Erduran-Sarıca İkilisi Ali Darmar Bestesi

24 Kasım 2008 Pazartesi

Türkiye Cumhuriyeti önemli bir dönemi yaşamakta. Bu dönem özellikle politika ve ekonomi alanında kendini gösteriyor. Buna karşılık ise sanat alanında yoğun bir gelişme içinde.

Bizler bu köşemizde sanat alanını mutlaka yaşamak ve yaşatmak zorundayız.

Keman virtüözümüz Ayla Erduran ile piyano virtüözümüz Ayşegül Sarıca birlikte Arcangelo Corelli (1651-1713) Re minör Op. 5-No.12 eserini canlandırdı. Corellinin Op.5.12 keman sonatı 1 Ocak 1700de halka sunulmuş ve büyük ilgiyle karşılanmıştır. Bunu Corellinin öğrencilerinden Geminiani, Locatelli ve Veracini gibi besteciler sağlamışlar. Op.5 sonatlarından derlenen 12 nolusu La Folia başlığını taşıyor. La Foliayı ünlü kemancılardan ve besteci Corelli dışında, Frescobaldi, Vivaldi, Scarlatti, J.S. Bach, C. Ph. Bach, Cherubini, Liszt, Rahmaninof, M. Ponce gibi besteciler de kullanıyorlar. Programda ünlü besteci Robert Schumann (1810-1856) yer alıyor. R. Schumannın Re minör Op.121 eseri yer almakta. Bu konserin en ilginç yapıtlarından biri ise Türk bestecisi Ali Darmarın (1946) Sessizliğin İçinden adını taşıyan bestesi... Ali Darmar İstanbulda doğmuş, İstanbul Belediye Konservatuvarında Verda Ün ile piyano çalışmış, Ferdi Ştatzer ve Popi Mihailidesin özel öğrencisi olmuş, ayrıca İstanbul Eczacılık Yüksek Okuluna yazılmıştır. Ali Darmar, 1974 yılında Parise giderek Nadia Boulanger ve Annette Dieudonneun özel öğrencisi olmuştur. Ali Darmarın aldığı ödüller arasında Pariste Ecole Normale de Musiquete kazandığı eğitim bursu da var. Ali Darmarın Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının seslendirdiği besteleri bulunmakta... Sevda Cenap And için bestelenmiş eserleri, Antalya Devlet Orkestrasının bestelettiği uğraşılar... Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Orkestrası tarafından seslendirilen eserlere repertuvar hazırlıyor. Ali Darmarın ödülleri arasında Sümela” senfonik şiir, Metamorfoz (1997) gibi orkestra eserleri, Metroda Bale müziği (1990), piyano için prelüdleri (1971-86) (piyano sonatı), Dört El Piyano İçin Dans, Kâtibim Fantezisi, Elegie (1999), İki Romance (1999), 6 Lied (1972-86), eşliksiz koro parçaları bulunmaktadır. Bestelerinde akılda kalıcı, açık melodilere önem veren Ali Darmar yeni bir romantizm anlayışının yolundadır.

Ali Darmarın besteleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Zürih Oda Orkestrası, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilmiştir. Ayrıca dış ülkelerden Amerika, Avustralya, Singapur, Japonya, Macaristan, Hollanda, İsviçre, Fransa, Belçika, Danimarka, İtalya, Finlandiya, Ukrayna, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri Ali Darmarın bestelerinin seslendirildiği ülkeler arasındadır. Besteci günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisidir.

Ali Darmarın Sessizliğin İçinden adlı bestesi, önce piyanonun yavaş tremoloları ile başlar, mistik bir ortam oluşur, sonra yokluğun okunan defin töreni dualarının yarattığı sessiz atmosfer ile oluşur. Yokluğun verdiği üzüntü ve isyan ile gelişir. Hüzünlü bir melodi ile son bulur. Ali Darmar bu bestesini solist kemancı Ayla Erdurana ithaf ettiğini açıklamıştır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları