İki Altın Madalya

06 Kasım 2019 Çarşamba

Ankara’nın en seçkin sanat vakfı olan Sevda Cenap And Müzik Vakfı, 1989’dan bu yana her yılın 6 Aralık tarihinde, müzik dünyamıza emek vermiş seçkin bir besteci, yorumcu, kurum, müzik bilimci veya müzik eğitimcisine “altın madalya onur ödülü” sunar. Altın madalyanın sahipleri Türk müzik yaşamına olağanüstü katkılarda bulunmuş kişiler olmalıdır. Tören sırasında bu altın madalyayı sanatçılara bir zamanlar Süleyman Demirel, Turgut Özal, Ahmet Necdet Sezer gibi Cumhurbaşkanları takdim ederdi.

Sevda Cenap And Vakfı her yıl altın madalya sunulan sanatçı için bir de kitap yazdırtır. Bu sayede halen elimizde nice sanatçımıza ve kuruma ait bir külliyat oluştu.

Vakfın yıl içinde en önemli etkinliği de bu yıl 37.si yapılacak olan, Ankara Müzik Festivalini düzenlemesidir. Son yıllarda genç şeflerimizin yönetiminde Ankara’daki orkestraların kaynaştığı festivaller izledik. Kavaklıdere’deki SCA Müzik Vakfı merkezi Ankara’da müziğin ve müzikçilerin en değerli durağıdır.

Altın Madalyalar Pekineller'e

Bu yılki altın madalyalar Güher ve Süher Pekinel’e verilecek. Bu mucize piyanistler altı yaşından beri sahnedeler. Türkiye’de Mithat Fenmen ve Ferdi Ştatzer gibi hocalarla, dünya üstünde ise, Rudolf Serkin’in davetiyle Philadelphia Curtis Institute of Music’de, New York’da Claudio Arrau ve Leon Fleischer gibi efsanelerle çalışmış,

1978’de yüksek lisanslarını yaptıkları Julliard School’dan birincilikle mezun olmuşlar. 1984’de Herbert von Karajan’ın Salzburg Festivali’ne davet etmesiyle onlara birçok müzik merkezinin kapıları açılmış. O günden beri dünyada ne kadar büyük orkestra ve ünlü şef varsa Pekineller’e eşlik etmiş. Bernstein, West Side Story’yi onlar için iki piyanoya uyarlamış. Deutsche Grammophon, CBS, Teldec ve Warner firmaları için iki piyano edebiyatının en önemli yapıtlarını kaydetmişler. Son olarak Arthaus Musik’ten çıkan ve büyük bir kutuda sunulan “Treasures” başlıklı kayıtları, 7 CD, 4 DVD içinde iki-piyano ve aynı klavyede 4-el için yazılmış bütün dağarcığı kapsıyor, ayrıca 108 sayfalık bir de kitapçık içeriyor. T.C. Devlet Sanatçısı olan Pekineller, Boğaziçi Üniversitesi fahri doktora unvanına da sahipler.

Sosyal sorumluluk alanındaki çalışmaları da ülkemizde eşi olmayan bir model oluşturdu. Bir yandan ünlü Orff eğitim metodunun MEB müfredatına alınması için uğraştılar, öte yandan ilköğretimden kaldırılan zorunlu müzik derslerinin yeniden konması için çaba harcadılar. Tüpraş sponsorluğunda  “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesinde yer alan bursiyerleri de dünyanın en önemli yarışmalarında birincilikler elde ediyor, önemli merkezlerden konser teklifleri alıyorlar ve müzik dünyasının önemli pedagoglarıyla eğitimlerini Avrupa’da sürdürüyorlar. Pekineller, onların önemli uluslararası yarışmalarda yer almalarını, nitelikli enstrümanlara sahip olmalarını da sağlıyorlar.




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları