Poyraz Karayel

11 Ocak 2015 Pazar

Bu yılın ilk dizisi Kanal D ekranlarında karla birlikte geldi.
Adı Poyraz Karayel. Coğrafya dersi gibi.
Kuzey Güney, yağmur çamur derken sırayı rüzgâr aldı. Lakin bu sefer rüzgâr sert esiyor. Hakikaten çok sert. İntikam’daki gibi sahte Beren Saat, Nejat İşler kavgası değil bu. Eylülden beri yayımladığı hiçbir diziyi tutturamayan Kanal D’de koltuklar sallanıyor.
“Benim Adım Gültepe”, “Bana Artık Hicran De” ve “Urfalıyam Ezelden” gibi birbirinden güzel dizileri reyting yüzünden harcayan kanal sanki lanetli. Yerine ne koyarsa koysun hiçbir diziyi gün birinciliğine taşıyamıyor.
Şeref Meselesi’nden sonra Poyraz Karayel de aldığı kötü reytingler yüzünden kanalda fırtına estirmeye yetti. Bu nasıl bir kriz yönetimi acaba? Hava soğuk. Çok soğuk. Çatı su alıyor. Çare “İzocam” mı?
Poyraz Karayel, “baba” bir proje, aslında. Kanalın arkasında durmayıp bir çırpıda harcadığı diziler gibi. İyi. Çok iyi. Lakin tutmadı. Ne yazık ki. Tutar mı? Tutar. Eğer kanal arkasında durursa. Beklerse. Sabırla.
Poyraz Karayel’in en büyük hatası adında. Bu dizinin adı sadece “Karayel” olsaydı kesin gün birincisiydi. İstediğiniz iddiaya girerim. Bilimsel bir analiz yaptım çünkü.
Anlatayım: Şu anda reyting zirvelerinde dolaşan dizilerin adlarına bir bakın isterseniz. Karadayı mesela. Karagül sonra. Veya Küçük Ağa. Kara Para Aşk. Kocamın Ailesi. Kiraz Mevsimi. Kurtlar Vadisi. Kaderimin Yazıldığı Gün. Daha sayayım mı? Özcan Deniz’in gördüğünü yapımcılar göremiyor mu?
Ülkem insanı ‘K’ ile başlayan dizileri çok seviyor. Reytinglerde birinciliğe taşıyor. Yapımcılar, kanal yöneticileri bunu bilmez mi? Bilir. Lakin batıl inanç deyip, güler geçer. Paramparça istisna. Diriliş’i seyirci Kara Murat sanıyor. Yani? Sen dizinin adını “Poyraz Karayel” koyarsan batarsın. Kara da var ne güzel adında. Niye doğrudan “Karayel” diye kesip atmazsın?
Sözgelimi bu ay atv’de yeni bir dizi başlayacak. Kara Ekmek adıyla. Kesin birinci olacak. Demedi demeyin. “Kaçak Gelinler” Acun’a kaçıp tv8’de kumalığı kabul etmeseydi şu an gün birincisiydi.
Oysa Poyraz Karayel iyi bir proje. Mafya, baba meseleleri biraz eskidi, ama olsun. Oğlunu yeniden kazanmaya çalışan eski bir polisin dramını anlatıyor hikâyesi. Etkileyici. Sade. Mafya babasının kızına âşık oluyor eski polis İlker Kaleli. Salt Ayşegül rolünde Burçin Terzioğlu ve baba Musa Uzunlar için izlenir bu dizi.
Reyting alalım diye biraz çocuk sosu, biraz uyuşturucu, biraz komiklik serpiştirilmiş. Gereksiz yere hikâyeye. Tarhana çorbasına dönmüş. Lodos ve keşişleme de eklense Türkiş “Pate” olmaz bu diziden. Zorlamayın. Ama oğlu için kendini feda eden sade bir baba hikâyesi olur. Bu potansiyel de var. Poyraz Karayel’de.
Oğuz Atay’ın “Tehlikeli Oyunları”na, “Şiir Sokakta” sloganına sahip çıkan Poyraz Karayel’e Kanal D gibi seyirci de sahip çıkmayacak ne yazık ki.
Bir gün gelir “Dizime dokunma!” diye sokağa çıkar mı ülkem insanı? Çıkar.
Kendi hakkına sahip çıkamayan bu toplum dizilerine sahip çıksa ne yazar?
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Burada Laf Yok 2 Mart 2015
Beş Kardeş 22 Şubat 2015
Aşk, Tanrı ve Ceza 15 Şubat 2015

Günün Köşe Yazıları