Olaylar Ve Görüşler

Roman dostu ödülünü almak...

01 Aralık 2019 Pazar

Bu ödül, Konak’ta hemşerileriyle yan yana yürüyebilen, onlarla hayatı paylaşabilen bir belediye başkanı olma konusunda, doğru adımlar attığımızın bir göstergesidir ki bu nedenle bizim için çok önemlidir.

Batı Balkanlar ve Türkiye’de Roman Sivil Toplumu Geliştirme Ortak Girişimi ile Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından verilen “En Roman Dostu Belediye Başkanı” ödülü, bu yıl Konak Belediyesi adına tarafıma verildi.

Brüksel’e giderek aldığım bu ödülden büyük bir mutluluk ve onur duydum.

Bu ödül, Konak’ta hemşerileriyle yan yana yürüyebilen, onlarla hayatı paylaşabilen bir belediye ve belediye başkanı olma konusunda, doğru adımlar attığımızın bir göstergesidir ki, bu nedenle bizim için çok önemlidir.

Roman hemşerilerimiz ilçemizin çokkültürlü yapısındaki en renkli dokudur. 

Kültürel zenginlik

112 mahallemizin 27’sinde kültürümüzün bir zenginliği, yaklaşık 70 bin Roman kökenli vatandaşımız yaşıyor. 

Bu zenginliğin, karşı karşıya oldukları sorunları aşmaları için de kısa ve uzun vadeli planlarımızı hayata geçirmek adına çalışmalar yapıyoruz. 

Her şeyden önce vurgulamak isterim ki, Roman hemşerilerimiz, Konak Belediye Meclisi’nde, onların arasından gelen bir meclis üyemiz tarafından temsil ediliyor.

Bu temsil bizi bir arada tutan, karşılıklı iletişimimizi güçlendiren çok önemli bir bağdır.

Sosyal doku iyileşecek

Bir diğer güçlü köprümüz, Roman hemşerilerimizin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde görevli muhtarlarımızdır. Onlarla da sürekli görüşüyor ve mahallelerimizdeki yaşamı, sıkıntıları, ihtiyaçları takip ediyoruz. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte gerçekleştireceğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bölgede daha çağdaş bir hayatı, kısa süre içinde kuracağız. Modern ve sağlıklı binalarda oturmalarını sağlayacağız. 

Atacağımız esas ve en büyük adım ise o bölgemizde sosyal dokuyu iyileştirmek olacak.

Bölgemizde ihtiyaç duyulduğunu tespit ettiğimiz her mahallede bir kreş açmayı hedefliyoruz. Bu kreşlerimizden ilki, Tepecik semtimizde, Roman kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı bölgede kurduğumuz, “Engelsiz Yaşam Köyü” içinde olacak. Çocuklarımızı eğitime kreşlerle çekerken, annelerine de destek olacak ve onları da kooperatiflerle iş hayatına dahil edeceğiz. Çünkü bölgedeki sosyal değişimi kendi ayakları üzerinde durmasını sağladığımız kadınlarımızla, temelden iyi bir eğitim olanağı sunacağımız çocuklarımızla yapacağımıza inanıyoruz.

2 bin çocuğumuz faydalanıyor

Konak’taki toplam 13 semt merkezimizde çocuklarımızın gelişimine destek olacak çalışmalar yapıyor, kurduğumuz kütüphanelerle çocuklarımıza okuma sevgisi aşılıyoruz. Semt merkezlerimizden yararlanan Roman çocuk sayımız 2 bin civarında.

Yaklaşık 200 Roman kökenli vatandaşımız açtığımız çeşitli kurslarda eğitim alıyor.

Roman hemşerilerimiz için yeni meslek edindirme kursları da planlıyoruz; çünkü aşılması gereken en büyük sıkıntılardan birinin işsizlik olduğunu biliyoruz. Tepecik semtimizde bulunan tarihi bir binamız kısa süre içinde Roman Kültür Merkezi’ne dönüştürülecek.

Olmazsa olmazlarımız

Önemli sorun olarak belirlediğimiz madde bağımlılığıyla mücadele için de bir merkez kuruyoruz. Belirtmekten büyük bir gurur duyarım ki; Konak Belediyesi olarak, Türkiye’de madde bağımlılığı komisyonu kuran ilk belediye olduk.

Yolumuz uzun ama aşılamayacak kadar zor değil.

Üyesi olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin Roman kökenli vatandaşlarımıza yönelik, kapsayıcı yaklaşımını yerelde sürdürmek görevimiz.

Onun içindir ki biz Konak’ı ortak akılla, dayanışmayla yönetiyor ve kenti yönetim felsefemizi anlatan “Birlikte Konak, çok daha güzel olacak” sloganımızla yola çıktık.

Bu birlikteliğimizin içinde olmasa olmazımız Roman hemşerilerimize yönelik çalışmalarımızın, ödüle layık görülmesi bizim için onur, övünç ve gurur kaynağı olduğunu bir kez daha belirtmek isterim.

Abdül Batur 

İzmir Konak Belediye Başkanı



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları