Durum Saptaması

29 Ekim 2008 Çarşamba

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğun dün Bakanlar Kuruluna verdiği terör brifinginde nelerin konuşulduğunu bilmek elbette mümkün değil.

Cumhuriyet hükümetlerinin hiçbir üyesinden böylesine gizli toplantıları açıklaması beklenemeyeceğine göre bugün medyada bu konu ile ilgili haberlerin de geniş ölçüde varsayımlara dayandığı söylenilebilir.

Dünkü durum saptamasında ele alınması olası satır başlarının sıralamasını takvime göre sondan başa dönerek yaparsak, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Barzaninin aynı gün ABDye gittiğini görürüz. Medya bu gezinin Başkan Bushun bir çağrısı üzerine gerçekleştiğini yazmasa da Barzaninin ayağının tozu ile Çarşamba günü Beyaz Sarayda kabul edileceği biliniyor.

Yine Barzani ile aynı günlerde ABDye gidecek olan Başbakanlık Dışpolitika Başdanışmanı Prof. Ahmet Davutoğlu arasında doğrudan görüşmeler yapılacağı haberi de dikkati çekiyor.

DTP: Barzaniyi değil bizi muhatap alın

Görüşme belki de ilk kez DTP tarafından eleştirildi ve partinin Eşbaşkanı Ahmet Türk, önceki gün yaptığı açıklama ile Ankaranın Kürt sorununun çözümünde Iraktaki Kürt liderlerini değil kendilerini muhatap almasının daha doğru ve gerçekçi olacağını söyledi.

Sorunu tamamen siyasi çözüme dönük olarak göstermek isteyen DTPnin bir süreden beri bölgede düzenlediği toplantılarda iki ana konu öne çıkarılıyor.

O iki ana konudan birincisi, anayasanın değiştirilerek Türkiyenin demokratik bir cumhuriyet olduğu ilkesinin, 1inci madde olarak kabulüdür. İkincisinin de terör örgütü başını da kapsayan bir genel af olduğu biliniyor.

DTPli parlamenterlerin de öncülük yaptığı bölge mitinglerinde, örgüt başının posterleri açılıyor; polisler küçük çocuklar tarafından taşlanılıyor. Dahası Diyarbakır ve Tunceliye orta büyüklü yatırımların açılışı için giden Başbakan Erdoğana karşı DTPli parlamenterler ve belediye başkanları resmi tavır koyuyorlar. Kepenkler kapatılırken Başbakanın kente ayak basmasından bir gece önce geziden caydırıcı amaçlı terörist eylemler sergileniyor.

Benzer gösteriler Vanda, Hakkâride, Gaziantepte yapılıyor.

Öylelikle hem yerel halkın yıldırılması amaçlanıyor hem de Ankaraya, bölgede gerçekleştirmek istediği ekonomik kalkınmanın kendileri için kıymeti harbiyesi olmadığını içeren anlamlı mesajlar iletilmiş oluyor.

Terörü kent merkezlerine taşıyan PKKnin, Tuncelide bu hafta sonu olduğu gibi yol keserek giriş-çıkış yapanları denetleme girişimleri de gözden kaçmıyor.

Bir olağanüstü hal ilanı için ortam hazırlamaya dönük bu girişimler sırasında hükümetin terörle mücadelede İçişleri Bakanlığının denetim ve inisiyatifini öne çıkaracak yeni bir kuruluşu örgütlemekte olduğu da biliniyor.

Çuvalcıdan istihbarat yardımı!..

Bakanlar Kuruluna dünkü brifingi veren Genelkurmay Başkanlığının dikkati çekecek bir konuğunun da hafta sonunda başkentte olduğunu bu notların içinde saptamakta yarar var. Iraktaki Amerikan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Odiernonun Ankarada Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ile yaptığı görüşmede, teknik yardım ve istihbarat konusunda destek verdiği sözü önceki günün haberleri arasındaydı.

Türk kamuoyu ve özellikle Silahlı Kuvvetler mensupları konuğu çuvalcı generalolarak tanıyorlar. Odiernonun Kuzey Irakta bir anlaşma uyarınca konuşlanan birliklerimizin moralini kırmaya yönelik bu çıplak kimliğinin medyamızda geliş haberi ile birlikte almış olması, sözlerinin ne denli inanılır olması gerektiği doğrultusunda Pentagona anlamlı bir mesaj sayılmalıdır.

Barzani ile Davutoğlu görüşmesi öncesinde ABD Kongresi Araştırma Merkezi haritasının pazar günkü Cumhuriyetin manşetinde verilmesi gibi...

Faks: 0 216 302 82 08 obirgit@e-kolay.net



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları