Anadolu E-fıs!

27 Aralık 2013 Cuma

Yılın son yazısını Anadolu Efes’e ayırmak istemezdim ama Tuncay Bey yine yaptı yapacağını: Sezon ortasında koçunun işine son verdi. Tuncay Özilhan’ın Aydın Örs’e su şişesi atarak başlattığı bu “sezon ortası operasyon” işi o kadar klasikleşti ki, zahmet edip yeniden yazmayacağım bazı şeyleri. Efes için yazdığım bazı yazılardan “parçalar atacağım” bugünkü yorumumun içine.
İşte 2 Mart 2012 tarihli “Kazan Ölüyor!” başlıklı Basket Yorum’dan birkaç bölüm: “Tuncay (Özilhan) Bey! Dost acı söyler: Sen belki farkında değilsin ama basketbol takımınla birlikte şirketlerin de kan kaybediyor... Dur! Hemen bozulma. Nasreddin Hoca’nın kazan hikâyesini bilirsin sen. Hani... Vardır ya... ‘Kazan doğururken iyiydi de kazan ölünce mi kötü oldu’ der Hoca komşusuna. Basketbol takımının başarıları şirketlerinin (özellikle de Efes Pilsen’in) imajına olumlu katkılarda bulunurken ellerini ovuşturup başarısızlığın faturasını görmezlikten gelmek olmaz. Efes iyiyse sen de iyisindir, şirketlerin de iyidir. Ama eğer... Anadolu Efes Kulübü kötü yönetiliyorsa, senin yöneticiliğin de şirketlerinin yönetimi de sorgulanır beyim!..”
“Sporun gücünü yadsıma Tuncay Bey!...” “…Senin adını da Türkiye’nin en üst düzey yöneticileri arasına sokan, seni patronlar kulübüne (TÜSİAD) başkan yapan, sana televizyon programlarında Donald Trump’ın formatıyla rol kestirip ‘Artık seninle çalışmak istemiyoruz’ dedirten (‘You are fired’ın (kovuldun) kibarcası…) yalnızca şirketlerinin başarısı mıydı? Bir düşün bakalım sayın başkan!”
“Benden sana tavsiye Tuncay Bey: Eğer Anadolu Efes basketbolun içinde kalacaksa, onu oyuncağın gibi değil şirketlerin gibi yönetmelisin. Her yıl yeni bir teknik adamla çalışmak, sezon ortasında koç ‘şut’lamak, B planı bile olmayan günlük kararlar alıp 20 milyon dolarlık takımı sıradan bir Yunanlı (o zaman Zouros vardı şimdi Aggelou geldi) koça emanet etmek, gerçek suçluları uzaklarda aramak vs, vs… Bunlar senin gibi üst düzey bir ‘patron’a yakışır mı Bay Özilhan? Şunu unutma: Bizim için Anadolu Efes iyiyse Tuncay Bey iyidir… Ama eğer.. Anadolu Efes ‘fıs’larsa, onunla ilişkili herkese ve her şeye olan inancımızı yitiririz. Bu nedenle… Vitrinine özen göster ve ‘iş’ine dört elle sarıl Tuncay Bey!...”
Bir tarihte parasal bazı şeyler de yazmıştım Tuncay Bey’e ama tozun dumana katıldığı bugünlerde o konuya girmeyi hiç istemiyorum. Ve... Hepinize iyi yıllar diliyorum…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sorumluluk! 11 Mayıs 2020
Mücbir sebep! 24 Mart 2020
Ergin-Larkin 18 Mayıs 2019

Günün Köşe Yazıları