Atatürk'ü Silmek

11 Kasım 2008 Salı

Devrim Tarihi uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmet Görgülü, Mustafafilmini izledi, notlarını tuttu. Ciddi bir hazırlık içinde. Pop kültürüne bulanmış niyeti belli operasyona karşı bilimsel yanıtlar verecek. Görgülü, şöyle düşünüyor:

Olay, Mustafa Kemali Atatürkolmaktan düşürmek, Mustafa Kemali Türk insanının gönlünden çıkarmak, dimağından silmek amaçlı idi. Duruma bu gözle bakınca, işin ciddiyeti, önemi büyüdü.

Atatürkün uydurmalarla, iftiralarla neden kötülendiğini, asıl hedefin Atatürk mü olduğunu sorgulayan İsmet Görgülü, yanıtın Amerikalı gazeteci Nick Ludingtonun sözlerinde bulunabileceği kanısında:

Türkiyeyi birleştiren, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ve Mustafa Kemal Atatürktür. Bunlarsız Türkiye dağılabilir…“

Görgülünün vardığı sonuç şu:

Asıl hedef Türkiyedir, Türkiyenin dağıtılması, bölünmesidir. Bunun için, Türkiyenin kuruluş felsefesi olan Kemalizmi tasfiye etmek, Kemalizmin kurucusu Mustafa Kemal Atatürkü Türkiyeden silmek politikası izlenmektedir.

Bu politikayı kimlerin izlediğini anlamak için; Kemalizme yaklaşımlarına bakmak yeterli olur. Hangi ülke veya ülkeler Kemalizme karşıt ise bu politikanın peşindedir ve Türkiye üzerine bir niyeti vardır. İçerideki dinciler, bölücüler ve işbirlikçiler ise bunların vasıtasıdır.

Obama’nın Irak politikası

ABD siyasetini yakından izleyen deneyimli gazeteci Yılmaz Polat, yeni ABD Başkanı Obamaya seçilir seçilmez, geçen perşembe günü üst düzey bir istihbarat brifingi verildiğini aktardı bize. Brifing, Irak, İran ve El-Kaide üzerine olmuş.

Türkiye açısından en güncel konu belli: Obama, Irak politikasını nasıl biçimlendirecek? Yılmaz Polata göre perşembenin gelişi çarşambadan belli:

Bence oradaki Amerikan çıkarları başka hangi yollardan fazla zarar görmeden devam ettirilecek çalışması yapılacaktır. Bushun Irakın işgaline Demokratların da hemen hemen tam kadro destek verdiğini, Obamanın Irak danışmanları arasında şahinlerin olduğunu da unutmamak lazım. Örneğin, Büyükelçi Peter Galbright, çok uzun yıllardır Kürt konusunun mimarıdır. Barzani ve Talabaniyle ilişkileri, uzun yıllar önce Senatoda Claiborne Pell adlı çok etkili bir senatörün yardımcısı olduğu günlerde başlamıştır. Hoşyer Zebari ve Behram Salihin yakın arkadaşıdır. Şu anda Obamanın Irak danışmanları arasındadır ve Barzaninin de Washingtonda lobiciliğini yapmaktadır. Kendisi Senatör Pellin yanında çalıştığı zaman Pell, Senato Dış İlişkiler üyesiydi ve Joseph Bidenın yakın arkadaşıydı. Burada, Obamanın yardımcısı Joseph Bidenin Irak’ın 3e bölünmesi gerektiği yolunda açıklamalarını hatırımıza getirmeliyiz.

Sonuç olarak, Obamanın yanındaki bu isimler ve geç- mişlerine baktığımızda, Obamanın Irak politikasının nasıl şekilleneceğini de tahmin etmek zor olmayacaktır.

Bu isimlerin AKP değil ama, Türkiyedeki siyaset tüccarları diye adlandırdığım çok Cumhuriyetli karakterlerle öteden beri yakın ilişkisi olmuştur. Ayrıca bunların DTPli Ahmet Türk ve Leyla Zananın HEP yıllarında Washingtonda pazarlandığı 90’lı yılların başında da çalışmaları vardır. Bu isimler şu anda Irak konusunda hareket halindeler.

Tarih anlayışı

Can Dündarın Mustafafilminin tarih danışmanı Faruk Alpkaya imiş.

SBF öğretim üyesi olan Faruk Alpkaya, Kemalizm, ilerlemeden çok gerilemeye tekabül ederdiyen liberal düşünceci Prof. Dr. Atila Yaylaya destek bildirisi ile türbana özgürlükbildirisine imza atan akademisyenler arasındadır.

Faruk Alpkaya, Türkiyedeki tarih ders kitaplarının ulusçuluk ideolojisini aşılayanmetinler olduğunu, hattadüşmanlıkvepotansiyel şiddetkaynağı olduğunu; okullarda anlatılan tarihin hayattan tamamen koptuğunu, tarih eğitiminin bugünü yönlendiremez hale geldiğinidile getiren raporlara imza atan akademisyen olarak da tanınır.

Faruk Alpkaya ayrıca, Tarih Vakfının, Çocuklar ve Yetişkinler İçin Tarih Aracılığı Avrupa Yayınları Projesikapsamında öğrenciler için yayımladığı 20. Yüzyıl Dünya ve Türkiye Tarihikitabının yazarları arasındadır.

Faruk Alpkayanın bu kitabında, okullarımızda yıllardırİzmirin işgaliolarak öğretilen olay, ...Yunan kuvvetleri İzmire çıkarak, Rum nüfusunun da desteğiyle Ege bölgesinde işgal yönetimi kurdu. Bu son gelişme İzmirin de Selanik gibi kaybedileceği endişesini güçlendirdigibi bir anlatımla aktarılmış, yine okullarımızda İzmirin kurtuluşuolarak okutulmakta olan 9 Eylül 1922 tarihi ise İzmirin alınmasıifadesi ile tanımlanmıştır.

Yani; Yunan İzmire çıkmakta, Türk ise İzmiri almaktadır.

Böylece tarih, ulusçuluk ideolojisini aşılayan metin olmaktan da,düşmanlıkve potansiyel şiddetkaynağı olmaktan da çıkmaktadır.

Piyasaya yeni sürülen Mustafafilmi ekibinin tarih anlayışı işte bu kadar yalındır...

İnce sanat

Can Dündar, Mustafa filminde Atatürk korkak biri olarak mı gösterildi sorusuna şu karşılığı veriyor:

Atatürk Ben karanlıkta yatamam çocukdiyor. Karanlıktan korktuğunu söylemiyor filmde. Benim o sahneyi koymamın amacı, o dönem mum alacak paralarının bile olmadığını anlatmaktı. Eğer buradan Atatürke korkak denildiği imajı çıkıyorsa bunda kötü niyet var demektir.

Arkadaş çok iyi niyetli aslında da, izleyici hödük... Öyle ince sanat yapıyor ki, anlayamıyorlar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları