Bush Giderken..

03 Kasım 2008 Pazartesi

Yarın Amerika’da seçim var; yeni bir ‘Başkan’ saptanacak.

Hiç kuşkusuz yalnız Türkiye’yi değil, tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir olay yaşanıyor.

Bush dönemi kapanıyor.

*

Başkan Bush yönetimi “Neoliberalizm, Yeni Dünya Düzeni, Serbest Piyasa Ekonomisi, Büyük Ortadoğu Projesi” gibi deyişlerle anılacaktır.

Ne var ki Bush yönetimi tüm dünyayı sarıp sarmalayan hırslı siyasetine Amerika içinde ve dışında umutlarını bağlamış olanları hüsrana uğratmıştır.

‘Neoliberalizm’ çökmüş, ‘Yeni Dünya Düzeni’ sarsılmış, ‘Serbest Piyasa Ekonomisi’ patlak veren krizle büyük darbe yemiştir.

‘Büyük Ortadoğu Projesi’nin sonuçlarını görmek içinse Irak, Türkiye, Afganistan coğrafyalarına bir göz atmak yeterlidir.

Amerika’da gündeme giren ekonomik krizin Avrupa’daki etkileri göz önüne alınırsa, ‘Yeni Dünya Düzeni’ denen ve ‘emperyalizm’ diye de vurgulanabilecek Bush programının sarsıldığını söylemek mümkündür.

*

Bu hafta gerçekleşecek seçimle Beyaz Saray’a yerleşecek olan yeni başkanın Bush yönetiminden devralacağı miras çok ağırdır.

Epey bir süreden beri iki Başkan adayı arasında süregelen tartışmalarda birtakım farklar ortaya çıkmakla birlikte, dikkat çekici bir beraberlik de bulunmaktadır.

Başkan adayları Beyaz Saray’a geçtikten sonra önlerine gelecek sorunların çözümünde, hareket serbestliğini engelleyecek kesin bağlantılardan olabildiğince kaçınıyorlar.

Sonuçta seçimin özgünlüğü ve eskilerden farkı, Başkan adayı Obama’nın rengiyle, 1929’dan beri görülmemiş bir ağırlıkla Amerikan seçmenlerinin sırtına binen ekonomik krizden kaynaklanıyor.

*

Bush yönetimi BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) kapsamında Türkiye’ye ‘Ilımlı İslam Devleti Modeli’ni yakıştırmıştı.

Amerika’nın Irak planına direnen Başbakan Bülent Ecevit düşürülmüş, yerine yeni kurulan -veya kurdurulan- AKP’nin iktidarı geçmişti.

AKP, bugün de iktidarını kime medyun olduğunu çok iyi biliyor ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada iç siyasetiyle dış ilişkilerini buna göre ayarlıyor.

*

Ancak yazımızın başında altını çizdiğimiz gibi Bush yönetimi olumsuz bir mirası yeni yönetimin sırtına yükleyerek süresini noktalamıştır.

Amerika’daki yeni Başkanlık yönetiminin Ortadoğu’da Türkiye’ye karşı ne yapacağını şimdiden kestirmek hem kolay, hem zor...

Bilinen şu ki AKP yönetimi Amerika’ya karşı bağımlı politikasını sürdürmek zorunda...

Çünkü Amerikasız bir “Ilımlı İslamcılığın” Türkiye’de geçerli kılınması kolay değildir.

Cumhuriyet



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları