Obama "Başkan.com"

09 Kasım 2008 Pazar


ABDde Gerçek Saati başlıklı yazıma gelen tepkilerin en çarpıcısı, Merih Griswoldunki.

Seçim arifesi, e-postama düşen mektup; Ben Türk asıllı bir Amerikalıyım. Obama kampanyasında uzun zamandır görev yapıyorum diye söze giriyor ve ABD bildiğiniz ABD değil diyor:

US Census istatistiklerince ABD, 2040ta beyazların azınlık olacağı bir ülke olacak. Beyaz Amerikalıların üstünlüğü çok alanda Asyalı, Hintli, Pakistanlı, Türk, Yunan vs. asıllı Amerikalılarla yer değiştirdi bile. Hiç endişelenmeyin; Osama bin Laden (seçim günü) terör estirmez, biri Obamaya kastetmez, seçimleri çalmaya kalkmazlarsa Obama bu seçimleri alacak.

Merih haklı çıktı. Obama -“Bradley etkisi”- “ırkçılık duvarınatoslamadan seçimleri çatır çatır -tam da Merih Griswoldun temsil ettiği ve altını çizdiği gerekçelerle- aldı.

Coğrafi sınır, ırk, halk, etnik fark gözetmeyen dört dörtlük bir internet kampanyasıyla sağladı her şeyden önce bu sonucu Barack Obama.

 

Obama devrimi

Düşünün! Obama safında aktif biçimde yer alan Türk asıllı bir Amerikalı; “desteklediği adayı -kilometrelerce ötede- kökenlerinin bulunduğu ülkeye ilk günden canla başla anlatmaya, tanıtmaya çalışıyor...

Eminim bunu yalnız Merih yapmıyor. Farklı kökenlerden gelen ve Obama ile, klasik siyaset kalıplarının çok ötesine geçen empati bağlarıyla kenetlenen mülti-külti -çok kültürlü- destekçileri; global köy duvarlarınışimdiden böyle aşıyor ve aşmaya da devam edecekler. Bundan hiç kuşkunuz olmasın.

Obama devriminin ilk ayağı; arkasına aldığı bu devasa, sınır tanımayan internet tabanı”…

Kaçın kurası kampanya menajerleri ve sofistike seçim makinelerini arkalarına alan, yıllardır bu yarışa hazırlanan Hillary Clinton ile McCainin saf dışı kalmasının başlıca nedeni, Obamanın sanal âlemdeki bu muazzam tabanı!”

Bu tabanla Obama, 600 milyon dolarlık devasa bir finansman denkledi. Destekçiler; damlaya damlaya göl olur misali, 10-20-100-1000 dolar.. her neyse, imkânları ölçüsünde kampanyaya katkı yaptılar ve süper milyarder rakiplere birer birer nal toplattılar.

ABDnin ilk siyah başkanı, interneti sırf fon toplamak yararına da kullanmadı. Yandaşlarıyla iletişim kurmak ve görev paylaşımı adına ayrıca etkili bir pro-aktif platforma dönüştürdü.

 

“Evet web yapabilir!”

mybarackobama.com sitesine girip bir bakın!

Afro-Amerikalılar, yurtdışında ikamet eden Amerikalılar, engelliler; Asya kökenli, Güney Amerika kökenli, Arap kökenli, Avrupa-Akdeniz kökenli, Yahudi Amerikalılar; Obama kuşağı, çocuklar, çevreciler, KOBİ‘ler, emekçiler, dindarlar, üçüncü yaş, sporcular, öğrenciler, asker aileleri, kadınlar.. böyle uzayıp giden bir destek grubukümeleşmesiyle karşılaşacaksınız.

Böylesi geniş bir yelpazeye verilen vaatler, yerine getirilebilir mi, getirilemez mi; ayrı konu ama Obama tüm bu kesimleritek bayrak”, “değişimbayrağı altında toplamayı, harekete geçirmeyi başardı. SMS mesajlarını mitingleri yönlendirmek adına devreye soktu.

Bununla da yetinmedi. fightthesmears.com adresi altında yandaşlarını; medyanın kılcal damarlarla markaja alındığı bir basın bürosu olarak çalıştırdı.

Aklına esenin kürsü aldığı rastgele bir boşalma/iç dökme/şikâyet mercii olmaktan çıkardığı interneti; damardan ve hedefe yönelik bir araç haline getiren Obama zaferi; ABDnin yeni başkanına şimdi Başkan.com denmesine yol açıyor.

Seçim sloganıYes we can!” (Evet Yapabiliriz!) de, Yes web can!e (Evet web yapabilir!) dönüşüyor.

Obama ne tür bir başkan olacak bilmiyoruz. Ancak büyük demokrasilerin seçim kampanyalarının bundan böyle bire bir Obama teknikleri uygulayacağı kesin.

Bu heyecan verici pro-aktif anlayışı başkanlık yönetimine de aktarmayı başarırsa; sade seçim taktikleri değil, 21. yüzyılın siyaset yapma biçimi değişecek.

Başkan.comu, eskimiş kalıplarla değerlendiremeyiz.

Dönüşümü kavramak; Ermeni soykırımı, Kıbrıs, PKK gibi çıban başı konularda derdimizi Okyanusun öte yanına anlatmak adına Obamanın Merihleriyle doğrudan pro-aktif iletişim kurmak zorundayız.

 

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları