Hikmet Altınkaynak

Aşkın ömrü 74 yıl

23 Ocak 2020 Perşembe

Tam 60 yıl evli kaldılar. Her şeyi aşkla, el ele, yürek yüreğe yaptılar.

Fransız yazar Frédéric Beigbeder’in 2000’li yılların başında ünlü bir romanı vardı: Aşkın Ömrü Üç Yıl. Türkçeye Renan Akman çevirmişti. Yazarın kurgu da olsa aşka biçtiği ömür, üç yıldı! Oysa hayat uzun, gerçek aşkın da uzun olması gerekmez mi?

Rahşan-Bülent Ecevit evliliği 60 yıl sürdü. Ama Rahşan Ecevitin aşkı 74 yıl! Ecevitler’in aşkı çok sayıda kitaba, binlerce yazıya konu oldu, milyonlarca insan onları örnek aldı. Ben bu aşka sizler gibi tanık olanlardanım.

Cumhuriyetle yaşıttı ve bir Cumhuriyet kadınıydı

Bilmem siz de katılır mısınız; Atatürk ve İnönü’den sonra Türkiye’nin “3. Adam”ı Bülent Ecevit’tir. 1974- 2002 arası 5 kez başbakanlık yapan, 3 kez hapishanede yatan Ecevit’in gücü eşi Rahşan Ecevit’ten de geliyordu.

Yarım yüzyıl siyasete yön veren güçlü liderlerden oldu. Siyasette ve özel yaşamda dürüstlüğün simgesiydi. Tam 60 yıllık sevgili eşi, hayat ve siyaset arkadaşı, duygudaşı ve yoldaşı Rahşan Ecevit, Cumhuriyetle yaşıttı ve bir Cumhuriyet kadınıydı. Kadın haklarını savunan, onların iş ve sosyal yaşamda güçlü bir biçimde yer almasını savunan bir liderdi.

Bülent Ecevit için Rahşan Ecevit, Rahşan Ecevit için Bülent Ecevit her şeydi. 1982’de Ankara Kapalı Cezaevi önünde gazeteci Baki Özilhan’a Rahşan Ecevit şöyle diyecekti: “Bizi anlamıyorlar. Bülent benim oğlum, eşim ve babam. Ben de onun kızı, eşi ve annesiyim. Bunu kavrayamayanlar, bizim ilgimizi, sevgimizi, dostluğumuzu elbette anlayamazlar...

Rahşan Ecevit, 97 yaşında geçen cuma günü yaşamını yitirdi. Herkesin ortak kanısı şuydu: Rahşan Ecevit, büyük aşkı Bülent’ine kavuştu! Çünkü onsuz 14 yılı çok zor geçirdi, Bülent’ini özlemişti, bir yandan da Cumhuriyet kadını olarak ilkelerinden hiç ödün vermedi, Cumhuriyeti yıkmak isteyenlere karşı da direndi, Cumhuriyet dedi, laiklik dedi, demokrasi dedi, Atatürkçülük dedi, inandıklarından asla vazgeçmedi. Gericiliğe karşı mücadele etti. Geleceğe umut dolu bakışını yazdığı bayram ve yılbaşı kutlama mesajlarında bile dile getiriyordu.

Vakfımızın genel başkanı

Rahşan Ecevit, 171 gün komada kalan eşini 5 Kasım’da yitirdi. 11 Kasım 2006’da Kocatepe Camisi’nden kalkan cenaze arabasının peşinde elini tabutuna koyup 8 kilometrelik yolu 3.5 saatte 1 milyonu aşkın halkla birlikte, onlara eşlik eden beyaz güvercinlerle Devlet Mezarlığı’na kadar yürüdü. Ömrünce eşinin elini bırakmadı. İyi günde de suikastlı günlerde de el eleydi, yürek yüreğeydi. Eşini sonsuzluğa uğurladı. Aşkına güç kattı. Sonraki yılları onun kitapları, fotoğrafları, yazılarıyla geçti. Kitaplığını, fotoğraf, yazı arşivini oluşturdu.

2011’de Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı’nı kuran Rahşan Ecevit, vakfın 27 kişiden oluşan mütevelli heyetinde 5 sanat ve edebiyat insanına yer verdi. Bunlardan biri benim ve bundan onur duyuyorum. Diğer 4 kişi ise soyadı sırasıyla; Ataol Behramoğlu, Talat Halman, Doğan Hızlan, Suna Kan.

Bülent Ecevit’i anlatan her kitapta Rahşan Ecevit de var. Bazen onlar da yazar olarak aynı konuyu farklı sanat dalında anlattılar. Örneğin 1967’de Pülümür’de meydana gelen 92 kişinin ölümü, 1282 binanın yıkılmasıyla sonuçlanan deprem nedeniyle Pülümür’e gittiler. Pülümürlülerin dertlerini dinleyip acılarına ortak olmaya, sorunlarına çözüm bulmaya çalışırken Bülent Ecevit, “Pülümür’ün Yaşsız Kadını” şiiriyle Rahşan Ecevit de Pülümür’de Aşk adlı oyunuyla tarihe not düştüler.

Şimdi Rahşan Ecevit’in kurduğu vakıfla Ecevitlerin düşüncelerini ulusal ve uluslararası ölçekte yaymaya ve kuşaklar boyunca yaşatmaya Türkiye’nin her zamankinden daha çok gereksinimi var. 74 yıl süren aşkın izlerini öğrenmeye, yaşatmaya, çoğaltmaya da...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Okullar tatildeyken... 26 Ocak 2023

Günün Köşe Yazıları