Gülerler Elbette

03 Kasım 2008 Pazartesi

Küçük bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu için tutuklanan ama Adli Tıpraporuyla bırakılan Hüseyin Üzmez olayı bir anda ne kadar çok gerçeği ortaya çıkardı

14 yaşındaki bir çocuk cinsel istismara uğramış ama Adli Tıp, bu çocuğun ruhsal ve bedensel sağlığının bozulmadığıfetvasını vermiş.. pardon kararına varmış. Çocuğun ruhsalsağlığının yerinde olduğu hangi testlerden sonra anlaşılmış? Cinsel istismara uğramış bir çocuğun ruhsal durumu kaşla göz arasında nasıl belirlenmiş?

Demek 14 yaşında bir çocuk olmak böyle bir olayda yeterli delil değilmişİlginç olan, bu çocuk ile ilgili raporların da çelişkili olması Uludağ Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığının raporuna göre çocukta intihar eğilimi var. Teşhis,ağır patolojik depresyon ve anksiyete Ortada çelişkili iki rapor varken, üçüncü bir rapora neden ihtiyaç duyulmamış?

Devlet Bakanı Nimet Çubukçunun Adli Tıp raporuna itiraz edileceğini açıklamasından sonra Bursa Sosyal Hizmetler Müdürlüğü harekete geçti ve İstanbul Adli Tıp Kurumunun Üzmezin bırakılmasına olanak sağlayan raporuna itiraz etti.

Olaya tepkiler de çığ gibi büyüyor. Sivil toplum kuruluşları ayakta. İlahiyat dünyası ayakta. İslamcı kesimden bile Bu bir rezilliksesleri yükseliyor.

***

Bu tepkiler içinde bir tanesi var ki, olayın vahimboyutunu gözler önüne seriyor. Türk Tabipleri Birliği de, Adli Tıp raporunu, bilimsel boyut ve hekimlik açısından inceleme kararı aldı. Ve bir de açıklama yaptı.

Bu açıklama, olayın sadece bir Hüseyin Üzmez ve cinsel istimarda bulunduğu çocuk olayı olmadığını çok çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor:

Sanığın serbest bırakılması ve olayın hızla gelişme süreci, böyle bir travmaya maruz kalan tüm çocuklara gözdağı niteliğindedir. Yaşadıklarını anlatmakta zorlanan çocuklar, bu gibi olaylarla korkutulup sindirilmektedir.

Böyle bir travmaya maruz kalanve kalabilecek çocukların durumunu gözünüzün önüne getiriniz. Zaten yaşadıklarını anlatamayan çocuk ve ailesi, suçlunun bir Adli Tıp raporuyla bırakılacağına inanacaklar ve gıklarını bile çıkaramayacaklardır. Gazetelerin, televizyonların, halkın diline düşme korkusu da cabası. Bunun adı da adalet olacak, çocuğun ve ailenin korunması olacak!

***

Hüseyin Üzmez gülüyor. Tahliyesinden sonra yanında oturan eşi de gülüyor.

Niye gülüyorlar?

Zihniyetlerinin, çağdaş Türkiyeye üstün geldiğini vurgulamak için mi gülüyorlar?

Kadının her biçimde kullanılabileceği inancının, kuzu kuzu oturan çağdaş kadınları bile pıstırdığı gerçeğine mi gülüyorlar?

Gülüyorlar.

Gülerler elbette

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Türkel... 9 Şubat 2009
Elde Var Hamas 2 Şubat 2009
Uğur Mumcu Işıktır 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları