Alev Coşkun

CHP’nin iki köklü çınarı

17 Ekim 2019 Perşembe

CHP’nin köklerinden gelen Orhan Birgit ve Ali Topuz unutulamaz. Onların partiye ve devlet hayatına katkıları daima saygı ile anılacaktır.


İki gün içinde CHP’nin iki köklü çınarını, iki büyük simgesini kaybettik. Ali To­puz ve ardından Orhan Birgit.
Her ikisi de CHP’nin köklerin­den geliyordu. Her ikisi de ger­çek CHP’li, gerçek Atatürkçüy­dü. Birisi Orhan Ağabey, öteki­si kardeşim, mücadele arkada­şım Ali’ydi. Her ikisiyle de gerek partide gerekse parlementoda çok yakın olarak çalıştım.
1960 öncesi zor günlerde Or­han Birgit, efsane KİM dergi­sinin yazı işleri müdürü ve ya­zarıydı. İstanbul Üniversitesi gençliği, DP’nin otoriter yöne­timine karşı geliyordu. O fırtı­nalı günlerde CHP İstanbul İl Gençlik Kolu Başkanlığı’na se­çilmiştim.

Arka plandaki stratejist
Orhan Ağabey, bir süre sonra CHP Beyazıt İlçe Başkanlığı’na seçildi. Yakın çalışma düzeni­miz böylece başladı. O günden bugüne tam 60 yıldır hiç kesil­meden sürdü.
Orhan Birgit, Atatürk’e ve İnönü’ye bağlıydı. 1960 ön­cesi zor günlerde, Uşak’ta İnönü’nün başına taş atılırken onun tam yanındaydı. Ardın­dan Topkapı’da İnönü’ye taş­lar ve sopalarla linç girişimi ya­pılırken olaylara bizzat tanık­lık ediyordu. İnönü’yü içten­likli severdi. CHP’nin gelişme­si ve iktidara gelmesi yolunda Ecevit’in önünün açılması ge­rektiğine inandı ve Ecevit’in ya­nında yer aldı. Demokratik sol hareketin gelişmesinde sadece Ecevit’in çok yakın ve sadık ça­lışma arkadaşı, hareketin basın sözcüsü değil, arka plandaki stratejistlerinden birisiydi.

Bilinmeyen detay
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na karar veren hükümetin Turizm ve Tanıtma Bakanı ve Hükümet Sözcüsü’ydü.
Orhan Ağabey’le her gün ke­sintisiz telefonla görüşür, bil­gi alışverişinde bulunurduk. Onun haber konusunda bir genç gazeteci ruhuyla heyecan­lanmasını takdirle karşılardım. Son günlere kadar siyasal geliş­meleri, ayrıntılarıyla izlemesi­ne hayranlık duyardım.
Cumhuriyet Vakfı seçimleri­nin yenilenmesi için açılan hu­kuk davasının Yargıtay kararı ile sonuçlanması sürecinde ko­nuyu her gün yakından izlemiş, destek ve yardımlarını esirge­memişti. Cumhuriyet gazetesi­nin eski çizgisine oturması ne­deniyle son derece mutluydu. Cumhuriyet’in Atatürkçü çiz­gisinin Türk siyasal yaşamın­daki önemini vurgular ve dua­yen bir gazeteci olarak önerile­rini her an yazardı. Son yıllarda yayımladığı kitaplar; Evvel Za­man İçinde (2005), Kalbur Sa­man İçinde (2012), Ayağa Kalk CHP (2015) ve Her Şey Çok Gü­zel Olacak (2019) bize ondan armağanlardır.
Ali Topuz’u 1973 seçimle­rinde tanıtım, 45 yılı aşkın bir dostluk ve mücadele arkadaşlı­ğım var. 1973’te seçimleri yö­netmek üzere, Ecevit tarafın­dan İzmir İl Başkanlığı’na ge­tirilmiştim. Ortanın Solu hare­ketinin efsane İstanbul İl Baş­kanı Ali Topuz, CHP İstanbul milletvekili adayı idi. Çok ya­kın temas içindeydik. Her iki­mizin de ağabeyi Orhan Eyü­poğlu genel sekreterimizdi. CHP’nin 1974 Kurultayı’nda ikimiz Parti Meclisi’ne, ardın­dan Merkez Yönetim Kurulu’na seçildik. Parti çalışmalarında aynı ideolojik paralelde yürü­dük. Ecevit’in 1978 hüküme­tinde birlikte çalıştık. 1980 as­keri darbesini birlikte yaşadık. Mücadele yaşamımız 1980’den sonra da birlikte sürdü. Ali To­puz çok etkili ve yetenekli bir örgütçü, çok ciddi bir siyasal analizciydi.

Unutulmayacaklar
Son yıllarda anılarını kitap­laştırdı. Önce Hikmet Bila’nın gerçekleştirdiği söyleşi Değişi­mi Yaşamak (1932-1972), Düze­ni Değiştirmek (1972-1980) ki­tapları yayımlandı. Daha son­ra Çağdaş Kimliğimiz İçin Di­reniş (2017) kitabı yayımlandı. CHP’nin köklerinden gelen Or­han Birgit ve Ali Topuz unutu­lamaz. Onların partiye ve devlet hayatına katkıları daima saygı ile anılacaktır.
Orhan Ağabey ve sevgili Ali nurlar içinde uyuyun...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları