Cüneyt Arcayürek

Genel Manzara...

20 Aralık 2014 Cumartesi

Kafa dengini buldu.
Batı medyası Bay RTE’nin giderek Putin’leştiğini yazdılar.
Bu yorumlar şunu açıklıyor.
RTE’nin, medyanın tam anlamıyla denetim altına alınmasını, ne söylerse yasa gibi yerine getirilmesini içeren demokrasi ve devlet yönetimini fiilen uygulamak!
Putin’in de RTE’nin de demokrasi anlayışı birbirine koşut!
RTE çoktan Putin’leşme yoluna düştü.
Hızla yol alıyor. Toplumu susan, medyayı kapıkuluna dönüştüren yolda çoktaaan yürüyor.
RTE mi yoksa Putin mi daha önce tek adamlık uygulamalarına giriştiler, erbabı hesaplasın gayrı. 

***

Fakat RTE ile Putin arasındaki farkı görmezlikten gelemeyiz.
Bizimki bir noktada Putin’den farklı olduğunu Batı demokrasilerine öyle yutturdu ki; Batılılar ancak 14 Aralık operasyonlarından sonra uyandılar.
Zira RTE, Türkiye’nin yönetim dizginlerini tamamen eline geçirinceye dek AB’ye de ABD’ye de Müslüman bir ülkede laik, demokratik yönetimin pekâlâ işleyebileceğini kanıtlayan davranışlar sergiledi.
Oysa demokrasiye, üstelik laik demokratik rejime karşı olmayan uygulamalar, kanıtlar görünürken bu, tamamen Batı’yı uyutmayı içeren stratejiydi.
Hele ülkeyi ele geçirsin… Bugün olduğu gibi, başta AB, çağdaş Batı ilkelerine sırt çevirecek olan RTE; demokrasi maskesini bir yana atıp diktatör bozuntusu tek adamlığını ilan edecek bütün uygulamalara bir bir başvuracak ve...
...İçeriye de dışarıya da gerçek yüzünü gösterecekti.

***

RTE hiçbir zaman Batılı bir Müslüman devlet adamı olmaya özenmedi.
Aynı demokratik kriterleri benimsediğini Batılılara yuttururken asıl amacı tek adamlığın bütün koşul ve kurallarını sanki sindirmiş görünmekti.
AB, RTE’nin kurguladığı oyunun geç farkına vardı.
Üstüne üstlük Putin’le Batı’yı kuşkulandıracak dostane ilişkilere önem veriyor, Şanghay Beşlisi’ne üye olmaya pek hevesli görünüyor...
...Putin de Ukrayna sorunundan sonra başta ABD, Batı’nın amborga uygulamalarına karşı RTE’yi, AB’ye karşı pekâlâ diplomatik şantajına malzeme olarak kullandığı izlenimi veriyor.

***

Tabii bütün bu oyunlara örtü olarak doğalgaz sorununda RTE’yi “kırmamak” gerekçesiyle Putin’in olumlu yanıt vermesi.. bu arada Batı’nın hoş karşılamadığı Rusya doğalgazının Türkiye üzerinden Batı’ya açılması sahneye giriyor.
Ve bu sahne Putin’in Moskova’daki son ikili görüşmelerin önemli bir içeriğini önceki gün basın toplantısında açıkladıktan sonra açığa çıktı.
Putin, “Türk akımı” denilen yeni dogalgaz boru hattının inşa edilmesi kararını alırlarken; Avrupa ülkelerinin kızacağını önceden bildiğini belirterek RTE’ye “İstersen Avrupalı kazları kızdırmayalım...Yarın soluğu burada alırlar” diyor.
RTE “Bizim kimsenin malını çalmadığımızı” belirterek “alınan kararları gizlemenin gereksiz olduğu” yanıtını veriyor ve Putin hayran kaldığı bu yanıtı alınca basın toplantısında, RTE’yi kimi haberlere göre “sağlam adam”, kimine göre “delikanlı adam” diye övüyor.
RTE birkaç gün önce AB’de kopacak olası fırtınayı hesaplayarak “Bizim kimsenin aklına ihtiyacımız yok. Biz ulusal menfaatlerimiz neyse ona kendimiz karar veririz” diyen bir konuşma yapıyor.
Bu konuşma ne anlama geliyor?
Anlamı ortada. Bu açıklama, yarın obürgün Türk Akımı adındaki Rusya doğalgazının Türkiye üzerinden Batı’ya ulaşmasına karşı çıkması olası AB eleştirilerine önceden yanıt vermek demek!

***

Bu hükümetle Türkiye trajikomik bir manzara sergiliyor.
AD kamu harcamalarında tasarrufa gidileceğini, örnek olarak plaket ve hediye yöntemine son verildiğini açıklarken...
...RTE’nin Saray’ı için on bin liralık klozetlerle bahçesine ağaçlar ithal edildiğinden, sofrasındaki bin lira değerindeki bardaklardan -soran da söyleyen de yok ya- hiç söz etmiyor.
Bu garipsenecek bir durum değil: Zira bu başbakanın RTE’den israftan vazgeçmesini istemesinin olasılığı bile yok!
Savcılığın aldığı son karara göre; 17 Aralık operasyonunda evinde ayakkabı kutuları içinde bulunan, kaynağı bilinmeyen 2.5 milyon dolar,
1.5 milyon Avro’nun sahibi Süleyman Aslan’a
bu paralar üstelik faizleriyle birlikte ödenecek.
Rüşvet ve yolsuzluk gırla.
Ne memleket ama?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları