Cüneyt Arcayürek

İki Başlılık...

24 Mart 2015 Salı

Saray ile hükümeti biribirine düşüren açıklamalar üzerine medyamızda her kafadan bir ses çıkıyor.
Fakat kapışmanın temelindeki asıl ve önemli öğe nedense hemen hiçbir yorumda yer almıyor.
Saray ile hükümet arasında beklenmedik anda patlayan çatışmayı, bugün şaşkınlıkla izlenen olayları yaratan açıklama dizisinin kökünde, seçimle gelen cumhurbaşkanıyla yine seçimle gelen parlamenter hükümeti karşı karşıya getiren temel öğenin özeti şu:
Tartışmadan çok kapışmaya dönüşen olaylar, devlet yönetimini paylaşamayan seçimle gelen iki başlı bir gövdenin varlığından kaynaklanıyor.

***

Henüz demokrasiyi layıkıyla sindiremeyen bir cumhurbaşkanı ve parlamenter demokrasinin kendisine bahşettiği anayasal hakları daha göreve başlarken söylemeyen bir başbakan arasında kavganın başlaması kaçınılmazdı.
Hele genel başkanlığa ve başbakanlığa gelmek için eski başkan ve başbakanla yaptığı konuşmaların içeriğini “dünyada da ahrette de Saray’la beraber olacağız” diye özetleyen AD, medyada ve siyasal çevrelerde Saray’ın vesayeti altında bir başbakanlığa günü geldi tahammül edemediğini bu vesile ortaya koydu.

***

Ve nihayet... sık sık kendisine anımsatılan bir anayasal gerçeği, ne çare bu ülkede bir hükümet olduğunu bizzat açıklama cesaretini de gösteremeyerek.. bir vasıta ile duyurabildi.
Kimdi bu vasıta? Hiç kuşkusuz bu tür vakalarda cefakâr partili olduğu söylenen ama AKP vekilliğinde üç dönemini kapamış, giderken kamuoyunda derin olumlu bir iz bırakmayı düşünmüş olacak ki, Başşbakan Yardımcısı, hükümetin tek fedakâr üyesi Bülent Arınç üstlendi bu işi.

***

Oysa asıl dikkati çeken, aylardır kamuoyundaki uyarıları ıska geçen RTE’nin bu uyarılara aynen, hatta katkılar yaparak ortak olması.
RTE, dışarıya giderayak ve sonraki günlerde 27 Şubat’ta hükümet nezdinde okunarak kabul gören tarihi uzlaşma diye anılan 10 maddeyi de demokrasiye hayırlara vesile olmayacak içerikte ilan ediverdi. Daha ötesi var; aaa, bir de baktık, RTE de çözüme gönül verdiklerini söyleyenlerin “yeni koşullar ileri sürdüklerini” söylüyor!
Bir de hükümeti can evinden vuran, günlerdir hazırlığını yaptığı izleme heyetinin, satır aralarında “İmralı’ya meşruiyet kazandıracağı” açıklamasını yapmaz mı?

***

Yahu RTE mi günah çıkarıyor yoksa çözümün başka amaçları olduğunu kavrayamadığını duyumsattığı bir günah keçisi olarak hükümeti mi gösteriyor.
Hükümeti sarsan bu açıklamaların nedeni hükümeti yanlış yoldan çevirmek mi? Yok canım!
RTE hem dediğini anlamaktan uzak gördüğü hükümete ders veriyor hem de...
....şayet seçilen cunhurbaşkanı ile kuzu mu kuzu bir parlamentoyla, bu olayların yaşanmamasını istiyorsanız... başkanlık sisteminin ne pahasına olursa olsun desteklenmesi koşuluna bağlıyor.

***

İmralı Diyarbakır’da okunan mektubunda silah bırakmayı da barışı da koşula bağladı. 10 maddelik deklarasyonda mutabakat ilan edilirse, PKK’ye 35 bin kişinin canına mal olan emeğinin karşılığı olarak ancak o zaman silah bırakmayı görüşebilecek kongreyi toplayabilirsin, diyor.

***

Saray’la hükümet arasındaki kapışmanın bir yararı oldu.
İki başlı bir yönetimin İmralı+ PKK dayatmalarına karşı önerilerle sesini yükseltemediği sokağa çıkan çıplak gerçeklere göre...
Taraflar kendi çıkarlarına uygun oyun içinde oyun kurguluyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları