İlhan Selçuk

Eşşek Herifin Damadı...

27 Mart 2003 Perşembe

PENCERE


Eşşek Herifin Damadı...

Bugünkü yazının başlığındaki deyişi babam ve arkadaşları sık sık kullanırlardı; çoğu Birinci Dünya Savaşı fırtınasında Arap çöllerinin kumlarını yutmuş eski askerlerdi.

“Eşşek” derken sözcüğü şeddeli söylemek, deyişin tadını çıkarmakla eşanlamlı sayılırdı; özellikle vurgulanırdı:

- Eşşek herifin damadı!..

Aradan zaman geçti, kuşaklar değişti, eşşek herifin damatları eksileceğine çoğalıyorlar.

*

Eşşek herifin damadı kimdir?..

Savaşçılıkta Amerikalı’yı İngiliz’i sollayıp geride bırakandır.

Eşşek herifin damadının bir süredir avucu kaşınıyordu, çünkü Meclis’ten tezkere çıksaydı, Irak saldırısında Kuzey Cephesi açılsaydı, Amerika’dan yeni borç gelecekti; bu olmayınca damadın Allah’ı şaştı; insan kanı üzerine vampirlikle dolar üzerine kişisel çıkarını birleştirip keyfine bakmak isteyen damat; borç lobisi ile savaş lobisi’nin tezgâhında medyacılık yapıyor.

Borç lobisi Türkiye’nin canına okumuş, ekonominin kanına girmiştir.

Devleti yüksek faiz üzerine borçlandıran bu azınlık doymak bilmiyor; holdinginin kârlarını -üretim değil- faiz gelirleri üzerine oturtan lobi, girişimci işadamlarını piyasadan kovuyor; tekelleşen medya bu tezgâhın propagandasını yapıyor.

Bizim devlet, içeriye ve dışarıya yüksek faiz üzerine borçlanmak politikasına kul oldukça, ne içerde üretim artar, ne de dışardan yabancı sermaye gelir.

*

Irak’ta yaşanan lanetlenesi savaş kör kör parmağım gözüne nice gerçeğin ortalığa dökülmesine yaradı; Küreselleşme’nin maskesi düştü; Amerika’nın ‘hırsı piri’si kanlı dişlerini gösterdi; Türkiye evet efendimci tutumunu bir yana bırakırsa adam olacağını derinden duyumsamaya başladı.

Nitekim pabucun pahalı olduğunu anlayan Başkan Bush, Türkiye’ye dönük “asarım, keserim, seni yıkarım” tutumundan vazgeçip 8.5 milyar dolarlık yeni bir kredi için Kongre’ye başvuracakmış...

Bizim medyacı haberi nasıl veriyor:

“Bush kesenin ağzını yeniden açıyor.”

Keselere kasalara fena halde aklını takmış borç lobisi savaş lobisine dönüştükçe, medyacıların aklı fikri çarpıklıktan kurtulamayacak!..

*

Yazı boyunca eşşek herifin damadının marifetlerinden söz açtık...

Peki, “eşşek herif” kim?..

Ayrıca adını vermeye gerek var mı canım, kim olduğunu biliyorsunuz.

(27 Mart 2003 tarihli yazısı)



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Patrikhanenin Sicili... 11 Haziran 2012
Mumcu'nun Saptamaları... 7 Haziran 2012

Günün Köşe Yazıları