Putin Rusya'sından Volga Ana'ya...

26 Ekim 2008 Pazar

Rusya Seyahatnamenizi noktaladınız, âcizane tebriklerimi kabul etmenizi dilerim. Okuyanlar, eminim karışık hisler içinde bocalayacaklar. Belki de çoğu Moskof değil midiye burun kıvıracak. Yine de Türkün dağarcığına büyük bir katkıda bulunduğunuzu söyleyebilirim…”

Moskovalı okurum R. Ertan Acaroğlu, Rusya hakkındaki nerdeyse her yazımın ardından bana değerli zamanını ayırarak, değerlendirme ve fikir ayrılıklarımızıirdeleyen; uzun, ayrıntılı, bilgi dolu mektuplar yolluyor. Bir teknik irtibatsızlıktan ötürü e-postalarım” “post masterdan geri döndüğünden, kendisine doğrudan yanıt veremiyorum. Buradan, bu sütundan, gösterdiği bu özenli ilgiye her şeyden önce çok teşekkür ettiğimi belirtmek isterim.

Hemen şunu belirteyim ki Sn. Acaroğlunun düşündüğü gibi; okuyanlar karışık hisler içinde bocalayıp; İşte Moskof değil midemedi. En azından bana gelen tepkiler hiç böyle değil. Rusya; aurası olan bir ülke. Ve tam tersine; bu dizi, okurlarımızın Rusyaya ilgisini arttırdı. Birkaç örnek:

Merhabalar. Ben Manisa/Salihli den Nusret Savgat. Asker kökenli bir aileden geliyorum. Cumhuriyet okuruyum. Aynı zamanda Rusya hayranıyım. Tabii eleştirilerim de var, ama bu ülkeye merakım ve hayranlığım son yazı dizinizle iyice arttı Ben de imkânım olunca Volga nehrinden St. Petersburg-Moskova ziyareti yapmak istiyorum…”

Ben ve eşim yazılarınızı alaka ile okuyoruz. Putin Rusyasından Volga Anaya adlı yazı diziniz bizi aynı geziyi yapmak için heveslendirdiEce Kut Sarpyener

Putin Rusyasından Volga Anaya başlıklı yazı dizinizi ilgiyle ve duygulanarak okudum. Bu sabah da ilk okuduğum yazı o oldu ve ne yazık ki bitti Keşke bir kitap kapsamına dönüştürüp, yeniden yayımlayabilseniz! Mehmet Yalçın

Bu diziyi başlangıçtaon bölümolarak tasarlamıştım. Ancak fazla uzun olursa okurlar sıkılabilir düşüncesiyle sonunda sekiz bölümeindirdim. Bu bağlamda; Mehmet Yalçının ne yazık ki bitti!sözleri, aldığım en büyük mükafat oldu. Sn. Yalçına ve bu dizi adına tebrik, kutlama gönderen tüm diğer okurlara bu meyanda çok teşekkür ederim. Sadık okurumAcaroğlunun dikkat çektiği bir hatayı da bu vesileyle düzeltmiş olayım: Küreselleşen Moskovabaşlıklı ikinci bölümde Sovyet döneminden kalma kommunalkalardan -kolektif olarak paylaşılan dairelerden- bahsederken Moskovadaki konutların yüzde 10u hâlâ artık tümüyle maziye karıştığını varsaydığımız kommunalkalardan oluşuyordemiştim

Acaroğlu; kommunalkagerçeğinin; kılık değiştirmekle birlikte hâlâ devam ettiğinikabul ediyor. Ancak sözü edilen yüzdenin yüzde 2gibi bir rakam olduğunu söylüyor.

Notlarıma baktım: Moskova Belediyesi rakamlarına göre, konutların yüzde 2.5i hâlâ kommunalka. Fahiş kiralar yüzünden son dönemde kommunalka talebinde yüzde 10luk artış var!şeklinde bir kayıt düşmüşüm. Verdiğim oranda evet maddi bir hata oluşmuş

Bir başka okur Dr. Oktar Türel; Putin Rusyasından Volga Anaya başlıklı yazı diziniz çok güzel, öğretici ve yararlı idi. 2000 yılında eşimle birlikte (ne yazık ki sadece bir hafta) kaldığımız St. Petersburgla ilgili anılarımızı tazelememize fırsat verdiğiniz için de ayrıca size minnetarız. Elinize sağlık..dedikten sonra, son bölümde bir köprü adına takılmış

Siyasi Tarih Müzesinden Nevanın güney kıyısına giderken geçtiğiniz köprünün adı Troitsky Most(yani Kutsal Üçleme –‘Trinity- Köprüsü); Trotsky (ya da bizim imlamızla Troçki) değildiyor.

Doğrudur. Heyhat! Bir ifarkıyla bu iki isim kulağa aynı geliyor..

Bir başkaifarkına, blini/biliniüzerinden dikkat çeken Vedat Çakmak da Dizinizi büyük keyifle izliyorumdedikten sonra ekliyor:

Kazan kökenli olduğum için Sibirya mufağını iyi tanıyorum. Ruskökenli olarak yorumladığınız blininin kökeni; bilini’… Keza piroşkiolarak tanıdığınız börek de aslında pireşki. Ayrıca pilimin ve peremeçvar. Bunların tümü, Altaik kökenli sözcükler. Sadece bilgilenmeniz için yazdım.

Çakmak, sadece bilgilendirmeamacıyla yazıyor ama üstümde kalmasın, bu vesileyle bu ilginç bilgiyi de tüm okurlarımla paylaşmak istedim.

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları