Gülengül Altınsay

Tekrarı var mı?

06 Şubat 2020 Perşembe

Pozisyonu anlatmaya gerek yok. Çünkü herkes tekrar tekrar izledi, tartıştı ve hatta kararını verdi; Göztepe-Beşiktaş maçında ilk yarının son dakikalarına girerken ve skor 1-1 iken kural hatası yapılmıştı. Üstelik bu kural hatası sonuca etki etmişti. Beşiktaşlı oyuncunun kullanması gereken topu hakem Hüseyin Göçek, Göztepeli oyuncuya hem de farklı bir yerden kullanması için vermişti. Hemen ardından gelen faul ve o faulün atışıyla da Göztepe skoru 2-1’e getirmişti. 

Oysa ki uygulamanın yanlışlığını önce Burak sonra Atiba hakeme anlatmaya çalıştılar. Atiba’nın hakeme ısrarla kuralı tarif etmesi bir de sarı kart görmesine neden olmuştu.

Futbolcuların bildiği ama sahadaki dört hakemin bilmediği bu kural hatası ardından büyük tartışmalara yol açtı. Evet sonuca da etki eden net bir kural hatası vardı. Şimdi top TFF’de. Yani karar merciinde. Kural hatası durumunda talimatlar ne yazıyorsa onu uygulamada. 

Bazı maçlar unutulmaz

Tekrarlanan maçlar denince akla ilk gelen 2003-04 sezonunda 8 Kasım’da oynanan Fenerbahçe-Rize karşılaşması. Hakem Ali Aydın’ın 86. dakikada Rizeli Victoria’ya 2. sarıdan kırmızı kart göstermemesi uzun uzun “Hakem hatası mı kural hatası mı” tartışmalarına yol açmış sonunda olay “Kural hatası” olarak değerlendirilmiş ve o maç 86. dakikadan sonrası değil tümüyle tekrarlanmıştı. İkinci devrede 18 ocakta hem de yeni transferlerin de katılımıyla oynanan maçı Fenerbahçe bu kez 4-1 kazanmayı başarmıştı. Ve Beşiktaş’la olan puan farkı da 11’den 9’a inmişti. Neyse, zaten o sezon özel inceleme gerektiren bir sezondu Beşiktaş için. İlk yarı biterken şampiyonluğu garanti gibi görülen “Şampiyon belli de 2. kim olacak” tartışmalarının yaşandığı bu sezonda Beşiktaş’ın başına olmayacak şanssızlıklar(!) gelmiş ve ligi ancak 3. sırada bitirebilmişti.

Bekliyoruz

Peki şimdi ne olacak? O zaman kural hatasına maçın tümünü tekrarlama kararı veren, sonra da bu istisna olarak kalmasın diye kural hatası yapılan üç-dört maçı yeniden oynatan TFF bugün ne yapacak? Görmedim, duymadım mı diyecek? 

Burada Beşiktaş’ın talebi ise özel muamele istemek değil. Kuralların uygulanmasını istemek. Efendim neymiş yenildiğin bir karşılaşmada kural hatasını bahane edip avantaj mı sağlamak istiyorlarmış? Maç  sahada kazanılırmış falan. Bunu söyleyenler önce bir kendilerine bakıp geçmişte kural ihlallerine karşı nasıl tavır aldıklarını hatırlasınlar. Kuralların esnetilmesi, minareye kılıf hazırlamalar falan hiç olmamış mı bugüne kadar?

Yine hakemler

Peki hakem Hüseyin Göçek, futbolcuların ısrarlı uyarılarına rağmen bu kural hatasını neden yaptı? En masum açıklama bu kuralı bilmediği olabilir. Yani yetersizliğinden. Zaten ortalık kötü hakemden geçilmiyor. Bugüne dek öyle diyoruz olmuyor böyle diyoruz olmuyor. Hakemlere baskı yapmayın diyoruz, hakemleri iyi eğitin diyoruz, onlar da insan onlar da hata yapabilir diyoruz, diyoruz ama yine olmuyor.

Özellikle son yıllarda daha da gün yüzüne çıkan bir durum var ki o da hakemlerin hiç de iyi eğitilmedikleri. Bu da sahada yanlış kararlar vermelerinde önemli bir etken. Ayrıca artık hakemlik iyi para kazandıran şöhret getiren gözde bir meslek. Öyle ulunca da onun çocuğu, öbürkünün yeğeni filan torpille hakem olanların sayısı giderek arttı. Bu da o darılmasın öbürkü üzülmesin durumlarını da birlikte getirdi. Daha da önemlisi yeterli donanımı olmayan bu hakemlerin kim daha çok tehdit ederse, kimden daha çok korkarlarsa öyle davranır hale gelmeleri. Yani işler sadece hakemler üzerinden yürümüyor artık. Onlar sadece aysbergin görünen tarafı.     




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları