En Zengin Türklerin İlişkileri

14 Mart 2015 Cumartesi

Forbes dergisi, bu yılın en zengin Türklerini açıkladı. Zengin olacaksın, ama siyasete bulaşmayacaksın! Eşyanın tabiatına aykırı...
İşte en zengin Türklerin bir kısmının bugünkü siyasilerle ilişkileri: Murat Ülker (Yıldız Holding) - Yıldız Holding Ülker Grubu üzerinde yapılandı.
Murat Ülker de Ülker Grubu’nu kuran Sabri Ülker’in oğlu. Yakın geçmişte Ülker Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı üstlenen Orhan Özokur’un kardeşi Atilla Özokur, 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kardeşi Mustafa Erdoğan ile birlikte ortaklaşa “Yenidoğan Gıda Pazarlama Şirketi”ni kurmuştu. Dönemin parasıyla yaklaşık 1 trilyon liraya (bugünkü 1 milyon lira) satılan bu şirket, yakın geçmişte Erdoğan’ın ticaret yapma araçlarından yalnızca biri olmuştu. Erdoğan’ın, başbakan olmadan önce Atilla Özokur ile birlikte kurduğu diğer şirketler, İhsan A.Ş. ve Emniyet A.Ş’nin bir özelliği ise, her ikisinin de AKP iktidarı döneminde çıkarılan vergi affından yararlanmış olmalarıydı.
Erman Ilıcak (Rönesans Holding) - Ilıcak’ın holdingi AOÇ’de yapılan sarayın müteahhitliğini üstlendi. Ilıcak, saray için “Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışan bir proje oldu. Bizim için büyük onur, şeref ve gurur kaynağıdır. Çocuklarımıza bırakacağımız bir mirastır” demişti.
Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat) - Ağaoğlu’nun Bakırköy’de yürüttüğü bir konut projesinde 70 metrelik yükseklik için iznini dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığı iddiası, yine dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeye eklenmişti.
Ahsen Özokur (Yıldız Holding) - Sabri Ülker’in kızı. Eski Ülker Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Özokur ile evli. Oğlu Ahmet Özokur ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun en büyük kızı Sefure ile evli.
Mustafa Latif Topbaş (BİM) - Recep Tayyip Erdoğan ailesinin yakın dostlarından. Mustafa Latif Topbaş’ın kızı Fatma, Sabri Ülker’in torunu Murat Ülker’in yeğeni Ali Ülker ile evli. Topbaş’ın adı Urla’da, Erdoğan ailesini ağırladığı villalar nedeniyle gündeme gelmişti. Topbaş, Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile bir telefon görüşmesinin kamuoyuna yansıması üzerine, bu villaların restorasyonu sırasında misafirlerinin kimi özel isteklerini yerine getirmek için kendileriyle görüşmeler yaptığını açıklamıştı.
Mübariz Gurbanoğlu (Palmali Denizcilik) - Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in ortak olduğu BMZ Group Denizcilik Şirketi tarafından 17 milyon dolara inşa edilen 7 bin 150 DWT taşıma kapasitesine sahip “M/T Mecid Aslanov” adlı tanker, 10 yıllığına Palmali Denizcilik’e kiralanmıştı.
Ahmet Çalık (Çalık Holding) - AKP’ye ve Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın işadamlarından olduğu biliniyor. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Çalık Holding’in uzun süre genel müdürlüğünü yürüttü.

Unutulan Milli Güreşçi
Fotoğraf, bir köy okulunun önünde çekilmiş. Minderdeki çocukları izleyen, eşofmanının göğsünde ay yıldız olan öğretmen, Ahmet Bilek.
Bu özverili öğretmenin kim olduğunu, bize, son romanı “Neşter ve Madalya” adlı kitabında Kemal Ateş tanıttı. Ahmet Bilek, Türkiye’nin Köy Enstitülü tek olimpiyat şampiyonuydu:
“Ahmet Bilek’in diplomasında Köy Enstitüsü mezunu yazıyor, ama bu okulun adı yıllarca onun özgeçmişine yazılmaya çekinildi. Köy Enstitüsü ile ilgili etkinliklerde bir kez olsun Ahmet Bilek adını duymadım. Ahmet Bilek’in öğrenciliği, Köy Enstitülerinin en kritik günlerine rastlar. 1950 yılında, yüzlerce genç ‘cinsiyet sürgünleri’ arasında o da vardır. Çünkü erkektir, kızlarla okumaması gerekir. Bu yüzden Kızılçullu’dan, İzmir’deki kulübünden uzaklaşır, spor yaşamında sıkıntılar yaşar.”
Kemal Ateş, bugün saat 13.30’da, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı’nda Ahmet Bilek’i anlatacak. Fransız bir güreşseverin yardımıyla bulduğu 1960 Roma Olimpiyatları’ndaki maçlarından birinin görüntüsünü de izletecek.

VASİYET
Recep Sultan Saray nedeniyle açılan davaya bakan mahkemeye verilen yanıta göre Atatürk’ün vasiyeti kaybolmuş!
Yok öyle bir şey...
Atatürk’ün vasiyeti de, AOÇ’yi ve diğer çiftliklerini Hazine’ye bağışladığına ilişkin 11 Haziran 1937’de “Başvekâlet”e yazdığı yazı da, Yenimahalle’deki Cumhuriyet arşivindedir.
İsteyen gider, bulur!

Mümkün mü?
CHP Sözcüsü Haluk Koç’a, seçimlerden sonra CHP’nin AKP ile koalisyon yapacağını ileri sürenler olduğunu anımsattık.
“Mümkün mü, hiç mümkün mü” diye yineledi:
“CHP; zıvanadan çıkmış, freni tutmayan, demokrasiyi katleden bir yapıyla birlikte olup kendisini ink‘r edebilir mi? Herhalde CHP’yi tartıştıracak yeni projeler bunlar...”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları