasılığın giderek göz ardı edilmekte olduğunu gösteriyor. DSPde de benzer bir gelişmenin olduğu parti meclisinin cuma günü yaptığı toplantıda ortaya çıktı. Bazı üyelerin son genel seçimlerde CHP ile yapılan güç birliğinden DSPnin yararlanmadığı yolundaki eleştirileri yanıtlayan Zeki Sezer, yerel seçimlerin koşullarının daha başka olduğunu söyleyerek ülke yararına ne gerekiyorsa partinin ona göre davranması gerektiğini savundu.

Ekonomik kriz, terör karşısında iktidar partisinin izlediği virajlı strateji ve yerel yönetimlerde giderek artan yolsuzluk haberleri AKPnin ivmesini azaltıyor. Kararsız seçmenlerin yüzdeleri, AKPnin yıllardır elinde tuttuğu birinci parti olma skorunda gerileme olduğunu ortaya koyuyor.

Sol, akıllı bir güç birliği oluşturarak bu şansı iyi kullanmalı.

Türkiyeyi bu yönetimden kurtarmanın yolunu açmalıdır.

Faks: 0 216 302 82 08 obirgit@e-kolay.net



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları