Cüneyt Arcayürek

Ya Öyle ya da Böyle!..

04 Mart 2015 Çarşamba

Dolmabahçe açıklamasının ardından topyekûn medyadan yükselen barış türküleri birden akordu bozuk seslere dönüştü.
HDP’yi ve eşbaşkanını hedef alan Kaçak Saray’ın başlattığı saldırıyı; muhalefetin saraya vekâleten başbakanlık koltuğunda oturduğunu söylediği AD ve de nihayet Başbakan Yardımcısı Bülenç Arınç, üstelik 40 yıllık politikacıya yakışmayan üslupla devam ettirdi.
Bu saldırıların temel hedefi ve amacı elbette konuşmaya, tartışmaya değer.

***

Üstelik seçim arifesinde dilediği ve istediği oranda oy alamayacağını gören tepeden tırnağa AKP kadrosunun koro halinde HDP’yi ve eşbaşkanını neden hedef aldığını kestirebilmek için de derin siyasal deneyimlere sahip olmaya gerek yok.
7 Haziran seçimlerinde anayasayı tek adamın diktatörlüğüne terk edecek anayasa değişikliği yapabilmek için gerekli olan 330’u aşan milletvekili kazanmaması olasılığı; öncelikle Kaçak Saray’ın ve ne derse eyvallah deyip yineleyen genel başkandan bakanlarına ve hatta iddiaya göre AKP örgütünün de kâbusu! HDP’yi ve eşbaşkanını doğrudan hedef alan son tartışmaların özü, AKP’nin 7 Haziran seçimini kazanmak için kullanacağı değişik figürlerin başlıcası.

***

Eşbaşkanı doğrudan hedef alan Kaçak Saray’ın başlattığı saldırı HDP’nin türlü engellere karşın yüzde 10 barajını aşarak Türkiye partisi olarak Meclis’e 60’a yakın milletvekili ile girmesini engellemek ve...
....pek arzulu oldukları bu sonucu elde edebilmek için kademeli olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminden beri yıldızı parlayan Selahattin Demirtaş’ı eşbaşkanlıktan koparmak ...
...bu partinin olası başarısını engellemek için çözüm sürecinin başarısızlığa uğramasını sağlayacak var olduğunu iddia ettikleri “engelleme projesi”nin başında Demirtaş’ın olduğunu vurgulayarak ...
... HDP yönetiminde ve genelde partide çatlak oluşmasını sağlamaya çalışıyorlar.

***

Bu görevin nihai saldırısını yapmak da, Dolmabahçe açıklamasından sonra bir açıklama yapan Demirtaş’a genelde ağır eleştirilerle saldıran Arınç’a düştü ve kırk yıllık siyasetçiye ve siyasal etiğe yakışmayan söylemlerle Demirtaş’a yüklendi.
İç istihbarat örgütlerinden aldığı bilgilere ek olarak Demirtaş’ın “sürecin başarıya ulaşmasını arzu eden birisi olmadığını” söylüyor.
Fakat 4 Şubat’ta açıklanması beklenen HDP’den gelen metinde neler olduğunu açıklamadığı kimi istekleri reddetmelerinden sonra HDP’de baş gösteren telaş sonucu bu metin değiştirilerek 28 Şubat’ta okunan son şeklini aldığını iddia ediyor.
Kırk yıllık deneyimli politikacılığıyla övünen tavrıyla Arınç, 24 günlük ara süreçte hükümetin kabul edemeyeceği HDP koşullarının neler olduğunu açıklamak zorunda.
Böyle muğlak, kafa karıştıran ifadelerle çözüm sürecinin ilerlemesine hizmet ettiğini sanıyorsa Arınç ve AKP kadroları, yanılgı içindeler.

***

Dolmabahçe açıklamasından sonra TV’lerde yayımlanan Demirtaş’ın yorumu, KCK’nin, Kandil’in asla silah bırakmayı engellemeyeceklerini, asıl tartışma konusunun hükümetin bu açıklamadaki demokratik saptamaları hayata geçirmek için ne düşündüğünü açıklamaması idi.
Arınç’ın öteden beri karşı olduğu Demirtaş’tan intikam alırcasına bu konuşmasına yakışıksız yorumu aynen şöyle:
“Demirtaş’ın bir saat sonraki yüz ifadesine bakın. Çatık kaşlar, sıkıntı, öfke ve nefret!”

***

Başbakan grubunda önceki gün hükümetin İç Güvenlik Yasası gibi valilere, polise yargı yetkisinin yanı sıra polise çok geniş yetkiler, hatta silah kulllanmasına izin veren demokratik kurallarla asla bağdaşmayan İç Güvenlik Yasası’nda bir santim geri adım atmayacağını açıkladı. Oysa çözüm sürecinin önündeki en büyük engel İç Güvenlik Yasası’nda inat eden hükümet!
Bu yasa yalnız HDP’nin karşı çıktığı bir yasa değil. Genelde bütün muhalefet partilerinin, kamuoyunun onaylamadığı bir yasa...
Daha işin başında uzlaşmayı zorlayan açıklamalar izleniyor.
Temenni edilir ki, HDP; partide kargaşa yaratmayı amaçlayan AKP’nin saldırılarından esinlenmez; seçimlerde ve daha sonra AKP’nin değirmenine su taşımaz!

***

Bu seçim rejimsel açıdan çok önemli.
Kaçak Saray ülkeyi ya teslim alacak ya da bu gerçeği bugünden gören partilerin çabasıyla bu amacını yitirecek!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları