Müslümanların İslami Alanlarda Kazıları!

13 Aralık 2019 Cuma

Defineciler yalnız antik, Ermeni ve Rum odaklı değiller, Müslüman oldukları halde, tarihsel İslami yapılara da saldırıyorlar! Nasıl Müslümanlarsa?

***   

25 Mayıs 2019 Milliyet: Kayıp “hamaylı (boy muskası)” define çetesinden ele geçti. Topkapı Sarayı’ndan çalınmıştı. İstanbul’da tarihi eser kaçakçılarına yönelik dört operasyonda, Helenistik dönemden İslam dönemine, altı ayrı döneme ait 313 parça ele geçirildi. Camilerden sökülüp çalınan çini ve levhalar ile kaçak kazılardan temin edilen 2 bin 300 yıllık heykel başlarının da bulunduğu eserler arasında, Topkapı Sarayı’ndan çalınan ve duaların yer aldığı “hamaylı (boy muskası)” da var.

10 Mayıs 2019 Milliyet: 500 yıllık camiyi delik deşik ettiler. İstanbul’un Fatih semtinde, Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii definecilerin tehdidi altında... 2016’da onarımı yarım kalan camide, sayıları giderek artan defineciler, caminin avlusunda kazılmadık yer bırakmadılar.

13 Nisan 2019 Hürriyet: Elazığ Sivrice’nin Doğa Bağı köyünde bulunan ve Selçuklular döneminde yapılan yaklaşık bin yıllık kümbet, 2 hafta önce köyde çok zarar veren 5.2’lik depremde yıkılmadı. Ancak defineciler tarafından temelleri sürekli kazılan kümbetin daha ne kadar ayakta kalacağı belli değil!

26 Şubat 2019 Milliyet: Tarihi mezarda defineci çukuru. Trabzon Maçka’nın Hamsiköy Mahallesi’nde Osmanlı dönemine ait bir kadın mezarı, definecilerce kazıldı. Görenler jandarmaya haber verdiler. Jandarma 1.5 m kazılan çukurun yanında battaniye ve kova buldu.

31 Ekim 2018 Milliyet: Eyüp Sultan Mezarlığı’nı defineciler talan etti. İstanbul’da, güvenlik kamerası sisteminin olmadığı Eyüp Sultan Mezarlığı’nda, definecilerin tahribine her gün bir yenisi ekleniyor.

24 Şubat 2017 Sözcü: Defineciler, Sultanahmet Camii’nin altını oymuş. İstanbul polisi, filmleri aratmayan bir operasyon gerçekleştirdi. Emniyet’i harekete geçiren ise “Sultanahmet Camii çevresinde kazı yapılıyor” söylentisi oldu. Polis, 5 gün çevredeki bir otelde kalarak evi izledi. Polis, Sultanahmet Camii’nin altına tünel kazıldığını saptadı. Şantiyedeki evde Hakan Ö. gözaltına alındı. 23 küp seramik parçası, Roma ve Bizans sikkeleri İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne teslim edildi.

10 Temmuz 2017 Milliyet: Utandıran görüntü. Anadolu’da Türklerin inşa ettiği ilk eserlerden biri olarak kabul edilen Malatya’daki tarihi Ulu Cami, ihmal, bilinçsizlik ve definecilerin yaptığı yıkımlar sonucu içler acısı hale geldi.

21 Şubat 2016 Milliyet: İzmir’in Tire ilçesinde bulunan 700 yıllık İsa Baba Türbesi’nin, define avcılarınca köstebekler gibi kazıldığını, vatandaşlar jandarmaya bildirdiler. Geçen yıl aralık ayında onarım çalışmaları süren tarihi Kutu Han’da bulunan define sonrası hazine avcılarının gözleri İsa Baba Türbesi’ne çevrildi. Jandarma kaçak kazı yapanları arıyor.

26 Ekim 2015 Haber Türk: Aydın Afrodisias ören yeri civarında kepçeyle kazı yapan 8 kişi tutuklandı. Zanlılarından biri Denizli’den getirilen imam olup kazı boyunca “Kuran” okuyarak kazıcıları cinlerden korurmuş!

24 Mart 2014 Vatan: Kanuni Sultan Süleyman’ın altınları kayıp… Süleyman’ın Rodos seferinden önce Aydın - Dalyan’da yaptırdığı 5 asırlık Dalyan Merkez Camisi’nin yenileme işinde çalışan 5 işçinin aniden ortadan kaybolması, define bulup kaçtıkları söylentilerine neden oldu.

6 Mart 2014 Haber Türk: Vakıflar Genel Müdürlüğü, cami, kilise ve türbelerden çalınan eserleri güncellendi. İstanbul Bedrettin Camii’nden 7 hat levha, Dere Seki Camii’nden 5 hat levha ve Sakal-ı Şerif, Valide-i Cedit Camii’nden Kâbe örtüsü, Adana Seyhan Ulu Camii’nden 12 çini, Ankara Ulu Camii’nden 3 halı seccade, Bursa Şehzade Mustafa Türbesi’nden çini, Nevşehir Kebir Camii’nden 2 Kâbe örtüsü ve niceleri var…

5 Aralık 2011 Akşam: 489 yıllık eserde keçiler otluyor. Hazine avcıları, Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı camiyi talan etti. 70’li yıllarda bir Rum vatandaşın, “mihrabın altını kazarak bir küp altın bulduğu efsanesi” definecileri buraya yönlendirdi!

***

Acaba Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda ne gibi aydınlatıcı, öğretici uygulamalar yapıyor? Ben hiç duymadım! Sizler duydunuz mu?

***

Gümüşhane’de “Dipsiz Göl Definesi Trajedisi” asla unutulmaz… Oysa ucuz kurtulan başka göllerimiz dikkatlerden kaçtı! Anımsayalım…

17 Nisan 2014 Cumhuriyet: Denizli'de, içinde altın başlı kartal heykeli efsanesi nedeniyle definecilerin talan ettikleri Beyağaç ilçesindeki Kartal Gölü’nün güvenliği bir türlü sağlanamıyor.

3 Ekim 2014 Sözcü - Yurt: Defineciler umudu kesti, Kartal Gölü nefes aldı! Beyağaç ilçesindeki Kartal Gölü’nde aradıkları altın kartal heykeli bulamadılar. Zamanla kurumaya başlayan gölün bazı bölümlerine setler çeken defineciler, sudan arındırıldıktan sonra bu bölgeleri kazdı. Hatta daha da ileri giden defineciler, kepçelerle gölü kazıp, kamyon ve TIR’larla toprak çekerek altın aradı. Ancak sonuç alınamadı! Yetkililer nerelerdeler?

22 Ağustos 2014 Cumhuriyet: Kocaeli Sapanca Gölü’nün su seviyesi düşünce, yüzyıllar öncesinden kaldığı belirlenen taş yığını da ortaya çıktı. Düzgün kesilmiş taşların eski bir kiliseye ait olabileceği ve göl ortasında oluşan adacıktaki tarihi yapının define aramak için kazıldığı düşünülüyor.

Bu kazılar izinli miydi?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları