Bülent Tanör’ü anmak

28 Kasım 2019 Perşembe

Sevgili okurlarım, bugün, 2002’de aramızdan ayrılan değerli bir Anayasa Profesörü, gerçek bir Atatürkçü olan Bülent Tanör’ün ölüm yıldönümü.

Prof. Tanör’ün önemi, Kurtuluş Savaşı’nın sadece “Yukarıdan gelen” kararlarla değil, aşağıdan “Halkın bağımsızlık arzusu ile ateşlenen katılımı ve desteğiyle” götürülmüş olduğuna ilişkin tezinden gelir.

Ben kendisini hiç tanımadım. Sadece İlhan Selçuk ondan övgüyle bahsedince dikkatimi çekmişti.

Sonradan, Yapı Kredi Yayınları’nın bastığı “Türkiye’de Kongre İktidarları” adlı kitabına, yukarıda belirttiğim “Kurtuluş Savaşı’na halkın katılımı” tezini anlatan çalışması nedeniyle ödül veren jüri üyesi olarak öteki eserlerini de okumuş ve takdir etmiştim.

1998’de Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’nü verdiğimiz kitabında Tanör, Ulusal Kurtuluş Savaşı sonunda Cumhuriyetle kazanılan hakların temellerinin Kongrelerle atıldığını anlatıyordu.

Tanör, Cumhuriyetle elde edilen haklar halka tepeden mi dayatıldı, yoksa halk bunları kendi mücadelesiyle mi kazandı sorusuna yerel ve ulusal kongreleri inceleyerek ışık tutuyordu.

Cumhuriyet Kitapları tarafından yayımlanan Kurtuluş Kuruluş” adlı kitabı da Türk Devrimi’ni bu bağlamda ele alan, lider ile halk ilişkilerini toplumsal ve siyasal açıdan irdeleyen başka bir çalışmasıydı.

Geçen gün değerli eşinden bir mektup aldım.

Kendisinin izniyle bu mektubu yayımlıyor ve bu değerli bilim insanının kitaplarını, özellikle de yukarıda belirttiğim iki kitabını okumanızı öneriyorum.

*  *  *

Sayın Emre Kongar,

Bülent ve sizinle ilgili bir anım var, sık sık aklıma gelir. 28 Kasım, Bülent’in ölüm yıldönümü yaklaştıkça daha sık gelmeye başladı ve sizinle paylaşmak istedim.

Bülent’in son zamanlarıydı. 2002 olabilir veya 2001 sonları. O, halsizce yatağa uzanmış yatıyordu o günlerde, bütün gün. Birçok defa olduğu gibi o gün ben de onun yanına uzanmış gazete okuyordum.

Sizin yazınızı okudum, çok beğendim. Bülent’e ‘Sana Emre Kongar’ın yazısını okuyayım mı?’ dedim, o da ‘Oku’ dedi, yüksek sesle ona okudum.

Bitirince Bülent, ‘Çok güzel bir yazı. İyi ki bana okudun’ dedi.

Arada bir, özellikle de çok beğendiğim bir yazınızı okuduğumda, bu anı mutlaka aklıma gelir.

Dediğim gibi ölüm yıldönümü yaklaştığı için belki, bugünlerde daha sık hatırlıyorum. ‘İyi ki okudun’ dediğini hiç unutmuyorum.

İyi dileklerle,

Öget

*  *  *

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının reformları, Tanör’ün de belirttiği gibi, tarihe, çağa, akla, bilime, insana, halka, topluma uygun olmasaydı, Türk Devrimi, dıştan Emperyalistlerin, içten Feodal dinci kalıntıların bu kadar uzun süren ve bu kadar şiddetli saldırılarına karşı hâlâ direnebilir miydi?

YAŞASIN ATATÜRK:

YAŞASIN DEMOKRATİK CUMHURİYET...

YAŞASIN LAİK VE SOSYAL HUKUK DEVLETİ!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları