Osman Şengezer'in Dekor-Kostüm Uğraşısı

10 Kasım 2008 Pazartesi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yayınları arasında, 2008 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri ile birlikte çok önemli bir sanat olayına da tanık olduk: Osman Şengezerin kitabı Dekor ve Kostümlü Anılardır.

İstanbul, Ankara, İzmir Devlet Opera ve Balelerinde 1960tan bu yana 4700ü aşkın prodüksiyonda dekor ve kostüm tasarımları, eskizler, maketler, çizimler, sayısız sahne fotoğrafları, sanatçılar, eleştiri, inceleme yazıları, dokümanlar ve yüzlerce sahne sanatçısı.

50 yıllık bir belgelik. Yıllar sonra bir tiyatro öğrencisi, bir araştırmacı, bir yazar, bir meraklı bu kitabı, bir belgelik, bir arşiv olarak kullanabilecektir. Adı geçen birçok gazete ve dergi bugün yayımlanmıyor. Eleştirmenlerin, yazarların bazıları hayatta değil. Bazı opera, bale, tiyatro sanatçısı veya sahne gerisi çalışanı artık yaşamıyor. Hepsini saygı ile anmak için bir belgelik oluşturuyor. Çok unutkan olan günümüz insanı için bir hatırlatma dosyası yerine geçebilir. Çok sayıdaki bu yapıtların yanı sıra Türk sahne sanatlarının gelişmesine ter akıtarak katkılarda bulunan tüm bu isimlere Dekor ve Kostümlü Anılar bir selam olsun. Yüzlerce sanatçıyı, eleştirmeni, gazeteciyi bir o kadar da tasarımı kapsayan bir kitap.

Kitap Artshop Yayıncılık tarafından yayımlandı. Vedat Akdamar, Artshop Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni olarak büyük katkılarda bulundu. Osman Şengezer, 1960 yılına kadar Ankara Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde dekor ve kostüm çalışmalarına başladı. Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü kurulunca oraya geçti. 1976 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünde görev aldı. Dekor ve kostüm çalışmalarının yanı sıra bu müdürlüğün Baş Dekoratörlük görevini yürüttü. Bu çalışmalarının devamınca, bale yöneticiliği, sanat teknik müdürlükleri yaptı. Program çalışmalarının yayımlanmasını iletti. Sayısı 470’i geçen dekor ve kostüm çalışmalarında opera, operet, bale, modern dans, tiyatro, müzikal, sinema filmi, TV filmiyle uğraştı. Ankara, İstanbul, Devlet Opera ve Baleleri, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Van Devlet Tiyatrosu, İstanbul ve Eskişehir Şehir Tiyatroları, TV kanalları, Ankara Meydan Sahneleri, Ankara Deneme Sahnesi, Ankara Sanat, Dormen, Kenter, Nisa Serezli Tolga Aşkıner, Akbank Çocuk Tiyatroları, Yeditepe Oyuncuları, Dilek Türker, Tiyatro Ayna, birçok özel tiyatrolar, yurtiçinde sayısı 50’yi aşan tiyatrolarda çalıştı. Yurtdışında İngiltere, Fransa, Amerika, Kıbrısta dekor ve kostüm çalışmalarında bulundu. Birçok sergi açtı. Dergilerde yazılar yazdı. Dekor Kostüm Osman Şengezer(1989), Yazılar (1993) ve Bence Dekor Kostüm(1999) adlı üç kitabı vardır. İstanbul Devlet Opera ve Balesi 2008-2009 sezonunda gösterilerini, Atatürk Kültür Merkezinin “2000 İstanbul Kültür Sanat Başkenti hazırlıkları çerçevesinde bakım ve onarıma alınması nedeniyle, Kadıköy Süreyya Operasında sürdürecek. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ile Bahçeşehir Belediyesince yaptırılan ve tahminen kasım ayı sonunda tamamlanacak olan 1000 kişi kapasiteli tiyatro salonunda düzenli temsiller verecektir. Yeni sezonun hemen başında 22.08.2008 tarihinde 6. Bodrum Uluslararası Bale Festivaline Güldestan Balesi ile katılan İstanbul Devlet Opera ve Balesi 26-27 Eylül tarihlerinde Almanyanın Frankfurt kentindeki Kitap Fuarına katılarak Hüsnü Aşka Dairisimli bale ile Alman sanatseverlerle buluştu. Yeni sezonu kurumsal açılışını 27 Eylül 2008 Cumartesi günü saat 21.00de Aya İrinide V. Beethovenin ölümsüz eseri 9. Senfoni ile devlet sanatçısı şef Gürer Aykal yönetiminde gerçekleşti.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları