Adnan Dinçer

Bu örnekleri konuşun

22 Ocak 2020 Çarşamba

Futbol dünyası kendi değerlerinin inkarı içinde! Bu yıl teknik adamlıkta zirve ülkemizde Rıza Çalımbay, dünyada Jürgen Klopp’a aittir. Futbolcu olarak da Muhammed Salah düşünülmelidir. Rıza Çalımbay benim için oğlum gibidir. Futbolcu olmasındaki ortak detaylarımız çok olduğu için sözü ona bırakırken ben 1963 yılı 2 Şubat doğumlu aynı burcumun öğrencisiyle zaman zaman devam eden birlikteliğimizin ötesindeki başarısını hatırlatmayı görev kabul ediyorum. Bunu aylarca önce de bu köşemde yazmıştım!

Fakir bir ailenin sağlıklı ve namuslu bir futbol emekçisidir Rıza. İmkânsızlıklar nedeniyle benim de futbola karşı duran (rahmetli) babasına karşın katkıda bulunduğum büyük mücadelemle aşmış ve zor günlerde Şeref Stadı’nın altyapı eğitimi devrimine giden yola inanç, enerji, öğrenmeye aç başarılısı olarak kendini Türk futboluna kazımıştır. Mütevazi, düzenli ve doğruya basitle ulaşan takım oyuncusu olmanın ötesinde, lider yapısı ve fedakârlığıyla kendini teknik adamlara, arkadaşlarına, spor dünyasına kabul ettirmiştir. Uzun bir dönem Başkan Seba ve araya kimsenin girmediği kaptan Rıza ile Beşiktaş başarılarının efsanesi olmuştur! Bu unutulmamalıdır!

Teknik adamlık yolunda Göztepe’den başlayan serüveni Denizlispor başarısı, daha sonra anlamsız ve sabırsızlıkla son bulan Beşiktaş’taki başarıları erken ve hatalı şekilde sonlandırılmıştır. Bana göre Rasim Kara’ya olan gibi.

Birçok takımda basit ve sade yapısı gerçekçi futbol oynama, oynatma gerçeği hâlâ anlaşılmamış futbol adamıdır Rıza Çalımbay! Antalyaspor, Kasımpaşa, Trabzonspor’da tamamlayamadığı işini Beşiktaş’a bu yıl çok istemesine karşın olmayınca memleketi Sivas’ta zor bir görevi üstlenmiştir. Sezon başı herkesin düşer gözüyle baktığı bu takım puan farkıyla şampiyonluğun adayı olmuştur. Bu çok önemli bir futbol olayıdır!

Daha sonra bu konuda bilmediğiniz futbol gerçeklerini kaleme alacağım için şimdilik sadece izlemeye devam edeceğim! Ama herkes bilmelidir ki bu futbol adamı yılın teknik direktörü olmuş ve alkışı hak etmiştir! Devamını dilerim.

Benim ikinci örneğim benzer çıkışla amatör bir futbolcunun oğlu olan futbolculuğunda pek dikkat çeken olmasa da teknik adam olarak şu anda tek kişi Jürgen Klopp’tur. 1967 doğumlu, Mainz’da orta alan ve bek oynayan Klopp, teknik adamlığında Dortmund takımını, Bayern Münih’e karşı tanınmamış gençlerle uçurdu! Genç Nuri Şahin ve Mario Götze onun eseri olarak dikkat çekti. Şimdi futbolun beşiği İngiltere’de Liverpool gibi sanayi ve emekçi takımını iki yıldır istikrar abidesi olarak dünya futboluna kazandırdı. 30 maçtır yenilmeyen ve son 20 karşılaşmaya yakın üst üste kazanma başarısı gösteren neredeyse şampiyonluğunu ilan ederken farklı bir tempo, baskı, hırsla Liverpool’u dünya futboluna eze eze kabul ettiriyor! Onun takımı çok iyi kapanan ve açılan baskı ve mücadele anlamında inatçılığıyla dikkat çekiyor. Yüksek motivasyonla oynayan Liverpool ve benzeri Sivasspor için ani atak çoğalma ve savunma önem taşımaktadır. Salah gibi bir yıldızla dikkat çeken bu kadro, saha dışında da oynarken hırsıyla dikkat çeken Klopp gibidir. Veya futbolu gerçeğinle oynamaya çalışan Rıza Çalımbay ve takımı Sivasspor gibidir! Hazin olan şudur! Dünya futbol ve bizim futbol alemimiz hâlâ tribünlerdeki ne istediğini bilmeyenlerin kaosu içinde olduğundan taktir ve sahiplenme gerçeğinden uzak durmakta, futbolu bilmeyenlerle tartışmaktadır. Umarım bu da geçer!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sınırlar! 23 Mart 2024
Kocaman ayıp! 12 Mart 2024
Olmadı! 4 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları