Trump'ın Azli...

05 Kasım 2019 Salı

ABD tarihinin en yaşlı “Başkan’ı” olan Donald Trump (75) hakkında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Oleksandrovic Zelenskiy ile “işbirliği yaparak Amerikan seçimlerini lehine yönlendirmek istemesi” nedeniyle “başkanlıktan azil soruşturması” başlatıldı.

Amerikan Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylama ile Trump’ın azil soruşturması sürecini başlatan tasarı, 196’ya karşı 232 oyla kabul edildi. Trump, oylama sonrasında yaptığı açıklama “Amerikan tarihindeki en büyük cadı avı” yorumunu yaptı.

 Trump’ın, Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasında, Demokrat rakibi, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden, Ukraynalı gaz şirketi “Burisma’yla” yolsuzluk konusunda Ukrayna’ya işbirliği ile suçlanıyor.

Daha önce “Vatergate” denilen olaydan dolayı “azil” istemiyle karşı karşıya kalan Richard Nikson, ABD tarihinde istifa eden ilk başkan olmuştu. ABD basını, şimdi Trump’ın olayına “Ukraynagate” adını taktı.

Senato’nun ABD başkanını görevden alma kararı verebilmesi için, senatörlerin üçte ikisinin bu yönde oy kullanması gerekiyor. 100 üyeli ABD Senatosu’nda, 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat ve 2 bağımsız üye var… Bu durumda, Trump’ın kendi partisi Cumhuriyetçilerden en az 22 aleyhte oy alması gerekiyor.

Trump’ın Ukrayna kozunu kullanmak istemesinin amacı olarak, 3 Kasım 2020 seçimlerinde olası rakibi, eski Başkan Yardımcısı Biden’ı, oğlunun Ukrayna petrol ilişkisinden dolayı köşeye sıkıştırmak olduğu savlanıyor.

 1998 Aralık ayında Temsilciler Meclisi’nde, Bill Clinton’ın, Beyaz Saray stajyeri Monica Levinsky ile olan cinsel ilişkisi nedeniyle değil, “yalan yere yemin ve adil yargılanmayı etkileme suçu gerekçesiyle görevden alınmak” istenmişti.

Senato’da yapılan yargılamada Clinton, yalan yere yemin suçundan 55’e karşı 45 oy, adil yargılanmayı etkileme suçundan 50’ye karşı 50 oy ile azil için gerekli olan 67 oya ulaşılamadığından aklanmıştı.

 Bir kamu araştırmasına göre, Amerikalıların, yüzde 38’i Trump’ı desteklerken, yüzde 58’i “başkanlık görevini hakkıyla yerine getirmediğini” düşünüyor. ABD tarihinde azledilen başkan yok…

Trump kimdir?

Nev York doğumlu Trump’ın dedesi Almanya’dan, annesi İskoçya’dan ABD’ye göç etmişlerdi. Trump, 60’lı yılların başında yüksekokulu, “kötü hal ve gidişi” nedeniyle terk etmiş, askeri akademide okumuş, sonra işletme bilimleri eğitimi görmüştü.

Babası Fred, emlakçılık yapıyordu. Trump, tek ve iki ailelik evlerin yapımında uzmanlaşan babasının şirketinde ayak işlerine bakıyordu. Trump’ın çocukluğunda her yıl babasından 200 bin dolar aldığı, bu nedenle, 8 yaşında milyoner olduğu sanılıyor!

Trump, ilk işini büyük tuttu. 1973’te Nev York’ta 290 dairelik, 18 katlı bir gökdelen inşa ettirdi.  Finansmanı devletten sağladığı vergi indirimi ve arazinin ucuza verilmesi ile projesini güvence altına almıştı.

1975’te “Büyük vurgun” denilen girişiminde, “Büyük Merkez Gar’ına” bitişik olan, harabe halindeki “Commodore otelini” 10 milyon dolara satın aldı, 80 milyon dolarla, 1400’den fazla odası olan bir lüks otel yaptı. Ayrıca “Grand Hyatt Oteli’ni” de kısa sürede Nev York’un belli başlı adresi haline getirdi.

Trump, kısa sürede “Nev York’u yenileyen adam” olarak ünlendi. Mimar ve tasarımcıların uyarladıkları, tunçtan ve camdan yapıların, gösterişli binaların cephelerini Trump planlıyordu.

1983’te gerçekleşen kaskatlı ve çok sayıda lüks mağazayı barındıran “Trump Tover” gökdeleni, kente damgasını bastı. Trump, başkan olmadan önce bu gökdelenin çatı katında oturuyordu. 

Forbes Dergisi’ne göre emlak zengini Trump, ABD’nin en zenginleri listesinde 248. sıradayken, geçen yıl 259’uncu sıraya geriledi. Trump’ın serveti 3.1 milyar dolar olarak öngörülüyor. 

Nev York’un “emlak kralı” olan Trump’ın, siyasette ve diplomaside bir dediği bir dediğini tutmuyor. Türkçede bu tür insanlara “dengesiz” denilmez mi?

Trump’ın İstanbul Tovers’ı…

İstanbul Kuştepe’de, eskiden futbol sahası olan arazinin üzerinde Taşyapı-Doğan-Trump ortaklığıyla “Trump Tovers” adlı iki kule ve bir alışveriş merkezi yükseldi. Taşyapı, 2009’da ortaklıktan çekilince, bina iki yıl gecikmeyle 2012 yılında tamamlandı.

Şişli’deki bu iki gökdelen; 39 ve 37 katlı olup 62 bin 350 m2’dir. 39 katlı 1. kulede, değişik tiplerde 205 adet konutun aralarında 680 m2’lik olanlar da var! 37 katlı 2. kule ise değişik boyutlarda “işyerlerinden” oluşuyor.

Nev York’ta “Tover’da” 1, İstanbul’da “Tovers’da” 2 kule vardır. Bu nedenle ve İstanbul’dakinin adı, sonundaki “S” harfinin, İngilizce çoğul oluşundan dolayı “kuleler”dir.

Trump, kızı ve Doğan ailesi...

Trump Tovers

Trump ve kızı Ivanka açılışa geldiklerinde, ortağı Aydın Doğan ve ailesince ağırlandı… Trump’a yılda 8 milyon dolar gönderiliyor.

Trump Tovers’ın açılışını yapan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini ben özellikle yatırımcılarımızdan rica ediyorum. Uluslararası yatırımlarda, özellikle de iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediğimizi burada özellikle vurgulamak istiyorum” demişti.

Erdoğan, daha sonra Trump Tovers’ın adından, bu İngilizce sözün kaldırılmasını istemiş, “Bu noktada geçmişte ben de bir yanlışla oranın açılışını yapmıştım” demişti. “Türkçe ad görmek istiyoruz” diyenlerin olduğuna değinen Trump, “bunun zaman içinde olacağını” söylemişti.

Hanzade Doğan, Trump’ın “İslamiyet” karşıtı sözlerini kınayan 2 mektubu kendisine göndermişti.

 Düzeltme: Cuma günkü yazımda Nev York’taki İkiz Kulelere saldırı 2011 değil, 2001 olacak…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları