Öztin Akgüç

Ağalık Düzeni

22 Şubat 2015 Pazar

Türkiye’ye getirilmek istenen anayasal düzen konusunda savunucuları kıvranıyor. Başkanlık sistemi, yarı başkanlık, ülkeye özgü başkanlık deniliyor; ama bir türlü tam tanı da konamıyor.
Halk dalkavukluğu yapmayayım ama halk benimsemeden, mücadele etmeden ne demokratik düzen yaşatılabilir, ne özgürlükler hatta ülkenin bağımsızlığı korunabilir. Halkımızın aydınlanması, haklarına ve özgürlüğüne sahip çıkması ülkemizin geleceğini belirleyecektir.
Sözde tarafsız, erselik TV kanallarında gösteri yapan, yanıltıcı etiketler taşıyanlardan ülke geleceği için olumlu bir beklentim yok. Ülke, siyasal olarak, ekonomik olarak kısırdöngülere kapılmışsa, medyanın da, sözde bilim adamlarının da ürkek, çekingen iş âleminin de sorumluluğu vardır.
Göstermelik değil gerçek demokrasi, faziletli, erdemli, cesur, hak ve özgürlüklerine sahip çıkan, mücadele eden, yılmayan, düzgün bireylerin düzenidir. Her düzenin kendine özgü, belirli niteliklere sahip birey tipi, insan tipi vardır. Demokratik insanın da belli özellikleri, artamları, erdemleri vardır.Özenti ile beyanname yayımlayarak, Batı benzeri kurumlar oluşturarak, demokratik düzen ne yazık ki kurulamıyor.

***

Halk gerçekten ne düşünüyor, ne özlüyor? Anketler, hele hele bizde yapılan anketler, bir değer taşımıyor. İlk elden doğrudan bilgi edinmek sağlıklı yol. Geniş bir çevrem yok. Eczacı, sürücü, bakkal dostlar var. Zaman zaman onlarla konuşur, bilgi edinirim, izlenimlerini aktarırlar. Türkiye’ye getirilmek istenen düzen konuşulurken, bir sürücü arkadaş, düşünürlerimizin, hukukçumuzun, medyanın koyamadığı düzen ismini hemen koydu: “Ağalık Düzeni.” Bizde kurulmak istenen düzen, başkanlık sistemi değil, fiilen, de facto oluşmuş bir düzene bir hukuki giysi oluşturmak.
Sanılıyor ki, başkanlık sisteminde başkan isteğince ülkeyi yönetecek, hızlı kararlar alınacak, uygulanacak.
Anayasa hukukçusu olmaya gerek yok. Biraz günceli izleyen bir kişinin ABD’de, federal devlet, federe devlet, bölgelerarası, Başkan, Kongre, Temsilciler Meclisi, Senato arasında dengelerin nasıl kurulduğunu, korunduğunu bilir. Geçen yıllarda, Obama’nın hem de halk yararına bir yasayı Kongre’den geçirmek için ne kadar zorlandığı, federal devletin bir süre çalışanlarına ödeme dahi yapamadığı, ABD’nin finansal uçuruma yuvarlanmasının gündeme geldiği, ancak Obama ile Kongre arasında ödünleşme sonucu, ABD’nin finansal uçurumu aştığı unutulmamalıdır.
Başkanlık sistemi ile ağalık düzeni birbirinden ayrılmalıdır. Başkan değil, ancak ağa, yandaş besler, buyurgandır, kural tanımaz, mutlak yetkiye sahiptir, isteğince yönettiği gibi, cezalandırır da.
Ağalık düzeninin yıkıldığını, patron, patrimonyal düzenin yüzyıllar öncesinde kaldığını gözardı ederek, ülkede artık çiftlik yönetiminde dahi geçerli olmayan ağalık düzenini, anayasal bir sistem olarak ülkede geçerli kılmaya çalışıyoruz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyüme balonu 20 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları