Dağlarca Çamlıca Tepesi'nde

10 Kasım 2008 Pazartesi

Yahya Kemalin Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul dizesindeki tepe Çamlıca değildir!.. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz; çünkü ünlü dizede geçen yer Çamlıca Tepesi olsaydı, adının mutlaka şair tarafından anılacağını söyleyebiliriz. Kocamustafapaşadan Fenerbahçeye, Kanlıcadan Üsküdara kadar pek çok semtin adına şiirlerinde yer veren Yahya Kemalin Çamlıca Tepesini de unuttuğu yoktur. İşte, Yahya Kemalin Karnaval ve Dönüş adlı şiirinden dizeler:

Ben yolcuyum bugün

Nis karnavalda eğlene dursun

Ben yolcuyum bugün. Yolun ufkunda Çamlıca

Hâlâ görünmüyor;

Hâlâ görünmüyor diyerekten sabırsızım.

Çamlıca Tepesinin gölgesinin şiirimize pek düştüğü söylenemez. Oysa, Boğazın bu en yüksek tepesinde geçtiğimiz hafta şiir tarihinin en önemli olaylarından biri yaşandı: Dağlarcanın vasiyeti Çamlıca Tepesinin zirvesine yakın bir yerde kurulan Bilfen Okulunda düzenlenen bir anma ve saygı gecesinde okundu!..

Neden mi Bilfen Kolejinde yaşandı bu tarihi olay? Çünkü, bu eğitim kurumu, Dağlarcaya yaşarken sahip çıkmış ve bünyesinde Dağlarca Burada adında bir müze açmıştır. Büyük şair sağlığında okulu gezmiş, incelemiş ve Atatürkün aydınlanma yolunda emin adımlarla yürüyen bu eğitim kurumunu çok sevmiştir. Öğrencilere yaptığı konuşmada Dağlarcanın Bilfenin 1923 devriminin ışığına sahip çıkmasından duyduğu memnuniyet ve güven açıkça belirgindir. Şairin vasiyetinin okunduğu gecede, Bilfen öğrencilerine seslendiği gün yapılan çekimden bir bölüm de yer almıştır.

Telifleri eğitim bursuna

Dağlarca, üç maddelik vasiyetinde tüm kitaplarının telifini Bilfen Okullarında okutulacak çocuklara eğitim bursu olarak bıraktığını açıklamıştır. Çağdaş ve laik Türkiyeye mezunlarıyla güç katan Bilfenden, Dağlarca sayesinde ekonomik durumu elverişli olmayan daha fazla çocuk yararlanacaktır. Okulun vermiş olduğu burslu öğrenci sayısını Dağlarcanın çoğaltması şu düşüncemi daha da güçlendirmiştir: Şair ve yazar ödül peşinde koşan değil, insanlığa, yaşadığı topluma ödül veren insandır.

Vasiyetin bir diğer maddesi de, Konyada ailesinden kalma yerlerin Mehmetçik Vakfına bağışladığı şeklindedir. Dağlarca, çocukları unutmadığı gibi, ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğü için canını veren gençleri de unutmamıştır. Son maddede ise, Kadıköydeki evini müze yapmak üzere Kadıköy Belediyesine bırakmıştır. Geceye katılan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Dağlarcanın evinin müze yapılacağını ve bunu da semtin ilk müzesini açan bendenizin katkısıyla hayata geçeceğini söyledi. İstanbul Oyuncak Müzesinin her sorununda yanımda olan Sayın Öztürkün, Kadıköye kazandırdığı sayısız kültür hizmetine müzeleri eklemek için yardımcı olmak benim için büyük bir onurdur. Modadaki Barış Manço Müzesinin tasarımı dışında, Dağlarca için de aynı çabayı sarf etmek önce Türk şiirine sonra da Kadıköye borcumuzdur.

Dağlarcanın vasiyetinin okunduğu gecede şairin hayatında önemli yer tutan üç kurum bir aradaydı: Kadıköy Belediyesi, Cumhuriyet gazetesi ve Bilfen Eğitim Kurumları Cumhuriyet gazetesi adına Egemen Berköz oradaydı Bu üç kurumun ortak yanı, 1923 devrimine bağlı, Atatürkçü ve laik olmaları, Cumhuriyet ışığını karanlığa taşımakta gösterdikleri kararlılıktır. Dağlarca bu üç kurumu da çok seviyordu. Gecede söylediğim gibi, Cumhuriyet gazetesi şairin şiirlerine ön sayfada yer veriyor ve onu onurlandırıyordu. Oysa, şairlerin adları nice gazetenin ön sayfasında ancak Başbakanın adlarını yanlış söylemesinden dolayı yer bulabilmektedir!..

Dağlarca sevgisi...

Dağlarca, hayattayken heykeli dikilmiş az sayıdaki sanatçıdan biridir. Şairin, heykeli Kalamış Parkındadır. Bu heykelde şair, kapağında Dağlarca yazan bir kitap okumaktadır. Anma gecesinde öğrenciler Dağlarcanın şiirlerini okudular, şairin anısına küçük müzisyenler hünerlerini sergilediler Yani Dağlarca sevgisi, vasiyetinin okunduğu Çamlıca Tepesinde, en güzel Boğaz manzarasına sahip bir okulda bir araya gelen insanların gönlünde yankılandı...

Yahya Kemalin dizeleriyle çıkmıştık Çamlıca Tepesindeki Bilfen Kolejineİstanbula âşık bir başka şairin dizeleriyle ayrılalım bu güzel okuldan ve diyardan Diyor ki Orhan Veli:

Biliyorum kolay değil yaşamak,

Gönül verip türkü söylemek yar üstüne;

Yıldız ışığında dolaşıp geceleri,

Gündüzleri gün ışığında ısınmak;

Şöyle bir fırsat bulup yarım gün,

Yan gelebilmek Çamlıca Tepesine

- Bin türlü mavi akar Boğazdan -

Her şeyi unutabilmek maviler içinde.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları