'Kuru havuz'dan su fışkırdı

17 Nisan 2011 Pazar

Büyükkent Belediyesi yetkilileri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a mı yalan söyledi ya da Günay, 14 ay önce herkesin önünde bize mi yalan söyledi, anlayamadık! Cumhuriyet okurları anımsar. Dünya Anıtlar Vakfı’nın korunması gereken 100 anıt arasına aldığı, İmparator Augustus için “Roma Tanrıçası” adına yapılan ve yazıtlar kraliçesi olarak tanınan “Augustus Tapınağı’nın ırzına geçilmekte” olduğunu 9 Şubat 2010’da duyurmuştuk.

1. derece sit bölgesindeki ünlü tapınağın en önemli özelliği, duvarlarına Roma İmparatoru Augustus’un vasiyetinin Latince ve Yunanca yazılması ve dünyada tek olmasıdır. “Yazıtlar Kraliçesi” adı verilen ve yıkılmaya yüz tutan tapınağın yanına Ankara Belediyesi “fıskiyeli havuzlar” yapımına başlamıştı.

Çeşitli kurumlar, arkeologlar, İtalyan yetkililer anıtın korunması için kolları sıvamışlardı. İşte bu sırada Ankara Belediyesi, yapımına başladığı fıskiyeli havuzlarla tapınağı rutubet yağmuruna tutmaya hazırlanıyordu.

9 Şubat’ta Günay’a yazdığımız açık mektupta “vandalizme göz yuman kültür bakanı olarak” tarihe geçersiniz, gidip bu “vandalizmi” önlerseniz alkışlanırsınız, demiştik. Bir gün sonra Günay’ın yardımcısı arayıp bakanın Augustus Tapınağı’na gitmekte olduğunu ve beni de davet ettiğini bildirdi.

Foto muhabirimiz Necati Savaş ile giderek Günay ve beraberindekilerle bir süre konuştuktan sonra tapınağın dibinde yapılan büyük havuza hep birlikte yürüdük. Bakan, havuzun “sulu” değil “kuru havuz olarak düzenleneceğini” anlattı. Belediyenin yaptığı “su havuzunun” Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 5 Kasım toplantısında “süs havuzuna” dönüştürülmesine karar verildiğini söyledi.

Bir belediye yetkilisi, “havuzun altının betonlandığını, alttaki kalıntılara su geçirilmeyecek biçimde yalıtımın yapıldığını” da söyleyerek belediyesinin “su havuzu” zihniyetini de doğruladı! Madem “kuru havuz” olacaktı da neden “betonlama ve yalıtım” yapıldı biçimindeki sorumuzu yanıtsız bıraktı.

Günay, “havuza ne su verme, ne de su boşaltma borularının döşendiğini” söyledi. Havuzun gelecekte alacağı biçim hakkında “Dekoratif taşlarla döşenecek, kuru havuz düzenlemesi yapılacak, ancak kalıcı değil, geçici olacak” dedi.

“Geçici” olacak idiyse boşu boşuna yapılan bu havuzda kullanılan o kadar beton, yalıtım, mermer masrafının kimin cebinden çıktığını sorduğumda bakanın sözünü kesen belediye yetkilisi “Halkın cebinden çıktı” yanıtını vermişti!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları