Yalanlara Karşı Gerçekler

16 Şubat 2015 Pazartesi

Değerli okurlar, son zamanlarda Cumhuriyet Gazetesi hakkında bir kısım medyada yalan yanlış pek çok uydurma haber yapıldı. Bütün bunların yanıtsız kalması düşünülemez. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’nca oluşturulmuş İcra Kurulu’nun bu yalan dolan haberlere, yayınlara yanıtını okurlarımızın bilgisine sunuyorum:

Okurlarımız ve kamuoyu biliyor.

Cumhuriyet gazetesinin ortaklık yapısı, bu gazetede kimlerin hangi miktarda payı olduğu, kimlerin bu gazeteyi ekonomik olarak desteklediği,gazeteye kimlerin egemen olduğu vb. sorular sıkça gündeme getirilir.

Aslında yukarıdaki soruların yanıtları açık ve nettir.

Dileyen gazetenin künyesindeki bilgilerden ve gazeteyi yayımlayan şirketin (Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş) ticaret sicilindeki kayıtlarından tabloyu görebilir. Nitekim bu gazetede yeri geldiğinde bu konudaki bilgiler sağlıklı ve şeffaf bir şekilde okurlarımızla paylaşılır. Hem de ticaret sicili kayıtlarından çok daha fazlası ve ayrıntısıyla.

***

Geçtiğimiz hafta, Cumhuriyet’in haberciliğinden, yayınlarından epeyce rahatsız olduğu bilinen iktidar çevrelerine yakın bazı medya kuruluşlarında gazetemize ilişkin çoğu yalan, yanlış bilgiler yayınlanmış; kamuoyu yanıltılmaya çalışılmıştır.

Amaç bellidir.

Gazeteyi belli ekonomik güç odaklarının kontrol ettiği izlenimini oluşturarak, gazeteyi ve yayınlarını itibarsızlaştırma çabası.

Bu konuda kafa karıştırmaya yönelik yanlış bilgilerin önüne geçmek için ülkemizde belki de siyasi ya da ekonomik olarak herhangi bir güç odağına, çıkar grubuna bağlı olmayan, kendine özgü yapısıyla gerçekten bağımsız tek gazete olan Cumhuriyet’imizin ortaklık yapısını bir kez daha paylaşalım.

***

Cumhuriyet gazetesinin isim, imtiyaz ve yayımlama dahil her türlü maddi, manevi hakları herhangi bir ticari şirkete değil, yalnızca Cumhuriyet Vakfı’na aittir.

Bir cümleyle ifade edersek, Cumhuriyet gazetesinde tek söz ve yetki sahibi vardır, o da Cumhuriyet Vakfı’dır.

Bilindiği gibi vakıflar kâr amacı güden kurumlar değil, tersine bütün iktisadi varlıklarını ve olanaklarını sosyal, kültürel, siyasal, toplumsal ya da benzeri bir amacın gerçekleşmesine tahsis eden kurumlardır.

Cumhuriyet Vakfı’nın temel amacı, vakıf resmi senedinde belirlenmiş ilkeler ve amaçlar doğrultusunda Cumhuriyet gazetesinin yayımlanmasını sağlamak, desteklemektir.

***

Vakıflar ticari kurumlar olmadığı için, ticari nitelikli işleri doğrudan yapamazlar. Ancak ayrı bir iktisadi işletme kurarak ya da bir ticaret şirketi üzerinden dolaylı olarak ticari faaliyet yürütebilirler.

Bir gazetenin yayımlanması, satışa sunulması ticari bir faaliyettir.

İşte bu nedenle Cumhuriyet Vakfı da sahibi olduğu Cumhuriyet gazetesini bir ticaret şirketi üzerinden yayımlamaktadır. Cumhuriyet gazetesini yayımlayan Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş’dir.

Bu şirketin, yönetim imtiyazlı hisselerinin tamamı Cumhuriyet Vakfı’nındır.

Böylece, gazete üzerinde başkaca herhangi bir hissedarın, sırf hissedarlık ilişkisi nedeniyle olası müdahalelerine tamamen kapalı hale getirilmiş, gazetenin kontrol ve yönetim hakkı tartışmasız bir şekilde Vakfın egemenliğine bırakılmıştır.

***

Peki, Cumhuriyet gazetesi üzerinde yasal olarak tek söz ve karar sahibi olan Cumhuriyet Vakfı’ndaki yönetim yapısı nasıldır, yetkili kişiler kimlerdir?

Cumhuriyet gazetesine 1963 yılında giriş yapan Orhan Erinç’in başkanlığında, her biri bu gazeteye uzun yıllar emek vermiş, gazetenin ilkelerini özümsemiş olan Cüneyt Arcayürek, Hikmet Çetinkaya, Mustafa Balbay, İbrahim Yıldız, Akın Atalay, Önder Çelik, Güray Öz, Nail İnal, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Musa Kart’tan oluşan 12 kişilik vakıf yönetimi en üst karar organıdır.

İşte, bizim Cumhuriyet gazetemizin tekmili birden havuzu bundan ibarettir.

Tabii bir de, Cumhuriyet gazetesinin en büyük güvencesi olan ve her zaman gazetesiyle farklı bir ilişkisi bulunan Cumhuriyet’in sadık ve fedakâr okurları…

Bu yapısal özelliği ve özgünlüğü nedeniyle, gazetemiz bağımsızlığını koruyabilmekte, ne hükümet, ne cemaat, ne bir siyasi parti ya da grup, ne de bir sermaye grubuna bağımlı olmadan gazeteciliğin gereklerini özgürce yerine getirmeye çalışmaktadır.

Akın Atalay

Cumhuriyet Gazetesi

İcra Kurulu Başkanı



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları