Mustafa'dan Obama'ya Asimetrik İlişkiler

15 Kasım 2008 Cumartesi

Mustafafilmi ve Obama olayıarasında ilginç bir bağ var. Mustafacılarda Obamacılarda aynı cephenin insanları. Omurgasını Batıdan estirilen rüzgârlar oluşturuyor.

Oysa ilk bakışta karşıt ya da ilgisiz gibi görülebilir; öyle ya Mustafa”, Atatürkün ele alınmamış yönlerinisorgulayan bir film. Obama işi ise bizdeki Amerikancıların, yeni umut olarak pazarladıkları bir Holywood yapımı”.

- Batı emperyalizmi soğuk savaş sonrasında Türkiye üzerindeki oyunlarını açık pazarda fiilen yürütmeye başladı. Filmler, romanlar, mahkemeler, medyatik operasyonlar, Türkiye gibi açılmışülkelerde uygulanagelen sivil darbeler. Bunlar turunculardan biraz farklı.

Hahambaşılardan köşe yazarlarına, kimi profesörlerden belgesel yapımcılarına kadar herkes işin içinde. Soğuk savaş sonrası Batıdan estirilen yakıcı ve emperyalist rüzgârları arkalarına almış ortalığı süpürüyorlar.

Bir danışmanın açık açık söylediği gibi, kendilerini seve seve kullandırıyorlar”.

- Bugün ABD ve AB Türkiyede kimlere kızıyor?

Atatürkçülere, ulusalcılara, Cumhuriyetçilere, Lozancılara Mustafa Kemal Atatürkün ilkelerinden, felsefesinden ve kurduğu Cumhuriyetten nefret ediyorlar, ılımlı İslamı tercih ediyorlar.

Türkiye içinde iki türlü işbirlikçi var; bir kısmı açık açık, Biz de Cumhuriyete, Atatürke , Lozana, sosyal ve laik hukuk devletine karşıyızdiyorlar. Laflarını sakınmıyorlar. Buna karşılık elit ve entelektüel kimlikli çevrelerdeki aydınımsıBatıcılarımız ise oyunu farklı oynuyorlar; haktan (ve halktan) yana görünüp emperyalizmin işine yarayacak her türlü malzemeyi üretiyorlar. Ben bunlara örtülü işbirlikçileradını taktım. Her yerde karşımıza çıkarlar; iş çevrelerinde, akademik çevrelerde, sanat çevrelerinde Cumhuriyeti ve Atatürkü sever görünüp el altından sömürgecilerin bayıldıkları ürünleri onlara teslim ederler.

Sartreın Saygılı Yosmasındaki saygımızı bunlara gösteremeyiz. Bunlar saygısızlar sınıfına girerler, işlerini çaktırmadan yürütürler. Bir elleri yağda, bir elleri baldadır. Her iki tarafı da idare ederler. Uygar görünüşlü, aydınımsı havalarda kendilerini hep gündemde tutarlar.

Amerikancıların filmi, Obama

Amerikan yapımı yeni belgeselin adı Obamanın Rüyasıdır. Amerikancı pazarlamacılar Obama belgeselinde dünyayı kurtaracak kara maskeli bir adamı keşfetmişlerdir.

- Obama Salem büyücüsü gibi kötülükleri kovan bir siyahidir Yarın İncilin içinden çıktığını iddia eden Amerikalı meczuplar görülürse hiç şaşmayın. Hayalet Avcıları filmindeki gibi siyah Obama hayaletlere görünmeden onları kovalayacaktır.

- Obama cephesinde hayal gücünün pompalanarak kullanılmasına karşılık Mustafanın tarafında asimetrik bir çalışma var. Emperyalizmi Anadoludan kovan Atatürk kimliği yerine karga kovalayan bir çocuk sergileniyor. Sen misin yedi düvelikovalayan kahraman, al sana, karga kovalayan bir figür sokarım kafalara dercesine

Evet bir çocuk serçelere taş atmış olabilir, bunu göstermekte bir sakınca yok. Ama emperyalizmin üzerine yüklendiği bir dehaya, onun üstün niteliklerini saklayıpsıradanlık yüklemeye kalkarsanız işin niteliği değişir. Fikri, sanatsal ve ahlaki olarak yan tutmuş olursunuz. Bu yandaşlık emperyalizmin tarafında olmakla eş anlamlıdır.

Parametreleriniz”, saldırgan cephe ile örtüşmektedir, esas sorun buradadır. Sonuçta masumiyet ve sanat adı altında emperyalizme destek vermiş duruma düşersiniz.

Hitler döneminde iki tip fikir ve sanat insanı oldu; bilim ve sanat çalışmalarını onun yanında sürdürenler ve ona karşı çıkanlar. Hitler rejimi ile işbirliği yapan sanat ve bilim insanlarının Bizi rejim ilgilendirmez, biz sanatımızı icra ediyoruzdemeye hakları olabilir mi?

Ben Mustafameselesini bu pencereden görüyorum. Esas tartışmanın bu olduğuna inanıyorum. Emperyalizmin yanında (ve hizmetinde) sanat ve bilim olur mu? Herkesin bu soruyu sorup yanıt araması gerekir.

Soğuk savaş sonrasında, kendi ülkelerine Batının emperyalist gözlüğünden bakanlarödüllendiriliyor. Kimileri adeta,Batıdan sipariş almışçasınaya ürünler, ya da söylevler sergiliyor. Karşılığında Batıdan da, içerdeki uzantılarından da destek alıyorlar.

Can Dündar da işi garantiledidiye bir yazı yazarsam acaba ona da Pamukta olduğu gibi bir omuz vermiş olmaz mıyım!..

www.istanbul.edu.tr/iktisat/emanisali



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları