Şiirsiz kalmayın!

20 Mart 2015 Cuma

Yarın
Dünya
Şiir
Günü
Bu yılın PEN
Şiir Ödülü’nü
kazanan ve
Şiir Bildirisi’ni
hazırlayan,
şair, filozof,
bilge insan,
Afşar Timuçin.

 

21 Mart, “Dünya Şiir Günü”... UNESCO tarafından kabul edilip ilan edildikten sonra her yerde kutlanır oldu... 
Çoğu kimse bilmeyebilir. Bunda Türkiye PEN Merkezi’nin önemli bir rolü var. 1997 yılında Uluslararası PEN’e böyle bir öneride bulunan, sunum yapan ve kongreye katılan tüm üye ülkelerden onay alan, Türkiye PEN Merkezi’ydi. Bunun için Günseli İnal’a ve Tarık Günersel’e sonsuz teşekkürler! 
O günden beri Türkiye Pen Merkezi’nin sunduğu Şiir Ödülü’nü kazanan şairimiz o yılın “Şiir Bildirisi”ni kaleme alıyor. Bu yılın PEN Şiir Ödülü’nü kazanan ve Şiir Bildirisi’ni hazırlayan, şair, filozof, bilge insan, Afşar Timuçin.

Şiirin ölüm kalım savaşı
Estetikten düşünce tarihine, romandan öyküye ve felsefeden şiire, eleştiriye sayısız esere ve çeviriye imza atan; “Felsefe” Dergisini yayımlayan Afşar Timuçin Türkiye’nin edebiyat ve düşünce tarihinde çoktan yerini aldı. Felsefe, bilim, edebiyat ve demokrasi değerlerinin koyu bir baskı ve ağır bir saldırı altında olduğu günümüz Türkiye’sinde, Afşar Timuçin’in Şiir Bildirisi’nin her tümcesi benim için çok önemli. (Ancak yerim sınırlı kısaltmak zorundayım. Tümünü yarın, Ortaköy Kültür Merkezi’nde-Afife Jale Tiyatrosu’nda, saat 14.30’daki törende izleyebilirsiniz. Tüm şiir severler davetlidir.) “Şiirin ölüm kalım savaşı verdiği bir dünyada yaşıyoruz” diye başlıyor Afşar Timuçin... 
“Gerici güçler gerçek bilimi gerçek felsefeyi gerçek sanatı boğma yolunda bütün çabalarını ortaya koyarken ince bilge kırılgan şiir, gökdelenlerin siyasetlerin çıkarların markaların adaletsizliklerin tankların altında eziliyor.

‘Evrensel cahillik’ 
Evrensel cahillik her gün biraz daha yaygınlaşıyor kurumlaşıyor kökleşiyor saldırganlaşıyor... 
Hiçbir değer tanımama konusunda kararlı görünen dünya sermaye güçleri bu amaçlarını gerçekleştirme yolunda adım adım ilerlerken demokrat görünen demokrasi düşmanlarından, ahlak değerlerini her şeyin üstünde tutar görünen ahlak düşkünlerinden, devrimciliği kimseye bırakmayan kurulu düzen yardakçılarından alabildiğine destek görüyor.” 
İçinde yaşadığımız durum bundan daha iyi nasıl anlatılır! 
“Bu yüzden şiire bugün daha çok gereksinimimiz var” diyor Afşar Timuçin:

‘Şiir umuttur, ışıktır’
“Şiir kimseyi öldürmüyor, kendi için bir şeyler elde etmek istemiyor, insanlığı üçe dörde beşe bölmeyi düşünmüyor, insana güzelin yüceliğini duyururken aç yatan çocuklar için işsiz babalar için acılı anneler için daha doğru bir dünya kurmaya çalışıyor. Şiir insan olmanın ve insana adanmanın bilincidir. Şiir ışıktır umuttur savaştır inanıştır arayıştır.” 
“Kendilerini şiire adayanlar, yüce duyguların gerçek savaşçıları, gelin hep birlikte dünyayı şiirle kurtaralım, çünkü bugünkü koşullarda şiirden başka hiçbir şey bize aydınlıkların yolunu açacak gibi görünmüyor.”

NOT- Sevgili Bursalı okurlar , yolunuz yarın (cumartesi) Bursa TÜ- YAP Kitap Fuarı’na düşerse, sabah 11.00’de Aziz Nesin; 14.00’te Haldun Taner Sohbetlerine; sonra da Cumhuriyet Kitap standına imza günüme beklerim..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları