Cüneyt Arcayürek

Aczin Kanıtı: Diplomasi

17 Ekim 2008 Cuma

Terörle mücadelede isimleri geçen aktörler arasına bir yenisi katılıyor.

Sık sık adından söz edilmesine karşın düne kadar resmen tanımadığımız yeni bir aktör: Mesud Barzani.

Hükümetin Barzani ile görüşmelere başladığı gün CHP, MHP ve AKP liderlerinin terör siyasetine bakış açılarına göz atalım:

CHP lideri Deniz Baykalın hedefi toprak bütünlüğünü korumakla yükümlü Irak devletidir. Örgütün Irak topraklarında bulunmasından üzüntü duyduğunu söylemekle yetinen, K. Irakta olup bitene müdahale etme yetisinden yoksun Irak hükümetidir.

Baykal grup konuşmasında bir kez olsun adını söylememekte özen gösterdiği Barzaniyimuhatap almadığını açıkladı.

Türkiyenin K. Iraktaki adı konulmamış devlet kimliğindeki yönetimi tanımasına karşı olduklarını açıkça dile getirdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise hükümetin Barzani politikasına yüklendi.

Oyun artık belli oldu dedi, terörün beyni Barzani, yönetimi Kandil, destekleyicisi bölücüler, mihmandarı AKPdir.

***

AKP ise: Muhalefetin birbirini tamamlayan saptamalarına karşı RTE, yine insanların bellek zafiyetinden yararlandı. Daha önceki söylemlerine yüz seksen derece ters düşen açıklamalar yaptı.

Terörü günü gününe izleyecek, askerlerle sivillerden oluşacak bir kurul kurulmasına hükümetin görev alanına müdahale eder gibi basit bir anlayışla dört yıldır karşı çıkan RTE; terörle mücadeleyi yönetmek üzere İçişleri Bakanlığında askerlerin de içinde yer alacağı, örneğin İç Güvenlik Müsteşarlığı adında bir kurul kurulmasını kabul etti.

2004’ten beri suçladığı, aşiret reisi diye küçümsediği Mesud Barzani ile diplomatik bir heyetin Bağdatta resmen görüşmelere başlamasını savundu.

Öne sürdüğü gerekçe, terörle mücadelede diplomasiden de yararlanmak! Dün söylediklerini önceki gün tamamen yadsıyarak, Bu adımlar dün atılmamışsa yanlış yapılmıştır. Böyle önemli konularda ülkeler kompleksli davranamazlardiyor.

Böylece geçen yıllarda terörle mücadeleyi izleyecek kurul ile Barzani konusunda kompleksli davrandığını kabul etmiş oluyor.

***

Oysa bugün diplomatik yolları kullanacağını söyleyerek K. Irakta yönetime resmiyet kazandıran RTE; bir zamanlar aşiret reisi diye aşağıladığı Barzaninin Türkiyenin önerilerine kayıtsız kaldığını unutmuş görünüyor.

Üstelik Barzani resmi bir konutta değil, Türk heyetini Bağdattaki evinde kabul ederek devlet içinde ayrı bir statüye sahip olduğunu Ankaraya anımsatıyor.

Barzani ile görüşen Irak özel temsilcimiz, Barzaninin yanından ayrıldıktan sonra görüşmenin içeriğiyle ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Lakin Barzani, -bir habere göre- Ankaranın kendisinden PKK adındaki cinayet şebekesini terörist diye tanımlamasını istemediğini açıklıyor.

Onur Öymen, internette dolaşan bilgilere bakılırsa Barzaninin Nakşibendi tarikatından olduğunu söylüyor. Türk hükümeti üyelerinin çoğu, hatta RTE Nakşibendi.

İşte soru: İlişkilerin birden ivme kazanmasında acaba Nakşilik, tarikat bağı rol oynadı mı?

***

Askerler Barzaninin terör örgütüne lojistik destek sağladığında ısrar ediyor. Daha önceki görüşmelerden sonra Barzani, örneğin Ankaranın Kandil Dağına giden yolların kesilmesi, örgüte yataklık edilmemesi gibi yaşamsal kimi istekleri yerine getirmedi.

Türkiye K. Irakta yakalanan teröristlerin gönderilmesini istedi; Barzaniden tek bir Kürt’ü teslim etmeyecekleri yanıtı geldi.

Son saldırıdaki sorumluluktan arınmak için Barzani, terör örgütünün denetimi altında olmayan insansız topraklardan yararlandığını söyledi.

Hükümet acaba insansız topraklara Türk askerinin girmesini isteyebildi mi Barzaniden?

Şimdi de cinayet şebekesine terör örgütü denilmesini istemediğimizi söylüyor.

Hükümet on yedi şehit verdiğimiz Aktütün saldırısından sonra Barzani ile doğrudan görüşmeleri başlatmak üzere diplomatlarını Bağdata, ne yazık ki Barzaninin ayağına gönderiyor.

Terörle baş edemediğini ve tabii aczini kanıtlarcasına!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları