Aykut Küçükkaya

Kombassan mağdurlarından Saray’a: İMZALAMAYIN!..

02 Aralık 2019 Pazartesi

Olayı kısaca anımsayalım... Meclis’e 24 Ekim 2019 tarihinde 82 sayılı “Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” sunuldu. Söz konusu teklif, 1 Kasım 2019 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin 37. maddesi, Avrupa’da yaşayan ve 1990 ile 2000 yılları arasında mağdur edilen yüz binlerce Türk asıllı yatırımcıyı ilgilendiriyordu. Düzenleme özellikle İstanbul Borsası’nda işlem gören ve kamuoyunda Kombassan adıyla bilinen Bera Holding AŞ için özel bir kanun işlevi görüyordu. Kamuoyunda bilinen adıyla Kombassan yeni adıyla Bera Holding, 3 Kasım 2019 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na geçtiği “Özel Bilgi Notu”nda maddeyi şöyle açıklıyordu:

“... Kanun görüşmeleri ile ilgili süreç Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam etmektedir. Bu maddenin kanunlaşması halinde, holdingimizin anılan madde kapsamında muhatap olduğu davalar ortadan kalkacak, henüz karara bağlanmamış ve devam eden binlerce dava kendiliğinden sona erecektir.”

Ve bu teklif Kombassan’ın istediği şekilde, AKP’li ve MHP’lilerin oylarıyla Meclis’ten geçti. Yasa, onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde... 

Erdoğan’ın önünde bir de mektup var! Avukat Dr. Acun Papakçı imzasını taşıyan bir mektup. Yüzlerce Kombassan mağduru adına dört gün önce Saray’a gönderilmiş. 27 Kasım 2019 tarihli mektubun bir bölümü aynen şöyle:

“Sizden kanun düzenlemesini bir hukukçu danışmanınıza okutarak objektif düşüncesini öğrenmenizi ve ona göre bu kanun hakkında karar vermenizi talep ediyoruz. Eğer hukukçu danışmanınız bunun hukuka uygun olduğuna kanaat getirirse sizi kandırıyor demektir. Bu kanun düzenlemesinin bir hukuk devletinde hiçbir karşılığı yoktur. Hukukun yanında olmanızı ve en azında size gönül vermiş seçmenlerinizin haklarını korumanız umuyoruz. Hz. Muhammed’in dünyanın çevresinde dönen ruhunu yakalayıp televizyonlarda göstereceğini vaat eden Kombassan yönetim kurulu başkanının topladığı yatırımların, adaletin gereği olarak yargının öngördüğü şekilde sahiplerine verilmesine izin verin. Elinizi vicdanınıza koyup bu kanunu onaylamayın.”

Papakçı, mektuba, “temsil ettiğim yüzlerce mağdur adına” notunu düşmüş. Bu mektup Erdoğan’ın eline ulaşmış mıdır, bilmiyoruz... Kombassan (Bera) mağdurları son çare olarak Saray’a başvurmuş gibi gözüküyor. Tepkilere, muhalefetin sert eleştirilerine rağmen Meclis’ten geçen yasanın onaylanmamasını istiyorlar.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, teklif Meclis’te oylanmadan önce CHP grubunda yaptığı konuşmada, “Vatandaşı hortumlayanları kurtarıyorlar” demişti. Bu sesi ne AKP’li ne de MHP’li vekiller duydu. Biz de, Papakçı’nın mektubunda altını çizdiği gibi, “Bakalım Erdoğan kendisine gönül vermiş seçmenlerin haklarını koruyacak mı” diye soralım.

Ve tarihe not düşelim... Kombassan mağdurları, şu an elinizde tuttuğunuz dünyanın en özel gazetesini bir kez bile almamış olsa dahi  Cumhuriyet, mağdurların yanında yer almayı haberleriyle” sürdürecek!..


Arkadaşlarımızla gururlandık


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı adına verdiği Sedat Simavi Ödülleri’ne bu yıl Cumhuriyet damga vurdu. Gazetecilik ödülüne Ege Bölge Temsilcisimiz Tuncay Mollaveisoğlu, karikatür ödülüne çizerimiz Zafer Temoçin layık görüldü. Sosyal bilimler dalında ise yazarımız Evin İlyasoğlu’nun “Ben Leyla Gencer-La Diva Turca” adlı eseri övgüye değer bulundu. Bizleri mutlu eden arkadaşlarımızı kutluyor, nice ödüllere diyorum...


Ataol Behramoğlu’ndan mesaj 

Yeni kitap çalışması için köşe yazılarına bir süreliğine ara veren dünyaca ünlü şairimiz Ataol Behramoğlu’nun okurlarımıza mesajı var. Behramoğlu okurlarıyla buluşmayı röportajlarıyla sürdürecek. Yakında yazarımızın Tataristan izlenimlerini sayfalarımızda okuyacaksınız...


4 Aralık’ta Cumhuriyet’le ‘Kıdem Tazminatı Kitapçığı’ armağan ediyoruz

4 Aralık’ta “Güvencesizliğin Adı: Kıdem Tazminatı Fonu” başlıklı kitapçığı gazetemizle birlikte emek dünyasına armağan ediyoruz. Büyük boyutuyla, renkli 32 sayfadan oluşan kitapçık işçinin, emekçinin kıdem tazminatı hakkında bilinmesi gereken her şeye yanıt veriyor: “Kıdem tazminatı emekçinin güvencesidir, fona devredilemez!..” 4 Aralık Çarşamba günü gazetenizi bayinizden ayırtmayı unutmayın...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları