Aykut Küçükkaya

Tamam ‘öküz öldü’ de, 4 bin ağaca ne oldu?

09 Aralık 2019 Pazartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün “eski bir defteri” açtı. Bir dönem yol arkadaşlığı yaptığı Abdullah Gül’ü, Ali Babacan’ı, Ahmet Davutoğlu’nu hedef aldı. Yeni parti hazırlığındaki bu isimleri İstanbul Şehir Üniversitesi üzerinden “dolandırıcılıkla” suçlayan Erdoğan’ın sözlerini kısaca anımsayalım:

İstanbul’da bir Şehir Üniversitesi meselesi ortaya çıkardılar. Bu üniversitenin bir ayağında bizim olduğumuzu, diğer ayağında malum zatın olduğu söyleniyor. Şehir Üniversitesi’nin tahsisini başbakanlığım döneminde ben yaptım. Tahsisini ben yaptığım halde malum zat başbakan olunca bunu mülkiyet devrine dönüştürdü. Bu yapılamaz. Türkiye’de hiçbir üniversiteye tapu devri yoktur, olmamıştır. Bu mülkiyet devrini yaparken yanında Ali Babacan, Mehmet ŞimşekFeridun Bilgin var. Bitmedi, bunlar Halk Bankası’nı da dolandırmaya çalıştılar. Banka kredi veriyor. Bunlar ödemesini yapmıyor. Şu anda borç 417 milyon. Çok detaya girmek istemiyorum ama burada Halk Bankası’nın dolandırılması söz konusu. Bilabedel buranın tapusunu üniversitesine veriyor.

Erdoğan’ın bu sözlerine yanıt gecikmedi. Davutoğlu’nun yanıtı, “Üniversiteyi üniversite yapan arazi değildir. Her araziye dolar hesabı ile değer biçenler bunu anlayamaz. Cumhurbaşkanları ve başbakanlar ile ailelerinin mal varlıkları araştırılsın” oldu.

Evet... Kimse kimseyi kandırmasın!.. Ne Erdoğan ne de Davutoğlu ne de diğerleri!.. Hepimiz biliyoruz ki “öküz ölmeseydi, ortaklık bozulmasaydı” bu üniversitenin işleri günümüzde de tıkır tıkır işleyecekti...

30 Kasım 2013

Şimdi sizleri 6 yıl öncesine götüreceğim. Tarih: 30 Kasım 2013... O tarihte Cumhuriyet’in Sorumlu Yazıişleri Müdürü’ydüm. Bu konuyu gazetemizde masaya yatırmıştık. Dönemin Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’le ve o tarihte üniversitenin rektörü olan Ahmet Erdemoğlu’yla görüşmüş, haberi şöyle vermiştik:

4 bin ağacın gölgesi, Erken Bizans ve üniversite... Rektör: Süreç şeffaf. Başkan: Proje önümüze gelmedi.

6 yıl önce yazımı şu sözlerle bitirmişim: “En yetkili ağızların açıklamalarının ardından izlenimimiz şu oluyor: Her iki taraf da ‘yerel seçimi’ bekliyor. Bölgedeki çevrecilerin desteğini arkasına alan CHP’li Kartal Belediye Başkanı Öz, yeniden başkan seçildiği taktirde bu bölgede tarihi eserler ve ağaçlar için direnmeye hazırlanıyor. İstanbul Şehir Üniversitesi ise tüm planlarını 2015 yılında Şehir Dragos Kampusu’nda öğrencileriyle eğitim yapmak üzerine kuruyor. Bakalım süreç ve zaman ne gösterecek!..

Bir dönem iktidar gücünü paylaşan isimlerin kavgası bir yana süreç ve zaman yine Cumhuriyet’i haklı çıkarmış. Erdoğan ve yolları ayrılan arkadaşları arasındaki “yolsuzluk” atışmasının ardından biz asıl soruyu soralım...

Sahi!.. 4 bin ağaca ne oldu?

 


Kuzey Kore yazı dizisi çarşamba günü başlıyor..

Kuzey Kore, dünyanın en merak edilen ülkelerin başında geliyor. Ceyhun İrgil Cumhuriyet okurları için Kuzey Kore’yi gezdi, yazdı, fotoğrafladı. Ve ortaya dev bir yazı dizisi çıktı:

. Başka bir galaksiden gelmişler, görevleri bitince kendi gezegenlerine dönecek gibi “kendini” yaşayan bir ülke…

. Havaalanında ilk şaşıracağınız şey...

. Ateist toplumda baba-oğul-torun üçlemesi...

. Kendi kendine yetmenin ideolojisi: Juche... 

. Ülke ile ilgili söylentiler ne kadar doğru? ABD ile neden savaş halindeler? 

. İki Kore’nin en ortak yanları... İnsanlar mutlu mu? Duygularını neden saklıyorlar? 

. Ülkede her şeyi “Onlar” belirliyor.. “Onlar” kim? 

. Eğitim, bilim ve kültürün yüceltildiği ülkede yasaklar neden? Ülke açılıma mı hazırlanıyor? 

İyi mi kötü mü, hayal mi gerçek mi duygularının iç içe geçtiği “Gizemlerin Ülkesi: Kuzey Kore” yazı dizisi bu çarşamba Cumhuriyet’te okurla buluşuyor...

 

 

Ulaşılabilir Sanat ve Sokak Kedisi...

 

Cumhuriyet her gün iki sayfasını kültür-sanat dünyasına ayırıyor. Yazarlarımızla, muhabirlerimizle bu alandaki sıcak gündemi okurlarımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Yazarımız Yazgülü Aldoğan’ın şefliğinde kültür sayfalarımızda dikkat çeken ortaklaşa hazırlanan iki köşe yayına başladı: “Ulaşılabilir Sanat” ve “Sokak Kedisi.” Gençler, üniversite öğrencileri, sanatseverler İstanbul başta olmak birçok kentte ücretsiz ulaşabilecekleri sanat etkinliklerini kültür sayfalarımızda kolayca öğrenecekler. Sokak Kedisi ise İstanbul’un sokaklarından bizlere “kaliteli magazin dedikoduları” getirecek...    



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bitsin bu işkence!.. 29 Kasım 2021

Günün Köşe Yazıları