Savaş Rüzgârları ve Kale Avrupası’nın İflası

15 Şubat 2015 Pazar

Hollande’ın Ukrayna krizi için sarf ettiği “Kalıcı barış olmazsa geriye bir senaryo kalıyor o da savaş!” sözlerinden hafta geçmeden İtalyan Dışleri Bakanı Paolo Gentiloni de Avrupa da tabu olan “savaş” olasılığını gündeme getirdi.
İtalyan Bakan bir “savaş” senaryosunu, bu kez Ukrayna değil Libya bağlamında hatırlatıyor.
İtalya’daki SkyTG24 televizyonuna konuşan bakan; Libya konusunda harekete geçmek gerekirse “İtalya’nın çarpışmaya hazır olduğunu” söylüyor…
Sınırlarındaki sorunları yıllarca “komşuluk politikaları”, “denetimli kaos” gibi “uzaktan kontrol” “cool” yaklaşımlarla geçiştirmeye çalışan Avrupa’nın doğu ve güney hattında art arda dikişler atıyor.
Avrupa kalesinin üzerinde biriken karabulutlar, hız kazanan bir fırtınanın haberciliğini yapıyor.
Minsk’te hafta içi Ukrayna üzerinde varılan ancak kuşkuyla karşılanan “ateşkes” henüz sonuç vermedi…
Dikkatler Ukrayna üzerinde toplanmışken bu defa İtalya’nın Dışişleri Bakanı Gentiloni, güneyden yaklaşan bir başka badirenin alarmını verdi.

‘İtalya çarpışmaya hazır!’
IŞİD Libya’nın en önemli 2. büyük şehri Sirte’yi ele geçirmişti…
İslam Devleti”nin Libya sahillerinde ilerlemesini 300 kilometre beride kıyıları olan Çizme,“ulusal güvenliğine” “tehdit” olarak görmekteydi.
IŞİD’in “Vatikan’a halifelik bayrağı dikeceğiz” deklarasyonlarını göz ardı etmeyen Bakan, “İtalya’ya birkaç saat mesafede terörist tehdidi olduğunu inkâr edemeyiz” demekte, “BM çatısında İtalya’nın teröre karşı Libya’da çarpışma-ya hazır olduğunu” belirtmekteydi…
Savaş” seçeneğini anayasasında açıkça 11. maddesinde yadsıyan ve II. Dünya Savaşı sonrası dönemde barışçılığı benimseyen İtalya’da, bakanın sözleri derin kaygı ve şaşkınlık yarattı.
Dışişleri Bakanlığı’nın Libya’dan İtalyan yurttaşlarını boşaltması da krizin “aciliyetini” artırdı.
İtalya’nın Libya’da artan IŞİD varlığından duyduğu korkunun çeşitli dayanakları var:
Bunlardan ilki IŞİD’in İtalyan kıyılarına “füzeyle” saldırı gerçekleştirme olasılığı…
Uzmanlara göre Roma’nın böyle bir saldırıya maruz kalma ihtimali sıfıra yakın.
Ama Trablus’tan sade 300 ve 470 kilometre ötede bulunan Lampedusa ve Ragusa gibi hedeflerin, böyle bir saldırıyla karşılaşma şansı ciddi bir senaryo.
İkinci konu petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip Libya’daki yoğun ekonomik çıkarlar…
İtalya’nın Libya’da hassasiyetle gözetilen stratejik çıkarları olmasının ötesinde; petrol-doğalgaz kaynaklarının IŞİD’e geçmesi başlı-başına badire.
Libya petrollerinin IŞİD’in “bankomat”ına dönüşmesi çok ciddi bir korku senaryosu.
Son olarak Libya’dan İtalya’ya yönelen “kaçak göçmenler trafiğinin” gene IŞİD’in eline geçmesi ihtimali var ki, bu da İtalya açısından az dehşet verici değil…
Afrika’dan Çizme’ye yönelen kaçak göçmen trafiğinin tam kalbinde Libya.
Afrika kıyılarıyla Sicilya arasındaki Sicilya Boğazı’nı geçmek için kaçak göçmenler adam başı 1000 dolarla 6000 dolar arasında değişen ücretler ödüyor.
Libya’da gayrı safi milli hasılanın yılda yüzde 10’una eşit büyüklükte hatırı sayılır bir gelir sağlayan bu trafiğin IŞİD tarafından yönetilmesi, hem IŞİD’e temin edeceği fonlar açısından, hem Avrupa’ya yönelen kaçak göçmen ve cihatçı trafiğinin musluğunu kontrol altına alma açısından gene uyku kaçıran bir kâbus senaryosu olarak görülüyor.

Mısır ve Tunus alarmda
Akdeniz’de IŞİD alarmı” veren tek ülke İtalya’dan ibaret değil.
Mısır ve Tunus’ta gelişmelerden kaygılı.
Mısır da, İtalya gibi yurttaşlarını Libya’dan boşaltıyor.
Sisi ve İtalya Başbakanı Renzi arasında konu üzerinde istişareler yürütülürken AB’nin Dış İlişkiler-Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de önceki gün Tunus’ta Kuzey Afrika ülkeleri temsilcileri ile bir araya geldi.
Mogherini, AB çerçevesinde önerilebilecek tüm çözüm önerilerinin, Tobruk-Trablus arasında bölünen Libya’da bir “diyalog” ortamının yaratılmasına bağlı olduğunu söylüyor ki; IŞİD’in denkleme girmesinden sonra bu tam bir hayal.
Suriye’de yaşananlar Libya’da da yaşanıyor…
Suriye’de nasıl El Nusra’dan ayrılanlar “halifelik” saflarına geçip IŞİD’e güç verdiyse; Libya’da da Ensar el Şeriat’tan kopup IŞİD’e katılanlar IŞİD’in hızla büyümesini sağlıyor.
Libya’da Amerikan Konsolosluğu’na yapılan saldırının sorumlusu “Ensar el Şeriat”ın IŞİD’leşmesi, “Libya bunalımını” derinleştiriyor.

Kaddafi mumla aranıyor
İtalyan basınındaki bilgilere göre, bir cihatçı karargâhına dönüşen Akdeniz kıyısındaki “Derna”’dan sonra “Sirte” de artık IŞİD’çilerin elinde.
Sirte radyosu ve televizyonlarından cihat çağrıları, ilahiler, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammet el Adnani’nin söylevleri yükseliyor. Bingazi ve Trablus’ta da ayrıca IŞİD etkileri görülüyor. Çölde ırak petrol kuyularına IŞİD bayraklarının dikildiği, çoğu yerde sivil halka IŞİD broşürlerinin dağıtıldığı aktarılıyor.
17 Şubat, Kaddafi’yi alaşağı eden devrimin dördüncü yılı. Roma başta olmak üzere Avrupa Kaddafi’yi mumla arıyor.
 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları