Europalia’da Türkiye Yılı

11 Şubat 2015 Çarşamba

Europalia, 1969’dan beri, iki yılda bir ekim-ocak ayları arasında Brüksel merkezli olarak Avrupa’nın muhtelif şehirlerinde düzenlenen bir festival. Avrupa’nın en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Şimdiye dek 24 kez düzenlenmiş. 2009’da Çin, 2011’de Brezilya, 2013’te Hindistan konuk olmuş.
45. yılında, yirmi beşincisi kültürü ve sanatıyla Türkiye yılı olacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Europalia 2015’te “Binlerce yıllık köklü kültürümüzün geleneksel ve modern unsurlarının, sahip olduğumuz renklerin bütününün yüzlerce sanatsal etkinlikle icra edilip tanıtılacağı”nı söylüyor. “Sinemadan tiyatroya, edebiyattan müziğe, el sanatlarından gastronomiye, müzecilikten kütüphaneciliğe kadar birçok alanda özgün performanslar sergileyeceğiz” diye de ekliyor.
Europalia’nın yapısı gereği, projede ülkemizi “kamu görevlisi olmayan sivil bir şahsın temsil etmesi gerektiğinden”, “Genel Komiserlik” görevi Erman Ilıcak’a verilmiş. Ilıcak’la ilgili olarak Google’da “Dr. Erman Ilıcak, Türk işadamı, yatırımcı, Rönesans Holding Başkanı” bilgisi çıkıyor. Forbes’in En Zengin 100 Türk 2013 sıralamasında
2.5 milyar dolarlık servetiyle Erman Ilıcak 10’uncu sırada yer almış. Başarılı bir işadamı. Ilıcak’ın Belçikalı muhatabı da bir işadamı; Ackermans&Van Haren Şirketi CEO’su Luc Bertrand.
Bir kültür sanat etkinliğinin yönetimine işadamlarını getirmek kuşkusuz soru işareti yaratıyor. 2013’te Hindistan’ın genel komiseri şairliği ve yazarlığı ile de bilinen bir politikacı olan Dr. Karan Singh, 2011’de Brezilya’nın genel komiseri aktör ve oyun yazarı Sergio Mamberti’ymiş.
Projenin koordinasyonunu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütecek. Genel Direktör Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal. Sanat küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman yapıyor. “europalia.turkey”in kadrosunda ayrıca İlknur Özgen (arkeoloji), Alin Taşçıyan (sinema), Vedat Başaran (gastronomi), İskender Pala (edebiyat), Yekta Kara ve Adnan Çoban (müzik), Beyhan Murphy (performans sanatları),Engin Özendes ve Paul McMillen (fotoğraf), Mehmet Birkiye (tiyatro) ve Uğur Derman (geleneksel sanatlar) küratör olarak yer alıyor. Bu kadro etkinlikleri gerçekleştirecek ama bütçe bakanlıktan. 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesindeki yapıyı anımsatıyor. Umarım oradaki bürokratlaşma yaşanmaz.
25 Kasım 2014’te Brüksel’de yapılan bir basın toplantısı ile “europalia.turkey” projesi tanıtılmış. Bu basın toplantısı Türk basınına pek yansımamış. Basın bültenine göre ilk ve en önemli etkinlik “Anatolia. Home of Eternity” adını taşıyor ve adından anlaşılacağı gibi Anadolu’nun kültür varlığını tanıtmayı amaçlıyor. Küratörler Prof. Dr.İlknur Özgen ve Prof. Dr. Marc Waelkens.
İkinci önemli etkinlik küratörlüğünü Engin Özendes ve Paul McMillen’ın yaptığı “Imagine Istanbul” fotoğrafçılar, sinemacılar, yazarlar ve müzisyenlerin gözünden İstanbul’un yaşadığı değişim yansıtılacakmış. Antwerp ve Liege’de kültürel mirasımızı tanıtmak amacıyla folklor, Osmanlı müziği, Karagöz ve Hacivat ve Osmanlı Şiiri etkinlikleri gerçekleştirilecekmiş ki bu “consept”in çok kalıplaşmış bir Türkiye tanıtımı olduğunu belirtmeliyim. “europalia.turkey”in ilk etkinliği ise 1 Ekim 2014’te başlayan ve 1 Nisan 2015’te sonuçlanacak amatör - profesyonel tüm fotoğrafçılara açık “Turkomania” adlı online fotoğraf yarışması.
Etkinliklerin “çağdaş” bir yanı da var ama bu bölümde isimler de etkinlikler de açıklanmamış henüz. Tüm renkler deyince akla başka sorular da geliyor. Bakan Çelik basın toplantısında bazı Ermeni sanatçıların adını vermiş. Kürt, Rum, Yahudi, Süryani, Çerkes ve diğer kimliklerden sanatçılar da merak edilecek. Bakalım Türkiye’nin tüm renkleri yansıtılabilecek mi yoksa yine devletin geleneksel “tek dil, tek millet” anlayışına mı sadık kalınacak.
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları