Gülelim Güldürelim

30 Ocak 2015 Cuma

SYRİZA iktidarı için “bahisler” açıldı; “ne yapacak köşeye sıkışmış bu yamalı bohça parti” diyenlerle, “AB onu kısa sürede ham yapar” diyenler önde görünüyor. Zaferin kalıcılaşmasına şans tanıyanların sesi şimdilik cılızdır. Ama öte yandan ilginç sahiplenmelere tanıklık ediyor biraz da, elde değil, gülüyoruz. AKP’nin medyadaki aktif savunucularından Hüseyin Yayman örneğin, hem gülüyor, hem güldürüyor bizi. Türkiye’deki CHP dahil sol partilerin SYRİZA’nın zaferine sahip çıkmalarına gülüyor Yayman.

***

Besbelli konusuna çok hâkimdir; şöyle “hüküm” veriyor: “Türkiye solu haklı olarak kendisine pay çıkarmaya çalışıyor. Haklı çünkü Yunanistan’da başarılan pekala bizde de gerçekleştirilebilir. Peki gerçekte durum böyle mi? Tabiki değil. (Çalakalem yazıldığı belli, yazım hatalarını düzeltmiyoruz.) Ortada farklı bir politik gerçekliğin olduğunu söylemek lazım. En yalın biçimiyle SYRİZA’nın başarısının ardında düzen karşıtlığı var.”

***

Ne güzel! Sol, SYRİZA’nın zaferine sahip çıkmakta haklı olabilir ama işte şu “farklı politik gerçeklik” var ortada. Yayman keskin eleştiri oklarını CHP’ye yöneltiyor. Burada da hükmü kesindir: “CHP ile SYRİZA arasında ontolojik bir fark var.” Bu eleştiriye daha sonraki kahkaha hakkımızı saklı tutarak katılmak durumundayız. Gerçekten de CHP ile SYRİZA arasında “ontolojik fark” aramaya gerek yok ama benzerlik bulmak ya da kurmak da zor. CHP daha çok PASOK’a benziyor. Eğer “sağa kayarak sağı yenilgiye uğratma” stratejisinden vazgeçmezse bu benzerlik daha da pekişecek. Tersi durumda, ki ihtimal dışı saymıyoruz, sola, Haziran Hareketi’ne kulak verebilir ve belki düzen karşıtlığı konusunda henüz kendini kanıtlamış sayılamayacak SYRİZA’nın yolunu izleyebilir.

***

Ama biz günlük kahkaha hakkımızı Yayman’ın “Kimler SYRİZA’ya benziyor?” sorusuna verdiği yanıtla alıyoruz. 9 maddelik “ekspoze”nin son maddesinde şöyle diyor AKP medyatörü: “SYRİZA’nın Türkiye’deki karşılığı RP, AK Parti, HDP hatta Genç Parti dahi olabilir ama CHP olamaz.” Refah Partisi ve AKP’nin SYRİZA’ya neden benzediği sanıyoruz “izahtan varestedir.” Ya da AKP’nin şu meşhur “hem iktidar hem düzen karşıtı olabilme” abra kadabrası ürünüdür. TV kanallarında sürekli gülümseyerek rakiplerini nefessiz bırakmakla meşhur Yayman’ın bu kez hepimizi kırıp geçirdiğini itiraf etmeliyiz. Koşar adım “Partili Başkanlık sistemi”ne, İslamcı ideolojiden güç alan otokratik bir rejime giden AKP’nin SYRİZA’ya benzetilmesi gerçekten de yaratıcılık ötesi bir iştir. Bu literatüre geçesi başarı, sanıyoruz SYRİZA Genel Merkezi’ndeki Berkin Elvan fotoğrafları tarafından da kanıtlanmıştır.

***

Yayman bir yana; SYRİZA’nın başarısından etkilenebilecek, etkilenmesi gereken iki hareket var Türkiye’de: Birisi Haziran Hareketi, diğeri seçimlere “etnik bir parti” değil “Türkiye Partisi” olarak gireceğini açıklayan HDP’dir. HDP iktidar partisinin arkasına sığındığı yüzde 10 barajını aşabileceği kanısında. Bunun çok riskli bir politika olduğunu herkes biliyor. Seçim sonucunun HDP’ye parlamento kapısını kapatması olasılığı yüksektir. Ayrıca bu tutumun Haziran Hareketi’nin seçimlerle ilgili olası stratejik adımlarını engelleyeceği de açıktır.

***

Oysa Haziran Hareketi ile kurulacak, daha önceki seçimlerde ÖDP tarafından önerilen “hangi aday nerede güçlüyse ona destek vermeli” esasına dayanan bir işbirliği verimli olabilir. Tehlikenin ve tehdidin büyüklüğü karşısında, tutumunu gözden geçirme gereksinimi duyması olası CHP de böylesi bir işbirliğine çağrılabilir. Parlamento dışı kalmanın yalnızca HDP oylarının değil, dışarıdan destek verecek olanların oylarının da çöpe atılmasına yol açacağı, AKP’nin vekil sayısını haksız bir şekilde yükselteceği ciddi kaygı konusudur. Neyse, sözümüzü söyleyecek, bekleyip göreceğiz.

***

Yayman’la başladık onunla bitirelim. Sağ olasın Sayın Yayman, AKP’yi SYRİZA’ya benzeterek şu sıkıntılı günlerimizde akıllara ziyan yorum nasıl yapılır bize gösterdin, güldürdün bizi. Allah da seni güldürsün!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları