Faiz Helal, Eşitlik Haram

17 Nisan 2011 Pazar
\n

\n\n\n

Dünyanın her yerinde, aşk cinayetlerinin tek bir nedeni vardır: Kıskançlık. Çoğu kez erkek, bazen de kadın, sevdiğini başkasından kıskandığı için öldürür. Sevgisine karşılık vermeyeni başkasına yâr olmasın diye öldürür. Sevip de terk edildiği için öldürür, falan

\n

Cinayete kadar sürükleyen kıskançlıkduygusunun, yalnız benim olacak, benim kalacaktakıntısından kaynaklandığı düşünülürse; ezici çoğunluğu erkek canilerin gerçek sorununu cinsel bir özgüven eksikliğine bağlamak ve sözde aşk adına işledikleri cinayetleri de seks cinayetiolarak tanımlamak mümkündür. Üstelik böyle bir olasılık, özellikle Türkiyede istisnai olmaktan çıkacak kadar yaygınlaşan kadına yönelik şiddeti de açıklar.

\n

Özellikle Türkiye diye vurgulamamın nedeni, ülkemizde kadına şiddet ve aşk/seks cinayetlerinin, alınan tüm yasal önlemlere rağmen artışı. Kadına yönelik suç oranı, cezalar sertleştikçe çoğalıyor ve yasaların caydırıcı olamadığını ortaya koyuyor. Böyle bir durum, cinsel kökenli şiddet ve cinayet olgusunun, yasamanın çerçeveleyemediği boyutlarda sosyolojik bir fenomen haline geldiğini gösterir.

\n

Devlet politikasının toplumsal eğilim tarafından aşılması demek olan her sosyolojik fenomenin, elbette birden çok etkeni vardır, ama hepsi de bir topluluğu toplum yapan ortak payda, sosyal kültürürünüdür.

\n

İşte bu kapsamda, Türkiyede olağanüstü artan kadına yönelik şiddet ve seks cinayetleri, hangi sosyal kültüryaygınlaşmasına denk geliyor, diye sorgulanabilir. Ülkemizde tabanda yaygın sosyal kültürün zaten muhafazakâr, tavanda yükselen sosyal kültürün de dindar muhafazakâr olduğunu düşününce, ortaya çıkan tablo açıktır: Genelinde tüm dinlerin, ama çağımızda en çok İslami kültürün kadına ilişkin bakışında bir sorun var.

\n

Sorun büyük, çünkü insanlığın yarısını kadınlar oluşturuyor. Sorun büyük, çünkü dindar olsun olmasın, İslami kültür etkisindeki toplumlar, çoğu kez kadının da rızasıyla, ne kadar yüceltir görünürse görünsün kadının erkeğe eşitliğini reddeden, kadını bir erkeklik mülkü ya da malı olarak algılayan erkekçi toplumlar. Erkek çocukların kız çocuklara yeğlenmesinden tutun, Kadını seviniz,diye başlayıp ekilip sulanması gereken bir tarla olduğuyla biten dinsel öğütlere kadar pek çok tutum, zaten bu mülk ve mal algısını yansıtıyor.

\n

Tarlaya indirgenen kadın ekilip sulanarak ödüllendirilince, bu sevginin karşılığında beklenen ürünü vermeyeni cezalandırmak farz oluyor, tabii. Cezanın da tarifi var: Görünmeyen yerlerine vurunuz!

\n

Üstelik, işe bakınız ki güya Tanrı ile kul arasına girilmeyen İslam dininde, kadının nasıl ekilip sulanacağından nasıl dövüleceğine kadar icazet veren ve erkeğin kadına muamelesine en ince ayrıntısına kadar karışan biçerdöver ulemadan geçilmiyor. Bunların çoğu da devletin maaşlı imamları!

\n

Kadına şiddete yönelik yasal yaptırımlarda, yargılayanların bile eğitilmesi gereken, çünkü bazılarının iğfal, tecavüz, dayak ve cinayet suçlusu erkeğe sözünü ettiğim kültürdoğrultusunda hafifletici neden aradığı, yasaları erkek dayanışmasıyla yorumladığı bir ülkede yaşıyoruz.

\n

Yasaların ağırlaştırılmasına rağmen kadına yönelik şiddetin artmasını ve kimi kez yargılayan kafalarda bile yerleşik şiddet bağışlayıcılığınıönleyemeyen devlet, erkek toplumu kadın dövmesin diye eğitmekle aynı imamları görevlendirince, elbette sonuç alınamaz, zaten de alınmıyor!

\n

Sonuç verecek çözüm, kadın erkek ilişkilerinde dinsel verileri referans olmaktan çıkarmak ve cinsiyet ayrımcılığıyla dinden bağımsız insan hakları temelinde mücadele etmektir.

\n

Çözüm, toplum eğitimini erkeklerin erkeklere vaaz verdiği camilerde değil, kız ve erkek çocukların aynı sıralarda, yan yana eğitildiği okullarda başlatmaktır. Kadına şiddeti önlemekte gerçek ve kalıcı çözüm, erkeklere hitap eden erkek imamlar değil, çocukları anaokulundan öteye cinsiyet ayrımcılığına karşı eğitecek ve onlarda birbirlerinin hakkına eşit saygı duyarlığı geliştirecek öğretmenlere yatırım yapmaktır.

\n

Vay efendim, kadına şiddeti önlemek uğruna dinden imandan mı çıkacağız, diye naralanacaklara yanıtım tektir:

\n

Ekonomide dinin gösterdiği yoldan nasıl çıkıp faizi kabul ediyorsanız, eğitimde de öyle çıkıp kadın erkek eşitliğini kabul edersiniz! Tabii erkek nefsi için kadın dövüp öldürmek, faizin tersine caiz değilse

\n\n\n

‘G’ NOKTASI

\n\n\n

Olayın video çekimini, Youtubeda görebilirsiniz: İsrailli sarışın manken Orit Fox, kocaman bir yılanla sarmaş dolaş gösteri yaparken, hayvanı öpüp yalıyor. \t\tÖpücüğe bir şey demeyen sürüngen, \tgaliba yalanmaktan pek hoşlanmamış olacak ki bir ara güzel yıldızın epeyce cömert dekoltesinden içeri dalıp göğüslerinden birini ısırıyor. Sonuç: \t\tOrit Foxun küçücük bir ısırık izinden başka zararı yok, ama yılan yıldızı ısırdıktan iki gün sonra silikon zehirlenmesinden sizlere ömür!

\n\n\n

Kadın yüz

\n

günah işlese,

\n

bir çiçekle bile vurmayınız!

\n

AVADANAS

\n

(Hint masalları)

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kıyamete hazırlık 14 Nisan 2024
Kibir ve kir 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları