Elçin Poyrazlar

Türkiye’nin 1 aylık ahlak haritası

27 Kasım 2019 Çarşamba

İstanbul’un Fatih ilçesindeki bir evde dört kardeşin siyanürle toplu intiharı ülkede ‘yoksulluk, çaresizlik ve bunalım’ algısını pekiştirdiği için yeni elitin tepkisini çekti. Bu kesim ülkede ekonomik kriz varmış gibi göstermek isteyen kişilerin kendilerini öldürmeye kadar varacak düşmanlıklarını sergilediklerini savundular.


DİYANET'İN ALIN YAZISI FETVASI

‘Ekonomisi giderek iyileşen, vergilerin azaldığı ve halkın refaha eriştiği’ ülkede, iki çocuklu ailenin daha siyanürle yok olmasının tamamen bir tesadüf olduğu ileri sürüldü. Devlet ekonomik önlemler yerine siyanüre ulaşımı engellemek için harekete geçti. 2020 yılı için 11.5 milyar TL bütçesiyle 8 Bakanlığı geride bırakan Diyanet yoksulluk için “alın yazısı” fetvası verdi.


VATAN AİLESİNİN MÜCADELESİ

Giresun’un Eynesil ilçesindeki evinin önünde 12 Nisan 2018’de yaralı halde bulunan ve hastanede hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın soruşturmasında kız çocuğunun yaşadığı binanın tepesinden fizik kurallarını ihlal ederek intihar amacıyla ön cepheye düştüğü iddia edildi. Soruşturma tanıklarından biri ifadesini değiştirdi. Başından beri kızlarına bir aracın çarptığını iddia eden baba Şaban Vatan ve anne Atika Vatan Kasım ayında gözaltına alındılar.  

Aynı dönem soruşturmayı izleyen gazeteciler de gözaltına alındı. Veryansın medya, çocuğun Mavi Balina oyunuyla intihara sürüklendiğini yazdı. Rabia Naz’a ne oldu hala bilinmiyor.


YENİ DOĞAN BEBEĞE TEK TAŞ

İnternet fenomeni, eşi eski bakanlık müşaviri Büşra Nur Çalar yeni doğmuş bebeğine tek taş pırlanta takarak sosyal medyada şatafatlı yaşantısını paylaştı. Yükselen elitin başarılarını ‘kıskanan’ kesimler dindarlıkla bunun ilgisi olmadığını savunurken, bu kesimin kahraman sözcüleri ‘lohusa bir hanıma saldırmanın ne kadar yanlış olduğundan’ dem vurdular.

Sosyal medyada elitlerin ‘kıskançlıktan çatlayın da patlayın’ tonundaki paylaşımlarla bundan sonra sosyetenin yeni doğan bebeklerine kutlamalarda en az elmas taç, altından beşik, sedeften bebek arabası gibi hediyeler alarak ulaştıkları ekonomik zirveye dikkat çekeceklerinin sinyalini verdiler.


KADIN CİNAYETLERİ SÜRÜYOR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre 2019’un sadece Ekim ayında 36 kadın erkek eliyle hayatından oldu. Isparta’da 19 yaşındaki öğrenci Güleda Cankel’i sevgilisi önce boğdu, ölmediğini anlayınca kalbine bıçak sapladı. Katil sosyal medyada cinayeti hakkında paylaşımlarda bulundu. Güleda Cankel’in kıskançlık ve sevgi arasında bağ kurduğu sosyal medya paylaşımları sürüme sokuldu.

25 Kasım’da kadın hakları derneklerinin düzenlediği yürüyüşte polis kadınlara plastik mermi, biber gazı ve copla saldırdı. Birinci leydi, ‘Ülkemizde kadınlar haklarını arayabiliyor’ şeklinde açıklama yaptı.

BİR AYDA ON YILLIK ÇÜRÜME

Yukarıdaki haberler tüm yurtta milyonlarca insan tarafından izlendi, yüzlerce yoruma neden oldu. Bunların hiçbiri hakkında tek bir yetkili çıkıp yetkin ve gerekli açıklamaları yapmadı. Sorumluluk alan, istifa eden olmadı. Gerçek sorunlara gerçek çözümler için önlemler ve adımlar pas geçildi. Sadece bir ay içinde on yıllık çürüme yaşandı.  

Toplumsal ahlak haritamızın bizi kökten yok edecek bir depreme doğru sürüklediği bir kez daha not edildi. 





Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları