İlhan Selçuk

"İstikrar"?..

08 Haziran 1996 Cumartesi

PENCERE

‘İstikrar’?..

“Soğuk savaş” Batı Bloku ile Doğu Bloku arasında 40 yılı aşkın bir zaman diliminde sürdü; Sovyetler’in çökmesiyle sona erdi.

Ama dünya rahata ermedi.

Amerika:

- Bana, diyor, yeni bir düşman lazım...

Yeni düşman kim?..

*

Eskiden Sovyetler vardı, komünizm umacısıyla toplumlar korkutuluyordu.

Oysa şimdi iş daha karmaşık; dünyanın sanki çivisi çıktı; savaşlar, ayaklanmalar, istikrarsızlıklar, açlık ve güvensizlik yer yuvarlağına yayılıyor; üstelik düşman belirsiz...

Tehlike nereden geliyor?..

Bir yeni düşman bulundu:

İslam köktendinciliği!..

Ne var ki yer yuvarlağının belirli bölgelerini saran İslam köktendinciliğinin itici güçlerini saptamak gerekiyor; Amerikalılar düşündüler taşındılar, toplumları çökerten nedenleri sıraladılar:

1) Ekonomik istikrarsızlık

2) Uyuşturucu salgını

3) Yasadışı silah satışı

4) Çevre kirlenmesi

5) Nüfus artışı

6) Etnik çatışmalar

7) Göç

Dünyanın önemli bölgelerinde ya da kavşaklarında yaşanan bu sorunlar, kilit noktadaki bir ülkeyi kargaşaya sürükleyip yıktı mı, sonuçların Amerika’yı içine alacak bir deprem yaratmasından ürkülüyor.

*

Amerikalı, hiçbir zaman yaşanan olayların kökenine inmeyi düşünmüyor, yüzeysel görüntülere bakarak kendi öz çıkarlarına göre önlemler almayı yeryüzü politikası olarak benimsiyor, statükoyu korumaya çalışıyor; ABD “Yeni Dünya Düzeni” kavramının jandarmasıdır.

Bu, onun bileceği iş...

Ama Türkiye’nin de kendine göre bilmesi gereken işler var; çünkü Türkiye bir büyük çöküntüyü yaratacak bütün nedenlerin yumaklaştığı ülkedir: 1) Ekonomik istikrarsızlık içinde kıvranıyoruz. 2) Uyuşturucu trafiğinin kavşak yolları üstündeyiz. 3) Yasadışı silah satışlarını iç savaş boyutlarına varan çatışmalar körüklüyor. 4) Çevre kirlenmesini aşırı boyutlarda yaşıyoruz. 5) Nüfus artışından öte, nüfus patlaması sürecinin içindeyiz. 6) Etnik çatışmalar Türk-Kürt sorununu uluslararası boyutlara taşıdı. 7) Göçler, ülkeyi allak bullak edecek bir ivmeye ulaştı.

Bütün bu sorunları sırtında taşıyan Türkiye’de sosyal adaletsizliğin yoğunlaşması, İslam köktendinciliğini neden körükleyip azdırmasın?..

Terör neden yükselmesin?..

*

Amerika, Ortadoğu bölgesinde petrol kaynaklarını güvenceye alacak bir “istikrar” istiyor.

Peki, bu “istikrar” neden sağlanamıyor?..

Çünkü Amerika, dünyadaki “istikrar”ı sömürü düzeni üzerine kurmak istiyor. Toplumlarda “eşitlik” ve “sosyal adalet” sağlanmadan bu “istikrar” kurulamaz. Sovyetler yıkılsa da, “komünizm” yenilgiye uğrasa da, yeryüzünde rahata erişilemeyecek...

“Yeni Dünya Düzeni” adı verilen deli gömleği içine sığar mı insanlık?..

Türkiye, ülkede yaşanan istikrarsızlığı aşmak istiyorsa, toplumda hakça bir düzen kuracak!.. Dünyadaki “istikrar” da eninde sonunda “hakça dünya düzeni” kurulmasına bağlı değil mi!.. Amerika “soğuk savaş”ta Rusya’yı yendi; ama, dünya tarihine göre kazandığı “harp” değil, ancak bir “muharebe”dir.

(8 Haziran 1996 tarihli yazısı)
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Patrikhanenin Sicili... 11 Haziran 2012
Mumcu'nun Saptamaları... 7 Haziran 2012

Günün Köşe Yazıları